Benro filters | Even wennen maar uiteindelijk zeer de moeite waard

door Joost Nusselder | Geupdate op:  april 7, 2019

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De filtermarkt is momenteel in volle bloei en iedereen probeert een stukje van de taart mee te pakken. Je hebt misschien gehoord van Benro vanwege hun goede kwaliteit statieven.

Benro-CPL-filter

Ze hebben onlangs hun filtersystemen samen met hun filters gelanceerd. Ik heb hun huidige 100 mm filterhouder (deze FH100) en een aantal van hun 100×100 en 100×150 maatfilters getest en ik was aangenaam verrast.

Benro heeft ook een systeem van 75×75 en 150×150. Benro’s filters worden geleverd in harde, sterke plastic cases. In deze cases zitten zachte stoffen zakjes die de filters bevatten.

Kortom, de filters hebben geen ruimte om in de behuizing van hard plastic te bewegen en te beschadigen, heel degelijk in elkaar gezet.

Vanuit het perspectief van een reisfotograaf is dit interessant omdat ze kunnen worden gebruikt om mee rond te reizen. Je kunt ze eigenlijk gewoon in je koffer gooien en ik ben ervan overtuigd dat deze je filters heel goed zullen beschermen.

Als je op deze manier een filter in je koffer draagt, kun je gewicht besparen in je handbagage wanneer je in een vliegtuig reist. Wanneer je de filters normaal rond draagt, gebruik je gewoon de zachte stoffen buidels die ook een goede bescherming bieden voor een wandeltocht.

Van boven naar beneden en links naar rechts: plastic harde case, filter, zachte stoffen pouch:

Het Benro FH100-filtersysteem  

Het FH100-systeem kan 3 filters en een CPL gebruiken. Het filtersysteem zelf is anders dan wat je normaal ziet. Het verschil zit hem vooral in hoe je het voorste gedeelte (waarin je de filters monteert) aan de ring op de lens bevestigt.

Veel filtersystemen gebruiken een techniek waarbij je een kleine pin eruit trekt en het voorste gedeelte snel aan de ring op de lens bevestigt. Benro doet het anders.

Met het Benro-systeem heeft het voorste gedeelte 2 schroeven erop die je los moet maken. Vervolgens bevestig je het voorste gedeelte aan de ring op de lens en draai je de schroeven vast.

Dit heeft voor- en nadelen.

Ik hoor je al denken ‘wat een gedoe’ en dat is precies wat ik aanvankelijk dacht. Ik ben eraan gewend om het voorste gedeelte snel te verwijderen. Met Benro moet je 2 schroeven losmaken om deze te verwijderen.

Beste video bewerkingssoftware
Beste video bewerkingssoftware

Het kost wat tijd om te wennen, maar als je er eenmaal aan gewend bent, werkt het prima. Het voordeel van deze techniek is dat je de schroeven sterk kunt aandraaien waardoor het voorste deel extreem strak op je lens wordt bevestigd, zonder kans om te wiebelen en los te raken.

Het geeft je een heel ‘veilig’ gevoel dat je filters op geen enkele manier kunnen vallen. Een ander voordeel is dat je het voorste gedeelte heel strak aan de ring kunt bevestigen en zo in je tas kunt stoppen. Het is dus met name geschikt wanneer je het systeem gedurende langere tijd op je camera’s wilt houden.

Wanneer je het systeem moet bevestigen, kun je het gewoon op je lens als geheel schroeven, omdat de 2 schroeven de 2 onderdelen stevig op hun plaats houden.

De 2 delen voelen sterk aan en zijn beide gemaakt van aluminium. Plastic zul je hier niet vinden!

Dit is Johan van der Wielen over de Benro FH100:

De 2 blauwe schroeven houden de 2 onderdelen stevig op hun plaats.  

Het FH100-systeem heeft een beetje zachte schuimlaag erop voor de eerste filtersleuf, die bedoeld is voor het Full ND-filter. Dit komt omdat de volledige ND-filters van Benro geen schuimlaag hebben.

Betekent dit dat je geen filters met een schuimlaag op het systeem kunt gebruiken? Nee, je kunt nog steeds filters van andere merken gebruiken die een schuimlaag hebben, je hoeft ze alleen maar in de eerste gleuf te plaatsen met de schuimlaag naar buiten gericht.

