Beste camera licht kits en on camera lichten beoordeeld

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 7, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Te veel mensen die betere foto’s willen maken, maken de fout om zich helemaal te focussen op de camera alleen. Hoe zit het met wat er voor de camera staat?

Ongeacht welke camera je hebt, als je onderwerp niet goed verlicht is, zullen je afbeeldingen en video’s gewoon niet goed zijn. Ook zijn camera’s duur, vooral die met een aanzienlijk betere beeldkwaliteit.

Voor portretten is het verschil tussen een A7RII en een Canon SL1 merkbaar, maar het verschil tussen die camera’s met goede belichting is veel kleiner en voor veel gebruikers maakt het gewoon niet uit.

Beste camera licht beoordeeld

Met andere woorden, als je goed verlicht met de juiste kit, kun je video’s en foto’s van uiterst hoge kwaliteit maken met zelfs betaalbare of beginnende DSLR’s.

Als de belichting goed is, kunnen zelfs video’s van hoge kwaliteit met mobiele telefoons worden gemaakt. Het draait allemaal om het licht. Met dat in gedachten is de gemakkelijkste manier om van goede naar geweldige kwaliteit te gaan, te investeren in een hoogwaardige verlichtingsset.

Deze lichtpakketten hebben verschillende functies en voordelen, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: hun vermogen om foto’s drastisch te verbeteren.

Hier zijn de beste verlichtingspakketten

Voor sommigen kan een robuuste verlichtingskit een enorm verschil maken in complexe lichtsituaties met veel elementen, of voor fotografen met veeleisende verwachtingen, zoals het willen doen van minder aanpassingen in de post-productie.

Voor anderen, zoals vloggers en mensen met meer eenvoudige eisen, kunnen een of twee goed geplaatste lichten het verschil maken. Sommige van deze kits bevatten achtergronden. Het hangt allemaal af van jouw behoeften, maar één ding waar je zeker van kunt zijn, je kunt nooit teveel licht hebben.

Fovitec StudioPRO-verlichtingsset

Dit is een professionele kit die je niet in de steek zal laten. De Fovitec StudioPRO-verlichtingskit biedt solide bouwkwaliteit, krachtige verlichting en wordt geprezen om zijn draagbaarheid en veelzijdigheid, en levert op elk niveau.

Een unieke eigenschap van deze kit is dat de lampen verschillende helderheid hebben. Voor diegenen die minder lichtaanpassingen in de post-productie willen doen is dit een groot voordeel.

Het enige nadeel van deze kit is de hoge prijs. Het zal voor veel gebruikers zeker overkill zijn, maar voor de prijs is het een goede deal gezien de uitstekende lichtkwaliteit en de algehele robuustheid van de kit.

Het is gebouwd om lang mee te gaan.

Beste video bewerkingssoftware

primer voor kunststof x
primer voor kunststof
Bekijk ook deze video van Science Studio op Youtube:

Voordelen

Nadelen

Belangrijkste kenmerken

Bekijk actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Neewer achtergrondlichtset

De Neewer achtergrondverlichtingsset is van hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs en bevat zachte dozen, lichte paraplu’s en clips om je foto’s en video’s er uit te laten zien hoe jij ze nodig hebt.

De Neewer achtergrond verlichtingsset laat je ook fotograferen met een verscheidenheid aan nuttige achtergronden: wit, zwart en groen. Dit is een geweldige set voor mensen die op zoek zijn naar een complete set op een budget, maar die toch een professionele uitstraling willen.

Voordelen

Nadelen

Belangrijkste kenmerken

Bekijk hem hier bij Amazon

Falcon Eyes Achtergrond Systeem met Verlichting 12x28W

Dit is de kit die een gebruiker zei: “Er is niets beters voor de prijs.” Met Falcon Eyes Achtergrond Systeem met Verlichting, met goed gemaakte softboxen en een grote draagbaarheid, biedt het een gemakkelijke manier om dat geweldige beeld te krijgen van een wit scherm vanuit het comfort van je eigen studio.

Een voordeel dat dit heeft ten opzichte van nummer twee is het dimbare licht (zie hieronder). Het komt allemaal neer op wat je nodig hebt. Over het algemeen zal de Neewer Achtergrondverlichtingsset meer veelzijdigheid van de soorten verlichting mogelijk maken, terwijl deze kit meer helderheidinstellingen toestaat.

