Beste Camera Crane

door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 7, 2020

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Om het beste professionele beeld te maken bij het filmen of vastleggen van een moment, is meer nodig dan een traditionele videocamera, zelfs als je een van de beste op de markt gebruikt.

Het gebruik van een camerakraan of camerakraanarm (samen met kraan- en giekcombinaties) biedt volledige controle tijdens het filmen van panoramische scènes zonder trillingen en het verminderen van de algehele kwaliteit van wat je vastlegt.

Voordat je een investering doet in eentje die geschikt is voor jouw filmbehoeften, neem een kijkje in onze top 10 keuzes en beoordelingen van camerakranen en jibs voor alle prijsklassen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Beste camera crane

Wat is het verschil tussen een camerakraan en een jib?

Cranes en jibs worden gebruikt als mechanische “armen”, zorgen voor soepelere overgangen en de beweging van camera’s tijdens het opnemen van een scène of het vastleggen van bewegingen zonder verstoring.

Jibs staan ​​bekend om hun vermogen om 360 graden vast te leggen, terwijl ze voor vloeiender pannen, kantelen en zowel verticaal als horizontaal werken.

De termen “kraan” en “jib” worden vaak door elkaar gebruikt, omdat een kraan als een “arm” wordt beschouwd, terwijl een jib vaak wordt aangeduid als een “kraan” in de filmindustrie.

In professionele omgevingen en filmstudio’s is het grootste verschil tussen beide dat jibs vaak kleiner zijn dan traditionele camerakranen, waardoor ze flexibeler kunnen bewegen zonder het filmproces te verstoren of output van lage kwaliteit te veroorzaken.

Hoewel YouTubers vaak Sliders als deze in mijn review en overhead rigs gebruiken, is een jib veel vloeiender en biedt extra flexibiliteit die niet wordt aangetroffen in traditionele overhead- en slider-platforms.

Jibben en cranes maken het mogelijk om op verschillende hoogten foto’s te maken zonder onderbreking met elke beweging. Het gebruik van een zwenkkraan is ideaal als je de kwaliteit van jouw opnamen drastisch wilt verbeteren met de gebruikelijke technieken die worden gebruikt bij professionele films.

De beste camera cranes beoordeeld

Het kiezen van de allerbeste camerakraangiek was voor ons geen gemakkelijke taak, hoewel we er met name een hebben geselecteerd die een breed scala aan functies en voordelen biedt, terwijl je toch de meeste waar voor je geld krijgt.

Een korte overview van de top-keuzes voor we dieper in de beoordelingen duiken:

ModelVoorAfbeeldingen
Neewer aluminium jibBeste instapniveauNeewer-camera-Jib(bekijk meer afbeeldingen)
Kessler Pocket Jib TravellerBeste value for moneyKessler Pocket Jib Traveler(bekijk meer afbeeldingen)
Proaim 18ft Jib ArmBeste voor professionalsproaim-18-ft-camera-jig(bekijk meer afbeeldingen)

Beste instapniveau: Neewer aluminium jib arm camera crane

Beste video bewerkingssoftware
Beste video bewerkingssoftware

Professioneel filmmaken met een budget is nog nooit zo eenvoudig geweest om aan de slag te gaan als met de Neewer jibarm camera-crane met aluminium arm.

Met een lage prijs nog geen €80,- is deze jibarm-camerakraan uitermate geschikt voor amateur- of semi-professionele filmmakers die hun vaardigheden naar een hoger niveau willen tillen.

De Neewer-jibarm-camerakraan wordt ook geleverd met een bijgeleverde reisetui, voor gebruiksgemak onderweg, en ondersteunt een flinke 8 kg / 17,6 lbs.

De Neewer Jib Arm Camera Crane met aluminiumlegering heeft een multifunctioneel ball head die werkt met zowel DSLR-camera’s als camcorders (geschikt voor zowel 75 mm en 100 mm hemisphere heads).

Deze kraanarm biedt totale stabiliteit dankzij zijn magnesium-aluminiumlegering materiaal, standaard voor de markt, terwijl het ook CAM-technologie gebruikt om sterkte en hoge stijfheid te bieden.

