3 must-have After Effects plugins en scripts voor elke motion graphics designer

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

After Effects heeft al ongekend veel features, maar de beste feature is de mogelijkheid externe plugins en scripts te gebruiken.

Deze uitbreidingen bieden veel geavanceerde mogelijkheden om jouw producties nog indrukwekkender te maken. Vaak sparen ze veel tijd uit door ingewikkelde effecten mogelijk te maken met slechts één druk op de knop.

Hier zijn drie plugins en motion graphics die niet in jouw collectie mogen ontbreken!

3 must-have After Effects plugins en scripts voor elke motion graphics designer

1] Ease and Wizz – After Effects script

(Ian Haigh) – Ease and Wizz

Om soepele animaties te maken in After Effects moet je veel tijd besteden in de Graph editor. Daarmee heb je veel meer controle dan met de standaard Bezier curves van een keyframe.

Ease and Wizz is een script waarmee complexe animaties met een druk op de knop worden berekend, met elk hun eigen karakter.

Als je animaties wilt maken die de aandacht trekken is Ease and Wizz de perfecte oplossing, en jij mag zelf de prijs bepalen!

Filmboard_Ease_and_wizz After Effects

2] Optical Flares – After Effects plugin

(Video Copilot) – Video Copolit – Optical Flares

Lens Flares ontstaan door de inval van licht in de lens van de camera. Hoewel het eigenlijk een “foutje” is, geeft het vaak een mooi effect, bijvoorbeeld wanneer de zon opkomt die een prachtige Lens Flare over het beeld trekt.

Als je net als J.J. Abrams (Star Trek, Star Wars) gek bent van Lens Flares is Optical Flares de ideale plugin voor jou.

Je kunt naar hartenlust lichtbronnen plaatsen, het zijn dynamische spotlights die ook rekening houden met de randen van het beeld.

Met een instapprijs van $125,- is het een must-have voor de serieuze effects editor, en Lens Flare fetisjisten.

Filmboard_Optical_flares After Effects

3] Motion2 – After Effects script

Beste video bewerkingssoftware

Camera Settings 3 – The Things Th... x
Camera Settings 3 – The Things That You Set For Each Photo You Take – Photography Explained Podcast
(Mt. Mograph) – Motion2

Complexe animaties maken kost veel tijd en moeite. Motion2 is een plugin die veel herhalende handelingen automatiseert en je veel meer controle geeft over keyframing van effecten en objecten.

Motion2 gaat weer een stap verder als zijn voorganger en voegt ruim twintig nieuwe tools toe aan het toch al indrukwekkende aanbod van de eerste versie.

Ook worden de Color Rig, Vignette, Sort en Pin+ functies geïntroduceerd waarmee deze plugin nog veelzijdiger is geworden. Voor $35,- is dit de investering meer dan waard.

Filmboard_motion2 After Effects

Wat is jouw favoriete plugin? Welk script is onmisbaar in jouw collectie? Deel jouw ervaring met onze community!

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.