Met betrekking tot schuimlagen worden deze meestal gebruikt om lichtlekken te voorkomen. Er zijn echter nog steeds lichte lekken aan de boven- en onderkant, vooral bij gebruik van de volledige ND-filters.

Benro heeft wat zij noemen deze ‘filtertent’ of filtertunnel als oplossing hiervoor. Dit is een goedkoop accessoire dat je kunt gebruiken om lichtlekken te voorkomen als ze zich voordoen.

CPL-systeem  

Met het FH100-systeem is het mogelijk om een ​​CPL van 82 mm te gebruiken. Benro verkoopt ze, maar vertelde me dat sommige andere merken ook zullen werken, zolang ze maar dun zijn.

Je draait ze in principe in de ring die je op de lens bevestigt. Dit werkt, maar is niet altijd erg soepel. Omdat de CPL 2 delen heeft met 1 roterend onderdeel, is het niet zo eenvoudig om de CPL in de ring te schroeven, vooral als je korte nagels hebt en als het buiten koud is, of als je handschoenen gebruikt.

Een oplossing hiervoor is het gebruik van een filterklem. Dit is een kleine tool die het gemakkelijker maakt om filters te verwijderen. Het voordeel van het systeem is dat je deze CPL filters ook zonder het filtersysteem kunt gebruiken door hem gewoon op je lens te schroeven.

(bekijk alle CPL filters)

Als de CPL eenmaal is bevestigd, werkt de manier om deze te draaien met de openingen aan de boven- en onderkant van de ring heel goed. De polarisatie van de Benro CPL werkt zoals het hoort en ik vond dat de hoeveelheid polarisatie groot was.

Voor degenen die niet weten waarvoor een CPL wordt gebruikt: ik gebruik het voornamelijk om reflecties in water te beheersen of om een ​​betere kleurscheiding te krijgen in voornamelijk bossen.

Het kan ook worden gebruikt om sterkere blauwe tinten in de lucht te krijgen, maar de hoek die je maakt in vergelijking met de zon is belangrijk wanneer je dit doet.  

Benro gaat waarschijnlijk ook een harsfilterlijn introduceren die goedkoper dan hun huidige glaslijn is. Glasfilters hebben het voordeel dat ze niet zo snel krassen. Ze zijn duurzamer als je ze goed behandelt.

Ik zeg dat omdat, als je een stuk glas filter op de grond laat vallen, het in de meeste gevallen zal breken. Dat is het grootste nadeel van glas. Een filter laten vallen betekent meestal dat het niet meer te repareren is. Dat gezegd hebbende, heb ik mijn Benro 10 stopfilter een keer laten vallen en gelukkig is het niet kapot gegaan.  

Het belangrijkste voor mij bij het gebruik van een volledig ND-filter is de kleurtint. Volledige ND-filters van andere merken hebben vaak een warme of koele kleurtint in vergelijking met dezelfde opname zonder filter.

De Benro 10-stop presteert erg goed met betrekking tot het neutraal houden van de kleuren. Er is een zeer lichte magenta tint maar in de meeste situaties is dit nauwelijks merkbaar.

Het hangt echt af van het licht. Het is ook gelijk over het hele filter, dus het is heel gemakkelijk te corrigeren. Ik kwam erachter dat het precies +13 is op de groen-magenta-schuif in Lightroom. Verplaats dus de schuifregelaar -13 en je bent helemaal klaar.  

Hier is een volledige uitleg van de Benro filteropties:

Bekijk verschillende filters hier bij CameraNu

Conclusie

Het Benro-filtersysteem is zeker een kanshebber op de filtermarkt. Benro staat bekend om hun goede kwaliteit statieven en hun filters blijven in dat opzicht hun kwaliteitsstandaard.

Hun volledige ND-filters zijn zeer goed in vergelijking met andere merken met betrekking tot neutraliteit van kleuren. Hun lichte magenta tint is niets vergeleken met kleurtinten die ik zie van de meer gevestigde merken.

Het ziet er naar uit dat neutrale kleuren de nieuwe standaard zullen worden en gevestigde merken lopen geleidelijk achterop bij nieuwe merken zoals Benro en Nisi.

Competitie is een goede zaak en iedereen blijft innoveren. Benro en Nisi zijn momenteel mijn favoriete filtermerken in mijn tas.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.