Benro-filters | Even wennen maar uiteindelijk zeer de moeite waard

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen.

De filtermarkt is momenteel in volle bloei en iedereen probeert een stukje van de taart te pakken. Je hebt misschien wel eens van Benro gehoord vanwege hun goede kwaliteit statieven.

Benro-filters | Even wennen maar uiteindelijk zeer de moeite waard

Ze hebben onlangs hun filtersystemen gelanceerd samen met hun filters. Ik heb hun huidige 100 mm filterhouder getest (deze FH100) en enkele van hun 100×100 en 100×150 formaat filters en ik was aangenaam verrast.

Benro-filterhouder

(bekijk meer afbeeldingen)

Benro heeft ook een 75×75 en 150×150 systeem. De filters van Benro worden geleverd in harde, sterke kunststof koffers. Deze koffers bevatten zachte stoffen zakken die de filters bevatten.

In principe hebben de filters geen bewegingsruimte en beschadigen ze in de hard plastic behuizing, zeer goed in elkaar gezet.

Loading ...

Vanuit het perspectief van een reisfotograaf is dit interessant omdat ze gebruikt kunnen worden om mee rond te reizen. Je kunt ze eigenlijk gewoon in je koffer gooien en ik ben ervan overtuigd dat deze je filters heel goed zullen beschermen.

Door op deze manier een filter in uw koffer te dragen, kunt u gewicht besparen in uw handbagage wanneer u in een vliegtuig reist. Als je de filters normaal gesproken met je meedraagt, gebruik dan gewoon de zachte stoffen zakjes die ook een goede bescherming bieden tijdens een wandeltocht.

Van boven naar beneden en van links naar rechts: plastic harde koffer, filter, zacht stoffen zakje:

Benro-filters-in-hard-shell-case-en-zachte-etui

(bekijk alle filters)

Het Benro FH100-filtersysteem

Het FH100-systeem kan 3 filters en een CPL gebruiken. Het filtersysteem zelf is anders dan wat je normaal ziet. Het verschil zit hem vooral in hoe je het voorste deel (waarin je de filters monteert) aan de ring op de lens bevestigt.

Aan de slag met je eigen stop motion storyboards

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang uw gratis download met drie storyboards. Ga aan de slag en breng je verhalen tot leven!

We gebruiken je e-mailadres alleen voor onze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Veel filtersystemen gebruiken een techniek waarbij je een kleine pin eruit trekt en het voorste deel snel aan de ring op de lens bevestigt. Benro doet het anders.

Bij het Benro systeem heeft het voorste deel 2 schroeven die je los moet draaien. Bevestig vervolgens het voorste deel aan de ring op de lens en draai de schroeven vast.

Dit heeft voor- en nadelen.

Ik hoor je al denken 'wat een gedoe' en dat is precies wat ik in eerste instantie dacht. Ik ben gewend om het voorste gedeelte snel te verwijderen. Bij Benro moet je 2 schroeven losdraaien om hem te verwijderen.

Het is even wennen, maar als je er eenmaal aan gewend bent, werkt het prima. Het voordeel van deze techniek is dat je de schroeven heel erg vast kunt draaien waardoor het voorste deel extreem strak op je lens zit, zonder kans op wiebelen en losraken.

Het geeft je een heel 'veilig' gevoel dat je filters op geen enkele manier kunnen vallen. Een ander voordeel is dat je het voorste deel heel stevig aan de ring kunt bevestigen en in je tas kunt stoppen. Het is daarom bijzonder geschikt als je het systeem voor langere tijd op je camera's wilt houden.

Wanneer u het systeem moet monteren, kunt u het eenvoudig in zijn geheel op uw lens schroeven, aangezien de 2 schroeven de 2 delen stevig op hun plaats houden.

De 2 delen voelen sterk aan en zijn beide gemaakt van aluminium. Plastic vind je hier niet!

Dit is Johan van der Wielen over de Benro FH100:

De 2 blauwe schroeven houden de 2 delen stevig op hun plaats.

Het FH100-systeem heeft een klein zacht schuimlaagje voor de eerste filtersleuf, die voor het Full ND-filter is. Dit komt doordat de full ND filters van Benro geen schuimlaag hebben.

Betekent dit dat u geen filters met schuimrug op het systeem kunt gebruiken? Nee, je kunt nog steeds filters van andere merken gebruiken die een schuimlaag hebben, je hoeft ze alleen in de eerste gleuf te plaatsen met de schuimlaag naar buiten gericht.

Bij schuimlagen worden deze veelal gebruikt om lichtlekkage te voorkomen. Er zijn echter nog steeds lichte lekkages aan de boven- en onderkant, vooral bij gebruik van de volledige ND-filters.

Benro heeft wat ze noemen deze 'filtertent' of filtertunnel als oplossing hiervoor. Dit is een goedkope accessoire die u kunt gebruiken om lichtlekken te voorkomen als ze zich toch voordoen.

Benro-filtertunnel

(bekijk meer afbeeldingen)

CPL-systeem

Met het FH100 systeem is het mogelijk om een ​​CPL van 82 mm te gebruiken. Benro verkoopt ze, maar vertelde me dat sommige andere merken ook zullen werken, zolang ze maar dun zijn.