Voordelen

Nadelen

Bekijk hem hier bij CameraNu

Godox complete TL-4 Tricolor Continu Licht Kit

Met enkele onderscheidingskenmerken biedt de Godox portretbelichtingsset gebruikers een alternatieve kit voor een geweldige prijs.

Handig om mee te nemen en overal te gebruiken. Dit is de kit om iemands lange vrienden mee te verlichten. De set kan worden gebruikt om interessanter licht en posities op je onderwerp te krijgen.

Deze kit wordt geprezen als eenvoudig te installeren en neer te zetten. Voor deze prijs is het een goede deal met veel lichtkracht.

Voordelen

Nadelen

Bekijk prijzen en beschikbaarheid hier

StudioKing Daglicht Set SB03 3x135W

Met drie verschillende lampen is de StudioKing in staat om tegemoet te komen aan de behoeften van de meeste gebruikers. Het weet een daglicht na te bootsen voor die natuurlijke ogende foto’s en video’s. Toch is dit voor gebruikers die op zoek zijn naar een strakke, heldere set-up een zeer betaalbare keuze van hoge kwaliteit.

Het is perfect voor iedereen die een een-persoons vlog probeert te maken in een helder daglicht.

Voordelen

Nadelen

Hij is hier beschikbaar bij CameraNu

Esddi Softbox verlichtingsset

Deze Esddi-kit lijkt erg op de bovenstaande kit met een paar kanttekeningen. Het is niet zo zacht en de standaard is niet zo hoogwaardig. Maar dit is de koop voor jou wanneer je echt met een krap budget zit.

Het biedt gebruikers toch geweldige verlichtingscapaciteit. Hoewel de lampen mogelijk geen dimmers hebben, worden ze door gebruikers geprezen omdat ze een uitstekend vermogen hebben om hun onderwerpen te vleien.

Voor de meer budgetgerichte persoon die geen achtergrond nodig heeft, is dit een uitstekende deal. Hoewel, een andere ergernis is hun korte netsnoeren. Zorg ervoor dat je ze kunt huisvesten met een stekkerdoos of een verlengstuk.

Voordelen

Nadelen

Check de meest actuele prijzen bij Amazon

Esddi-kit voor continue verlichting

Voor diegenen die een heldere kit met achtergrond nodig hebben, is Esddi er om je te redden. Deze eenvoudige verlichtingssets bieden gebruikers een oplossing voor diegenen die op zoek zijn naar lichte portretten au naturale, met of zonder een groen scherm.

In tegenstelling tot andere kits heeft het snoeren met een goede lengte en een solide helderheid (hoewel sommige gebruikers het onvoldoende vonden, de meeste waren meer dan tevreden).

Deze kit biedt veel lichtveelzijdigheid voor een zeer lage prijs.

Voordelen

Nadelen

Belangrijkste kenmerken

Hij is hier verkrijgbaar bij Amazon

Beste on-camera lichten

Het on-camera licht is voor de video-shooter wat het snelheidslampje is voor de stilstaande fotograaf. Velen zouden het als een essentieel stuk uitrusting beschouwen.

“On-camera” is een term die een categorie definieert, maar deze lamp hoeft niet altijd (of ooit) op je camera te worden bevestigd. Het verwijst naar een compact, batterij-gevoed licht dat je op de camera kunt monteren als je dat wilt.

Sommigen werken zelfs op drones.

Er zijn er honderden, dus wat ik zou willen doen is de beste met je doornemen. Het zijn allemaal geweldige lichten, elk onderscheidend op zijn eigen manier.

Sony HVL-LBPC LED-videolicht

Voor gebruikers van professionele Sony-batterijen uit de L-serie of 14,4 V uit de BP-U-serie is de HVL-LBPC een krachtige optie. De output kan worden opgeschroefd tot 2100 lumen en heeft een gematigde 65-gradenbundelhoek zonder gebruik te maken van de opklaplens.

De HVL-LBPC streeft ernaar het geconcentreerde lichtgebied te reconstrueren dat te vinden is op halogeenvideolampen. Dit patroon is voordelig als het onderwerp zich verder van de camera bevindt, waardoor de HVL-LBPC een populaire keuze is bij trouw- en evenementenschieters.

Het maakt gebruik van Sony’s gepatenteerde Multi-Interface Shoe (MIS) om automatisch triggeren van compatibele camera’s mogelijk te maken, plus een adapter die is meegeleverd voor gebruik met standaard cold shoes.

