8 Tips om Digitale Video een Film Look te geven

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Video ziet er vaak “goedkoop” uit, videofilmers zoeken steeds opnieuw naar de beste oplossing om de film look te benaderen. Hier zijn 8 tips om jouw video een Hollywood make-over te geven!

8 Tips om Digitale Video een Film Look te geven

Shallow Depth of Field / Oppervlakkige Scherptediepte

Video is vaak scherp in het gehele beeld. Door de Aperture lager in te stellen wordt het bereik van de focus lager. Dat geeft meteen een mooie film look aan het beeld.

Videocamera’s hebben vaak een behoorlijk kleine sensor wat het beeld overal scherp maakt. Je kunt ook optisch inzoomen om de scherptediepte te verlagen.

Het is wel aan te raden een camera te gebruiken met een minimale sensor oppervlak van Four/Thirds. Bekijk hieronder hoe de sensorformaten zich verhouden.

Filmboard_sensorformaten

Framerate en Shutter Speed / Beelden per seconde en Sluitersnelheid

Video wordt vaak interlaced of met 30/50/60 beelden per seconde opgenomen, film met 24 beelden per seconde. Onze ogen associëren de lage snelheid met film, de hoge snelheid met video.

Omdat 24 beelden per seconde niet helemaal vloeiend loopt kun je door middel van een dubbele sluitertijd waarde een lichte “motion-blur” tot stand brengen, en dat lijkt op film.

Dus 24 beelden per seconde opnemen met een sluitertijd van 50.

Color Correction / Kleurcorrectie

Video heeft standaard vaak natuurlijke kleuren, alles ziet er iets “te” echt uit. Door kleur en contrast bij te stellen kun je een filmisch effect creëren dat past bij jouw productie.

Veel films brengen de verzadiging (saturation) terug. Let ook op de witbalans, die blauwe of oranje gloed geeft vaak weg dat het een video opname betreft.

Vermijd Overbelichting

De sensoren van videocamera’s hebben slechts een beperkt bereik. Lucht overdag wordt helemaal wit, lantaarns en lampen zijn ook witte vlekken.

Probeer dit te vermijden door bijvoorbeeld in een LOG profiel te filmen als jouw camera dat ondersteunt. Of vermijd groot contrast in het beeld.

Camera beweging

Film zoveel mogelijk vanaf een statief met vloeistofkop zodat je geen schokkerig beeld filmt. Een draagbaar systeem als een steadicam of een ander gimbal systeem voorkomt loopbewegingen als je uit de hand filmt.

Beste video bewerkingssoftware

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware
Plan elk shot en elke beweging van tevoren.

Standpunten

Kies artistieke standpunten. Bekijk de locatie, let op objecten in de achtergrond die af kunnen leiden, denk in composities.

Spreek vooraf camerapunten af met de acteurs en regisseur en laat beelden mooi op elkaar aansluiten voor in de montage.

Belichting

Als je film wilt benaderen is een goede belichting cruciaal in een productie. Het bepaald voor een groot deel de stemming van het schot.

Probeer high-key en vlakke belichting te voorkomen en maak de scene spannend door gebruik te maken van low-key, zijlicht en tegenlicht.

Zoomen tijdens het filmen

Niet doen.

Natuurlijk zijn er voor al deze punten uitzonderingen te bedenken. “Saving Private Ryan” maakt gebruik van een hoge sluitersnelheid tijdens de invasie, “The Bourne Identity” schudt en zoomt alle kanten op tijdens de actiescènes.

Dat zijn altijd stijlkeuzes die helpen een verhaal beter te vertellen, of een emotie beter over te brengen.

Uit bovenstaande punten blijkt dat het een combinatie is van factoren om je video footage enigszins een film look te geven.  Er bestaat dus geen één-klik oplossing om je video om te toveren tot film.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.