Je verandert ze in feite in de ring die je aan de lens bevestigt. Dit werkt, maar is niet altijd even soepel. Aangezien de CPL 2 delen heeft met 1 roterend deel is het niet zo eenvoudig om de CPL in de ring te schroeven, zeker niet als je korte nagels hebt en het buiten koud is, of als je handschoenen draagt.

Een oplossing hiervoor is het gebruik van een filterklem. Dit is een kleine tool die het gemakkelijker maakt om filters te verwijderen. Het voordeel van het systeem is dat u ook gebruik kunt maken van deze CPL-filters zonder het filtersysteem door het eenvoudig op uw lens te schroeven.

Benro-filters | Even wennen maar uiteindelijk zeer de moeite waard

(bekijk alle CPL-filters)

Zodra de CPL is bevestigd, werkt de manier om deze te draaien met de gaten

aan de boven- en onderkant van de ring zeer goed. De polarisatie van de Benro CPL werkt zoals het hoort en ik vond de hoeveelheid polarisatie geweldig.

Voor degenen die niet weten waar een CPL voor wordt gebruikt: ik gebruik hem vooral om reflecties in water tegen te gaan of om een ​​betere kleurscheiding te krijgen in voornamelijk bossen.

Het kan ook worden gebruikt om sterkere blues in de lucht te krijgen, maar de hoek die je maakt ten opzichte van de zon is hierbij belangrijk.

Benro zal waarschijnlijk ook een harsfilterlijn introduceren die goedkoper is dan hun huidige glaslijn. Glasfilters hebben als voordeel dat ze niet zo snel krassen. Ze zijn duurzamer als je ze goed behandelt.

Ik zeg dat omdat als je een stuk glasfilter op de grond laat vallen, het in de meeste gevallen zal breken. Dat is het grootste nadeel van glas. Als u een filter laat vallen, betekent dit meestal dat het niet meer te repareren is. Dat gezegd hebbende, ik heb mijn Benro 10 stopfilter een keer laten vallen en gelukkig is hij niet kapot gegaan.

Het belangrijkste voor mij bij het gebruik van een volledig ND-filter is de kleurtint. Full ND-filters van andere merken hebben vaak een warme of koele kleurtint in vergelijking met dezelfde opname zonder het filter.

De Benro 10-stop presteert zeer goed wat betreft het neutraal houden van de kleuren. Er is een zeer lichte magenta tint, maar deze is in de meeste situaties nauwelijks merkbaar.

Het hangt echt van het licht af. Het is ook zelfs over het filter, dus het is heel gemakkelijk te corrigeren. Ik kwam erachter dat het precies +13 is op de groen-magenta slider in Lightroom. Dus verplaats de schuifregelaar -13 en je bent helemaal klaar.

Hier is een volledige uitleg van de Benro-filteropties:

Bekijk hier verschillende filters

Conclusie

  • Systeem: Niet je 'gewone systeem' zoals veel andere merken gebruiken. Besteed er wat tijd aan om eraan te wennen. Bevestig het hele filtersysteem in één keer door het op de lens te schroeven. De 2 delen zijn zeer nauw met elkaar verbonden door de 2 schroeven zodat uw filters zeer veilig zijn. Het uit elkaar halen van de 2 delen met de 2 schroeven gaat niet zo snel als bij andere systemen.
  • CPL: De Benro HD CPL is van goede kwaliteit, de polarisatie is zeer goed gecontroleerd. Mogelijkheid om een ​​CPL te gebruiken in combinatie met andere filters. Het bevestigen van de CPL gaat niet erg soepel, zeker niet als je korte nagels hebt of als je handschoenen draagt ​​in de kou. Een oplossing hiervoor is het gebruik van een filterklem. Zodra de CPL is aangesloten, gaat het draaien gemakkelijk en soepel.
  • Filters: Alles van glas (het MASTER systeem). Volledige ND-filters zijn neutraal gesloten met een zeer lichte magenta verschuiving over het hele filter, wat gemakkelijk kan worden opgelost door -13 te gebruiken op de groen-paarse verschuiving in de kolom. Gegradueerde ND-filters hebben een goede vloeiende overgang.

Het Benro-filtersysteem is zeker een kanshebber op de filtermarkt. Benro staat bekend om hun goede kwaliteit statieven en hun filters blijven wat dat betreft hun kwaliteitsstandaard.

Hun volledige ND-filters zijn zeer goed in vergelijking met andere merken op het gebied van kleurneutraliteit. Hun lichte magenta tint is niets vergeleken met kleurtinten die ik zie van de meer gevestigde merken.

Het ziet ernaar uit dat neutrale kleuren de nieuwe standaard zullen worden en gevestigde merken lopen stilaan achter op nieuwe zoals Benro en Nisi.

Concurrentie is een goede zaak en iedereen blijft innoveren. Benro en Nisi zijn momenteel mijn favoriete filtermerken in mijn tas.

Hallo, ik ben Kim, een moeder en een stop-motionliefhebber met een achtergrond in mediacreatie en webontwikkeling. Ik heb een enorme passie voor tekenen en animatie, en nu duik ik halsoverkop de wereld van stop-motion in. Met mijn blog deel ik mijn lessen met jullie.