10 beste After Effects CC tips & functies voor jouw video productie

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Tussen de volgende After Effects CC tips of functies zit misschien één of meerdere tips die je nog niet wist….

10 beste After Effects CC tips & functies voor jouw video productie

Verwijder Banding

Voeg een lichte ruis (grain) toe aan het beeld, een intensiteit van rond de 0.3 is al voldoende. Zet ook je project op een bits-per-channel waarde van 16.

Bij het uploaden naar bijvoorbeeld YouTube wordt de waarde overigens weer naar 8 bpc gezet. In plaats van grain kun je ook noise toevoegen.

Filmboard-tips-functies-after-effects-add-grain

Snel croppen van een compositie

Om een compositie snel te croppen kies je met de Region of Interest tool het deel waarop je wilt croppen, vervolgens selecteer je Composition – Crop Comp to Region of Interest, je ziet dan alleen nog het deel dat je had geselecteerd.

Filmboard-tips-functies-after-effects-crop

Link Focus to Distance

Als je veel werkt met 3D camera’s in After Effects weet je dat het lastig kan zijn om de focus goed in te stellen. Eerst maak je een camera met Layer > New > Camera.

Kies de 3D laag die je wilt volgen en selecteer Layer > Camera > Link Focus Distance to Layer. Zo blijft die laag altijd in focus, ongeacht de afstand van de camera.

Filmboard-tips-functies-after-effects-focus

Exporteren van Alpha Channel

Om een compositie te exporteren met een Alpha kanaal (met transparantie informatie) moet je werken op een transparante laag, dat kun je zien door het “dambord” patroon in te schakelen.

Kies daarna Composition – Add to Render Queue of gebruik Win: (Control + Shift + /) Mac OS:  (Command + Shift /). Selecteer vervolgens de Output Module Lossless, kies bij de kanalen RGB + Alpha en render de compositie.

Filmboard-tips-functies-after-effects-alpha

Audio Scrubbing

Als je alleen het geluid wilt horen tijdens het scrubben op de tijdlijn houd je Command ingedrukt tijdens het scrubben met de muis. Je hoort dan het geluid maar het beeld wordt tijdelijk uitgeschakeld.

Mac OS sneltoets: Houd Command vast en Scrubben
Windows sneltoets: Houd Ctrl vast en Scrubben

Anchor point verplaatsen zonder de positie van de layer te wijzigen

Het achor point ofwel ankerpunt bepaalt vanuit welke positie de laag schaalt en roteert. Als je bij Transform het anchor point verplaatst gaat de hele laag mee.

Om het anchor point te verplaatsen zonder de laag te bewegen gebruik je de Pan Behind tool (sneltoets Y). Klik op het anchor point en verplaats het naar waar je maar wilt, druk dan op V om weer de selectie tool te kiezen.

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Om het jezelf makkelijk te maken doe je dit voor je gaat animeren.

Filmboard-tips-functies-after-effects-anchor

Verplaatsen van je masker

Als je een masker wilt verplaatsen houd je de spatiebalk ingedrukt bij het maken van een masker.

Filmboard-tips-functies-after-effects-mask-move-spacebar

Maak van mono audio stereo audio

Soms heb je audio dat maar in één kanaal te horen is. Voeg het effect “Stereo Mixer” toe aan de audiotrack.

Kopieer dan die laag en gebruik de Left Pan en Right Pan sliders (afhankelijk van het originele kanaal) om het geluid te verplaatsen naar het andere kanaal.

Filmboard-tips-functies-after-effects-stereo-mixer-effect

Elke masker een andere kleur

Om maskers te organiseren is het mogelijk elk nieuw masker die je maakt een andere kleur te geven.

Filmboard-tips-functies-after-effects-mask-colors

Trimmen van je compositie (Trim comp to work area)

Je kunt heel makkelijk de compositie trimmen aan je werkgebied. Gebruik de toetsen B en N om in-en-uit punten te geven aan je werkgebied, rechtsklik en kies dan: “Trim Comp to Work Area”.

Filmboard-tips-functies-after-effects-trim-comp
          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.