5 Tips voor het filmen met een Green Screen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Hier zijn de top tips voor het gebruik van een Green Screen.

5 Tips voor het filmen met een Green Screen

Stel de camera goed in

Normaal gesproken zul je filmen met 50 of 60 beelden per seconde, met een Green Screen is een framerate van 100 frames per seconde aan te raden. Daarmee voorkom je bewegingsonscherpte en motion blur.

Zet de ISO hoger zonder dat je ruis in het beeld krijgt en verklein het diafragma om bewegingsonscherpte en motion blur te voorkomen.

Geen oneffenheden in de achtergrond

Kies een materiaal dat geen pluisjes aantrekt en geen vouwen of kreuken vertoont. Je kunt kiezen voor papier of dun karton, stof werkt vaak wel makkelijker zolang het niet kreukt.

Gebruik geen glanzende en reflecterende materialen. Wat betreft reflectie; pas op met brillen, horloges en sieraden bij de onderwerpen.

Houd voldoende ruimte

Probeer het onderwerp op een grote afstand te houden van het Green Screen. Aan de ene kant vallen kleine oneffenheden en vouwen weg, aan de andere kant heb je minder kans op color spill op het onderwerp.

Aparte belichting

Belicht het onderwerp en het Green Screen apart. Zorg dat er geen schaduwen vallen op het Green Screen, en een backlight op het onderwerp kan de contouren mooi aftekenen.

Vergeet niet de belichting van het onderwerp af te stemmen op de belichting van de nieuwe achtergrond, anders zul je nooit een overtuigende key kunnen maken.

Om de belichting wat makkelijker te maken zijn er speciale Apps om je te helpen zoals The Green Screener (iOS & Android) en Cine Meter (iOS).

Let op het beeld

Gebruik niet teveel snelle bewegingen. Naast beeldonscherpte wordt het ook ingewikkeld een achtergrond te plaatsen die de beweging volgt. Film indien mogelijk in RAW formaat zodat je geen compressie problemen hebt.

Zorg ook dat het onderwerp op de voorgrond niet beweegt buiten de oppervlakte van het Green Screen. Door de afstand wordt het bereik van het scherm kleiner.

De camera op een grotere afstand plaatsen en inzoomen kan daarbij helpen.

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Maak het jezelf niet lastig!

Uiteindelijk is de KISS methode nog het meest effectief; Keep It Simple Stupid!

Het verschil tussen Green Screen en Blue Screen?

Filmboard Green Screen
Green Screen Broadcasting
          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.