Een snelontgrendelingsplaat is ook inbegrepen in de prijs, zodat je snel kunt fotograferen en kunt filmen zonder zware accessoires of apparatuur te sjouwen om de klus te klaren.

Functies die bij de Neewer jibarm-kraan met aluminium armatuur zijn inbegrepen:

Check de meest actuele prijzen bij Amazon

ProAm Orion DVC200 DSLR Video Camera Crane

De ProAm Orion biedt een draagbare camerakraan met functies waarmee professionele en amateurfilmers een hoop leuke dingen mee kunnen doen.

Implementeer binnen enkele minuten prachtige, dynamische bewegingsopnames met de ProAm Orion, omdat de zwenkkraan zelf slechts een paar minuten nodig heeft voor een volledige installatie.

De ProAm is volledig voorgemonteerd, optimaal voor filmmakers die de voorkeur geven aan een oplossing zonder gereedschap. ProAm Orion DVC200 werkt met zowel camcorders als DSLR-camera’s tot 3,6kilo en biedt een verticaal bereik en een lift tot 11 voet, wat wat minder is dan andere, meer betaalbare opties op de markt.

Hij strekt zich in totaal 5 voet uit van de statiefbevestiging van je keuze. Voordat je investeert in een ProAm USA Orion, moet je checken dat jouw camera’s en opnameapparaten minder dan 3,6 kilo wegen om problemen tijdens het filmen te voorkomen.

Kenmerken van de ProAm Orion DVC200:

Bekijk hem hier op Amazon

Beste value for money: Kessler Pocket Jib Traveler

Wanneer je op de markt bent voor een lichtgewicht reiscrane of gewoon een stevige camera crane, overweeg dan de Kessler Pocket Jib Traveler.

Kessler Pocket Jib Traveler
(bekijk meer afbeeldingen)

De Kessler Pocket Jib Traveler is ideaal voor filmmakers die vaak reizen en van shot veranderen in een opwelling. Maak trouwvideo’s van kwaliteit of maak professionele scènes met zowel horizontale als verticale actie met de Pocket Jib Traveler.

Helaas zijn een reiskoffer en extra contragewichten die optimaal zijn voor de Kessler Pocket Jib Traveller niet inbegrepen bij de oorspronkelijke kosten van de kraanarm, waardoor deze keuze uiteindelijk een wat duurdere optie is, maar een nuttige optie voor wie op zoek is naar echte draagbaarheid.

De Kessler Pocket Jib Traveller is niet gemaakt van lichtgewicht koolstofvezel, maar biedt toch een lichtgewicht en stevige oplossing voor iedereen die geïnteresseerd is in een draagbare oplossing die levert.

Vanwege een gebrek aan informatie over de specificaties, is het onduidelijk hoeveel de maximale gewichtsbelasting is voor de Kessler Pocket Jib Traveler, hoewel deze hoge cijfers heeft ontvangen van geverifieerde beoordelingen op Amazon.

Hoofdkenmerken van de Kessler Pocket Jib Traveler:

Hier verkrijgbaar bij Amazon

PROAIM 18ft professionele Jib arm stand

Wanneer je op zoek bent naar een camerajib die grote DSLR-camera’s en opnameapparaten ondersteunt, is de PROAIM Professional-jibkraan misschien wel de juiste route.

Een van mijn favoriete aspecten van de PROAIM Professional Jib Crane is het vermogen om tot 15kg te houden, oftewel 33lbs, waardoor de barrière van de meeste cranes en jibs op de huidige markt wordt weggenomen.

De PROAIM Alphabet-kit bevat een zwaar uitgevoerde statiefstandaard die minimaal 34 inch en maximaal 60 inch breed is. Bovendien strekt de crane-arm zelf in totaal 18 voet uit, gebruikmakend van geribbelde aluminium secties, die 4 keer zo sterk zijn als een lichtgewicht gevoel voor snelle bewegingen.