Bekijk hem hier bij CameraNu

Lume Cube 1500 Lumenlicht

De Lume Cube 1500 is een waterdichte LED genoemd als de perfecte metgezel voor een actiecamera, zoals een GoPro HERO. Met een 1,5 “kubusvormige vormfactor, integreert het licht een 1/4” -20-montagesocket en zijn er adapters beschikbaar om deze op GoPro-steunen aan te sluiten.

Vanwege zijn lichte gewicht en compacte formaat is de Lume Cube ook geschikt voor gebruik op drones. Sets en mounts zijn beschikbaar voor populaire DJI-, Yuneec- en Autel-modellen en zelfs een kit voor je smartphone:

Lume Cube heeft zelf ook een handige tips & tricks video:

Bekijk prijzen en beschikbaarheid van verschillende uitvoeringen hier

Rotolight NEO On-Camera LED-lamp

De Rotolight NEO onderscheidt zich door zijn ronde vorm. Het implementeert een array van 120 LED’s, wat een totale output oplevert van maximaal 1077 lux op 3 ‘.

Het licht wordt op handige wijze gevoed door zes AA-batterijen.

Bekijk deze Rotolight Neo hier

F&V K320 Lumic Daylight LED Video Light

De F&V is een spiegelende LED, wat betekent dat hij is ontworpen om de puntbron van een niet-gediffundeerde en is opgebouwd uit 48 LED-lampjes om daglicht te recreëren.

Dit geeft het een smalle instelbare stralingshoek van 30 tot 54 graden. Een smalle balk projecteert verder voor een betere worp en zorgt voor een meer “spot” -effect, dat in sommige gevallen zelfs daadwerkelijk gewenst kan zijn.

Een batterij van 2 uur en een batterijlader zijn inbegrepen.

Hij is hier verkrijgbaar

Hoe kun je film of video het beste belichten met led verlichting?

In de low budget wereld is het al langer populair, professionals stappen ook steeds vaker over naar Led lampen in video- en filmproducties. Is dat een goede ontwikkeling of kunnen we beter bij de oude lampen blijven?

Let op met dimmers

Het is heel makkelijk als je de Led lampen kunt dimmen, zelfs bij goedkope lampen is er meestal een dimmer knopje aanwezig. Maar die dimmers kunnen leiden tot knipperen van het licht.

Naarmate er meer gedimd wordt gaan de Leds meer knipperen. Het probleem is dat je moeilijk kunt waarnemen op welk punt die flikkering ook door de camera wordt opgenomen.

Als je daar achteraf in de montage achterkomt is het te laat. Daarom is het verstandig om vooraf de dimmers goed te testen. Maak proefopnames en film met verschillende dimmer instellingen en kijk de opnames terug.

Als je niet zeker bent kun je beter de dimmer niet gebruiken en de lichtbron verplaatsen of draaien.

Er zijn Led lampen met schakelaars waarmee je kunt kiezen hoeveel er tegelijkertijd branden. Stel er zijn honderd Ledjes in totaal. Dan kun je schakelen tussen 25, 50 of 100 Leds simultaan.

Dat werkt vaak beter dan de dimmer gebruiken. In alle gevallen doe je er goed aan de witbalans te controleren voor je op gaat nemen.

Gebruik een Softbox

Het licht van Led lampen komt vaak hard en “goedkoop” over. Door een softbox voor de lampen te plaatsen maak je het licht meer diffuus en dat ziet er meteen veel mooier uit.

Daarmee is het niet anders dan bij traditionele verlichting, maar de noodzaak voor een softbox bij Led lampen is nog groter.

Omdat Led lampen minder warm worden kun je ook improviseren met stof of papier als je geen softbox bij de hand hebt.

Veilig en comfortabel

Het sluit aan op het vorige punt maar het mag apart genoemd worden; Led lampen zijn erg prettig om mee te werken. De behuizing is veel compacter waarmee je in krappe situaties flink wat ruimte uit kunt sparen.

Ook buiten is het makkelijk als je een grote bak licht met een relatief kleine Led lamp en een accu tevoorschijn kunt toveren. Omdat Led verlichting veel minder hitte opwekt zijn ze ook een stuk veiliger in gebruikt.

Om nog maar niet te spreken over de kabels die niet meer gevaarlijk op de vloer liggen verspreid en het gebruik van stroom buitenshuis bij een regenbui…

Kies voor de juiste kleurtemperatuur

Tegenwoordig kun je Leds aanschaffen met een specifieke kleurtemperatuur. Die wordt aangeduid in Kelvin (K). Let op dat je met dimmers een verschuiving kunt krijgen in temperatuur.

