Audio in Video en Film productie

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

In videoproducties wordt vaak de nadruk gelegd op het beeld. De camera moet op de juiste plek staat, de lampen krijgen de vrije ruimte, alles wordt ingesteld en gepositioneerd voor het perfecte plaatje.

Het geluid/audio komt vaak op de tweede plaats. De term “audiovisueel” begint niets voor niets met “audio”, goed geluid voegt veel toe aan een productie en slecht geluid kan een mooie film breken.

Met enkele praktische tips kun je het geluid van jouw producties hoorbaar verbeteren.

Audio in Video en Film productie

Er zijn weinig takken in de filmindustrie die zo subjectief zijn als geluid. Vraag tien audiospecialisten over geluid en je krijgt tien verschillende antwoorden.

Daarom gaan we je niet voorschrijven wat je precies moet doen, we geven alleen aan hoe je geluidsopname efficiënter kunt opnemen en bewerken.

En het begint al tijdens de opname, “we’ll fix it in post” is hier niet aan de orde…

Audio opname op de set

Waarschijnlijk begrijp je wel dat de ingebouwde microfoon van een camera niet volstaat.

Naast de geluidskwaliteit loop je het risico dat je geluiden opneemt van de camera, en bij variatie in afstand tot het onderwerp zal het geluidsniveau ook verschillen.

Neem het geluid wel op met de camera als dat mogelijk is, dat maakt syncen later makkelijker en je hebt een reservespoor als alles fout mocht gaan.

Neem het geluid dus los op, het liefst met een richtmicrofoon en een clipmicrofoon als spraak belangrijk is. Neem ook altijd de ambiance van de ruimte op, minimaal 30 seconden maar bij voorkeur een stuk langer.

Probeer zoveel mogelijk ventilatoren en andere stoorzenders uit te schakelen.

Montage in een NLE

Net zoals je video verspreid over videosporen, deel je audio ook in op verschillende sporen. Label ze en houdt altijd een consistente indeling en volgorde bij elk project.

Beste video bewerkingssoftware

Audacity - How to Normalize Audio x
Audacity - How to Normalize Audio
Neem voor elke live opname die gekoppeld is aan de videobron een spoor, voor spraak per persoon een spoor, voor muziek enkele sporen zodat je ook kunt overlappen, een geluidseffecten spoor en een spoor voor ambient geluid (omgevingsgeluid).

Omdat audio meestal mono is opgenomen kun je ook sporen verdubbelen om later een stereo mix te maken. Maar in basis heeft organisatie prioriteit.

Zo kun je eenvoudig de juiste audio vinden en eventueel een hele laag bijstellen en regelen.

Dat kan harder!

Digitaal geluid is goed of fout, meer smaken zijn er niet. Ga nooit over de 0 decibel, -6 is meestal standaard, of lager rond -12. Houd rekening met audio pieken, bijvoorbeeld een explosie, ook die mag niet harder zijn dan 0 decibel.

Te zacht kun je later nog wel bijstellen, te hard is altijd foute boel. Let er ook op dat niet elke luidspreker of hoofdtelefoon hetzelfde bereik heeft en dezelfde verhoudingen.

Als je een YouTube video maakt is de kans groot dat het op een mobiel apparaat wordt afgespeeld, en die speakers hebben een heel ander bereik dan een Home Cinema set.

Popmuziek wordt vaak voor verschillende apparaten gemixt.

Als het mogelijk is houd je de afzonderlijke sporen als geluidsbestanden na de eindmontage.

Stel je hebt commerciële muziek gebruikt waar je geen rechten voor hebt voor internet distributie, dan heb je een probleem tenzij je dit spoor later nog kunt verwijderen.

Of de producer besluit de stem van de acteur helemaal te vervangen. Kijk voor een leuk voorbeeld naar “Brandende Liefde” met Peter Jan Rens. De stem is van Kees Prins!

Voor commercials en radio muziek wordt geluid vaak genormaliseerd, dan worden alle pieken naar elkaar gebracht waardoor het volume over de hele productie gelijk staat.

Daarom knallen reclamespots er vaak zo uit, en daarom klinkt popmuziek minder complex dan vroeger.

Audio levels

Eindmix / Totale mix-3 dB tot -6 dB
Audio Spreker / Voice-over-6 dB tot -12 dB
Geluidseffecten / Soundeffects-12 dB tot -18 dB
Muziek (bed)-18 dB

Conclusie

Goed geluid kan een productie naar een hoger niveau tillen. Zorg voor een goede opname op de set zodat je achteraf een mooie mix kunt samenstellen. Werk met georganiseerde sporen zodat je alles kunt vinden en regelen.

En behoudt de optie om achteraf een nieuwe mix te maken. En vervang de stem van de hoofdrolspeler met Kees Prins, dat schijnt ook te helpen!

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.