Met deze kraanarm geniet je van een meegeleverde opbergtas voor bescherming wanneer je rig niet in gebruik is.

Opmerkelijke kenmerken van de PROAIM:

Bekijk de ProAim hier

Dingen om te overwegen bij de aankoop van een camera crane

Voordat je de markt van camerakranen en jibs betreedt, zijn er een paar dingen die je moet overwegen en houd er rekening mee tijdens het winkelen voor je volgende investering.

Overweeg het type project dat je wilt filmen en of je behoefte hebt aan een robuuste set-up (inclusief een traditionele kraan), of dat je op zoek bent naar een kleinere, flexibelere oplossing, zoals een jib of een complete reisset.

Prijzen

Prijzen variëren sterk van zowel kranen als jibs, variërend van minder dan €100 tot meer dan €1000. Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om te investeren in een hoogwaardige camerakraan of jib-opstelling, onderzoek eerst de specificaties en bepaalt vooraf je behoeften om niet te veel te betalen voor apparatuur die geen extra kwaliteiten of functies biedt die je nodig hebt.

In veel gevallen zijn camerabewegingen veel goedkoper dan Hollywood-kranen en bieden ze nog steeds flexibiliteit en soepele bediening die nodig is voor hoogwaardige films. Op budget kom je al een aardig eind zullen we maar zeggen.

Grootte

De grootte van je camera crane is van het grootste belang bij het bepalen van een rig die geschikt voor je is. Omdat alle kraanarmen en oplossingen van de camerakraan individueel zijn, vergelijk je het totale verticale en horizontale bereik, terwijl je ook rekening houdt met het soort opnamen waarin je bent geïnteresseerd.

Draagvermogen

Een van de belangrijkste kenmerken van onderzoek bij investering in een camerakraanarm of -kit is het maximumgewicht dat elke oplossing biedt.

Bereken het gewicht van je DSLR-camera of camcorder, plus extra accessoires en apparatuur die je graag gebruikt bij afzonderlijke opnamen.

Hoewel sommige camerabewegingen voor kraanarmen maximaal 8 lbs ondersteunen, zijn er alternatieve professionele oplossingen die een maximale belasting van veel meer bieden.

Vaak is een camerakraangiek met een gewicht tussen 8 en 44lbs ideaal voor zowel draagbaarheid als prijspunt voor bijna alle toepassingen.

Draagbaarheid

Ben je van plan om vaak met je crane te reizen of ben je op zoek naar een degelijke, robuuste oplossing? Draagbaarheid is uitermate belangrijk voor onderzoek als je op zoek bent naar een lichtgewicht camera jib die gemakkelijk verplaatsbaar is en een snelle en eenvoudige opstelling biedt.

Veel beschikbare camerakranen en jibs zijn gemaakt van een traditionele aluminiumlegering, hoewel het mogelijk is om nog lichtere opties te vinden met kranen en gieken gemaakt van een carbon fiber.

Onderzoek de benodigde assemblage voor elke camerakraan en jib waarin je geïnteresseerd bent, samen met de vraag of de kraan in secties is en gemakkelijk te demonteren is voor snelle verplaatsing en verplaatsing.

Terwijl sommige camera crane-opgelossingen gereedschaploos zijn en binnen enkele minuten kunnen worden opgebouwd, terwijl andere (zelfs op de duurdere schaal) meer tijd en moeite vergen bij elke afzonderlijke opname.

Vergelijk het totale gewicht van de camerakraanarmen en of het al dan niet mogelijk is om de kraan met een meegeleverde draagtas in beweegbare delen te laten klappen wanneer draagbaarheid noodzakelijk is voor je werk.

Conclusie

Wanneer je winkelt voor een nieuwe camerakraan of jib-setup, zijn er tal van factoren waarmee je rekening moet houden met betrekking tot jouw geplande gebruik van de crane of jib en de typen cinematografie die je wilt nastreven.

Welke crane heeft jouw voorkeur voor je film- en beweging-intensieve opnamen? We horen graag meer over wat voor jou werkt en waarom!

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.