Er zijn Led lampen met zowel koele als warme Leds die je los van elkaar kunt inschakelen of dimmen. Op die manier hoef je niet de lampen te verwisselen.

Die lampen hebben wel een groter oppervlak vanwege het dubbele aantal Led rijen.

Bij Led lampen waarbij je de kleurtemperatuur kunt bijstellen moet je goed opletten. Als je bij elke opname de kleurtemperatuur gaat regelen bestaat de kans dat de opnames niet goed bij elkaar passen.

Dan moet elk shot in de post bijgesteld worden wat veel tijd kan kosten.

CRI de kleurkwaliteit

CRI staat voor Color Rendering Index (kleurweergave index) en varieert tussen de 0 – 100. Is een LED panel met de hoogste CRI waarde de beste keus?

Nee, er zijn zeker andere factoren die belangrijk zijn maar neem het mee in de keuze voor een LED panel.

Om een vergelijking te maken; De zon (voor velen de mooiste lichtbron) heeft een CRI waarde van 100 en tungsten lampen hebben een waarde van rond de 100. 

Het advies is om een panel te kiezen met een (extended) CRI waarde van rond de 92 of hoger.  Als je in de markt bent voor LED panels kijk dan eens naar de volgende merken:

Niet alle Led lampen zijn degelijk

Bij de oude studio lampen werd veel metaal gebruikt, zware en solide materialen. Dat moest ook wel want anders zou de lamp smelten.

Led lampen worden vaak van kunststof gemaakt, dat is een stuk lichter om te dragen maar ze zijn ook vaak fragiel.

Voor een deel is dat perceptie, kunststof ziet er goedkoop uit, maar bij goedkopere lampen kan het voorkomen dat de behuizing sneller scheurt bij een val of tijdens het vervoer.

De investering ligt hoger

Er zijn budget LED lampen voor een paar tientjes, dat is heel goedkoop toch?

Als je die vergelijkt met studioverlichting wel, maar die goedkope lampen zijn toch een stuk duurder dan een bouwlamp, daar moet je ze mee vergelijken.

Hoogwaardige, professionele Led lampen zijn veel duurder dan traditionele lampen. Voor een deel bespaar je op stroom, het grootste voordeel zit in de levensduur en gebruiksgemak van Led lampen.

Het aantal branduren is veel hoger, per saldo betaal je minder voor Led verlichting, zolang je ze niet laat vallen uiteraard!

Als je niet kunt kiezen…

Er zijn studiolampen op de markt waarin een normale lamp zit in combinatie met Led verlichting. Daarmee heb je in principe de voordelen van beide systemen.

Eigenlijk kun je ook stellen dat je de nadelen van beide systemen hebt. In de meeste gevallen kun je waarschijnlijk beter kiezen voor één systeem.

Moet je kiezen voor Led verlichting?

In principe zijn er meer voordelen dan nadelen. De ouderwetse filmer zal wellicht liever werken met “normale” tungsten lampen maar dat is subjectief.

In vrijwel elke situatie biedt Led verlichting meer voordelen dan nadelen. Neem bijvoorbeeld deze praktijksituaties:

Binnen in een woonkamer

Je hebt minder ruimte nodig, er is minder warmte ontwikkeling, met accu’s als stroombron liggen er geen losse kabels op de vloer.

Buiten in het veld

Je hebt geen generator nodig die veel lawaai maakt, de lampen zijn compact en eenvoudig te vervoeren, er zijn ook Led lampen die (spat)waterdicht zijn.

Reportage en Documentaire

Compacte Led lampen, kleine accu’s, snel schakelen of dimmen.

Op een afgesloten filmset

Je spaart energie, je kunt eenvoudig schakelen tussen kleurtemperatuur en de lampen gaan veel langer mee dus vervanging is minder relevant.

Budget of Premium?

De kwestie kleurtemperatuur, zeker in combinatie met dimmers is een belangrijke reden om te investeren in professionele Led lampen. Maak een weloverwogen oordeel voordat je kiest voor een specifiek merk of type lamp.

Is huren een optie of wil je zelf lampen aanschaffen? De lange levensduur van Led lampen maakt het een goede investering voor de lange duur. En je leert je eigen lampen kennen.

Als je besluit te huren is het verstandig eerst een aantal testopnames te maken en die te controleren op een referentie monitor.

