Audio repareren in Adobe Audition

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Goed geluid opnemen tijdens een filmopname behoort tot de grootste uitdagingen in film- en videoproductie.

Hoewel niets beter is dan een geluidsopname die op de set al perfect is kun je gelukkig veel fouten herstellen in Adobe Audition.

Audio repareren in Adobe Audition

Hier zijn vijf mogelijkheden binnen Audition die jouw audio hopelijk zullen redden:

1. Noise Reduction effect

Bij dit effect in audition kun je een constant geluid of toon verwijderen uit een opname.

Denk bijvoorbeeld aan het zoemen van een elektrisch apparaat, de ruis van een bandopname of een fout in de bekabeling waardoor je een brom in de opname hebt gekregen. Het moet dus een geluid zijn dat continue aanwezig is en gelijk van karakter blijft.

Er is één voorwaarde om dit effect optimaal te gebruiken; je hebt een stukje audio nodig met alleen het “foute” geluid. Daarom is het belangrijk om bij de start van een opname altijd enkele seconden stilte op te nemen.

Je gaat met dit effect een deel van het dynamisch bereik verliezen, je moet de afweging maken tussen verlies van geluid, en het onderdrukken van het storende gedeelte. Dit zijn de stappen:

Er zijn een aantal instellingen om de audio optimaal te filteren, experimenteer met verschillende parameters.

noise reduction in adobe audition

2. Sound Remover effect

Bij dit effect worden bepaalde delen van het geluid verwijderd. Stel je hebt een muziekopname en je wilt de zang isoleren, of gebruik dit effect wanneer je het langsrijdend verkeer wilt onderdrukken.

Met “Learn Sound Model” kun je de software “leren” hoe de opname opgebouwd is. Met “Sound Model Complexity” geef je aan hoe ingewikkeld de samenstelling van de audio mix is, met de “Sound Refinement Passes” krijg je een beter resultaat, maar rekenen duurt aanzienlijk langer.

Er zijn nog enkele instelmogelijkheden, de optie “Enhance for Speech” behoort tot de meest gebruikte opties. Daarmee zal Audition trachten de spraak te bewaren tijdens het filter proces.

sound_remover in adobe audition

3. Click/Pop Eliminator

Als de opname veel kleine klikjes en popjes heeft kun je die met deze filter verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan een oude LP (of een nieuwe LP voor de hipsters onder ons) met al die kleine kraakjes.

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Het kan ook door een microfoon opname zijn ontstaan. Door deze filter toe te passen kun je die oneffenheden verwijderen. Vaak kun je ze in de waveform zien door ver in te zoomen.

Bij de instellingen kun je onder andere kiezen voor het decibel niveau met de “Detection Graph”, met de “Sensitivity” schuifregelaar kun je aangeven of de kliks vaak voorkomen of juist ver uit elkaar, je kunt met “Discrimination” ook een aantal te verwijderen oneffenheden aangeven.

Soms worden geluiden die wel in de opname thuishoren weggefilterd, of er worden fouten overgeslagen. Dat kun je ook instellen. Ook hier geeft experimenteren de beste resultaten.

click-pop_eliminator in adobe audition

4. DeHummer effect

De naam zegt het eigenlijk al, hiermee kun je een “hummmmm” geluid verwijderen uit de opname. Dit soort geluid kan ontstaan bij lampen en elektronica.

Denk bijvoorbeeld aan een gitaarversterker die een lage toon uitstuurt. Dit effect lijkt op het Sound Remover Effect met als grootste verschil dat je geen digitale herkenning toepast maar je filtert een bepaalt deel van het geluid.

Er zijn een aantal presets met de meest voorkomende filter opties. Je kunt de instellingen ook zelf regelen, dat gaat het op beste op gehoor.

Zet een goede hoofdtelefoon op en luister naar de verschillen. Probeer de verkeerde toon weg te filteren en de goede audio zo min mogelijk te beïnvloeden. Na het filteren zul je dit ook terugzien in de waveform.

Die lage maar aanhoudende uitslag in de audio moet kleiner zijn, en in het beste geval helemaal zijn verdwenen.

dehummer in adobe audition

5. Hiss Reduction effect

Dit effect lijkt weer veel op het DeHummer Effect maar ditmaal worden sissende tonen uit de opname gefilterd. Denk bijvoorbeeld aan het geluid van een analoge cassette (voor de senioren onder ons).

Begin eerst met “Capture Noise Floor”, hiermee wordt, net als bij het Sound Remover Effect, een sample van de waveform genomen om te bepalen waar het probleem zit.

Daarmee kan de Hiss Reduction veel nauwkeuriger zijn werk doen en de sis klank zoveel mogelijk verwijderen. Met de Graph kun je precies zien waar het probleem zit en of dit te verwijderen is.

Er zijn nog een aantal geavanceerde instellingen waar je mee kunt experimenteren, elke opname isuniek en vereist een andere aanpak.

hiss-reduction in adobe audition

Met deze Adobe Audition effecten kun je de meest voorkomende problemen met audio oplossen. Hier zijn nog enkele praktische tips om audio editing naar een hoger niveau te tillen:

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.