Net zoals je om moet leren gaan met een camera moet je ook de ins en outs van de lampen kennen (als je geen gaffer tot je beschikking hebt ;)).

Belichting tips om jouw film beter te maken

Een film zonder belichting is een zwart beeld, zo eenvoudig is het. Ongeacht hoe lichtgevoelig jouw camera is, je hebt altijd licht nodig om beelden vast te leggen.

Er is een groot verschil tussen VERlichten en Belichten. Bij verlichten is er voldoende licht aanwezig om een beeld vast te leggen, met belichten kun je licht gebruiken om een sfeer te bepalen of om een verhaal te vertellen.

Drie lampen

Met drie lampen kun je een prachtige belichting maken. Deze methode wordt vaak toegepast bij dialoog scènes. Als eerste heb je een lamp aan één kant van het onderwerp, de key light om het onderwerp voldoende te verlichten.

Dat is meestal een direct licht. Aan de andere* kant staat een fill light om harde schaduwen te voorkomen, dit is meestal een indirect licht.

Aan de achterzijde wordt een back light geplaatst om het onderwerp los te koppelen van de achtergrond. Dat back light staat vaak een beetje naar de zijkant waarmee je die typische lichte rand krijgt om de contour van een persoon.

* Het is overigens geen must om de fill light aan de andere kant te plaatsen dit kan heel goed van dezelfde kant komen onder een andere hoek.

Hard licht of Zacht licht

Je kunt per scène kiezen voor een stijl, vaak wordt voor de gehele productie een type belichting gekozen.

Bij hard licht worden de lampen direct op het onderwerp of op de locatie gericht, bij zacht licht wordt gebruik gemaakt van indirect licht of licht met een frost filter ervoor of andere filters om het licht diffuus te maken.

Hard licht geeft harde schaduwen en contrast. Het komt direct en confronterend over.

Als jouw productie zich in de zomer afspeelt met veel zonlicht is het logisch om ook bij opnames binnen te kiezen voor hard licht om continuïteit te bewaren met buiten scènes.

Zacht licht zorgt voor een sfeervolle en dromerige stijl. Het beeld is scherp maar het zachte licht laat alles in elkaar vloeien. Het straalt letterlijk romantiek uit.

Constante lichtbron

Ook als je gebruik maakt van filmlampen moet je rekening houden met de indeling van jouw scène.

Als er in het totaalshot een schemerlamp links staat, moet je er bij een close-up ook voor zorgen dat de voornaamste lichtbron van links komt.

Als je filmt voor een green screen moet je zorgen dat de belichting van het onderwerp overeenkomt met de belichting van de achtergrond die later toegevoegd wordt.

Gekleurd licht

Blauw is koel, oranje is warm, rood is onheilspellend. Met kleur geef je heel snel een betekenis aan de scène. Maak daar goed gebruik van.

Contrasterende kleuren van links en rechts werken goed in actiefilms, blauw aan één kant en oranje aan de andere kant. Dat zie je heel vaak, onze ogen vinden die combinatie prettig om naar te kijken.

Meer licht, meer mogelijkheden

Een lichtgevoelige camera is praktisch, maar voegt niet veel toe aan het artistieke proces.

Tenzij je bewust kiest voor natuurlijk licht, zoals bij de Dogme films van de jaren negentig, geeft kunstmatig licht je veel mogelijkheden jouw verhaal beter te vertellen.

De manier waarop je karakters belicht kan een heel verhaal vertellen, je kunt kiezen welke onderdelen in het beeld opvallen, of juist niet.

Pad naar verlichting

Experimenteren met licht op filmsets is de beste manier om je vaardigheden te verbeteren.

Om een solide basis te leggen kun je de Experience Lighting Masterclass en illumination Cinematography Workshop aanschaffen (via digitale download) van Hollywood specialist Shane Hurlbut.

Deze workshops geven een heel goed beeld over het uitlichten van een “echte” hollywood filmset en alles wat erbij komt kijken. Als je nog weinig ervaring met licht hebt is het zeer zeker de moeite waard om het te bekijken.

Het is een behoorlijke investering maar het zal jouw kennis tot een hoger niveau brengen.

Helaas is belichting bij kleine budget/indie producties vaak een ondergeschoven kindje.

Dus een tip: huur in plaats van die Arri Alexa een iets mindere camera en wat meer extra licht voor een mooier eindresultaat! Want licht is echt een essentiële factor in een film.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.