Beste cursus voor video bewerking beoordeeld | bekijk deze 8 platforms

door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 22, 2020

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Wil je videobewerking leren? Dit zijn de beste cursussen die je online kunt volgen.

Als het gaat om cursussen voor online videobewerking, is er veel keuze. Voeg daar nog aan toe dat het aantal opties voor de beste videobewerkingssoftware een beetje overweldigend kan zijn dus zoek je een cursus die zich specifiek richt op de software die jij wilt gebruiken of moet je ook dat nog eerst kiezen?

In deze post heb ik de beste videobewerkingscursussen op de online markt verzameld om je te helpen beslissen.

beste online cursus video bewerken

Maar net zoals bij elke vorm van leren of hulpmiddel voor grafisch ontwerpers, past één maat niet voor allemaal en de cursus die bij jou past, is afhankelijk van je voorkeurssoftware, jouw budget en favoriete manier van leren.

Kortom, ik heb er voor iedereen iets in gestopt. Dus lees verder en ik geef je de informatie die je nodig hebt om de juiste online cursus voor videobewerking voor jou te vinden.

De beste online cursussen voor videobewerking

Laten we er in duiken, en waarschijnlijk zit er ook voor jou wel eentje bij:

Videobewerkingscursussen met Udemy

Degelijke training tegen redelijke prijzen: Udemy biedt kwalitatief goede cursussen tegen relatief lage kosten. Tegen zo’n uitgebreid aanbod kunnen andere sites niet op, mits je een cursus in het Engels kunt volgen.

Voordelen

Nadelen

Udemy is een online leerplatform voor digitale professionals met meer dan 80.000 cursussen in totaal. Dat betekent dat als je een bepaalde tool onder de knie moet krijgen, je waarschijnlijk een cursus zult vinden die aan jouw behoeften voldoet.

Het is mijn favoriete platform als ik iets wil leren, of het nu videobewerking is of digital marketing om mijn blog te verbeteren.

Er zijn ongeveer 100 cursussen voor videobewerking op de site, waaronder tools als Premiere Pro, Final Cut Pro, Sony Vegas Pro en Da Vinci Resolve. En je kunt de lijst verder verfijnen met behulp van de tabbladen bovenaan de pagina, op basis van niveau, prijs en taal (hoewel Nederlands moeilijk te vinden zal zijn).

Je hoeft geen abonnement te nemen, dat is weer een voordeel. Je betaalt gewoon voor de individuele cursussen die je volgt. En in tegenstelling tot sommige online cursusaanbieders, staat Udemy je toe om zijn video’s te downloaden voor offline leren via de mobiele app.

Beste video bewerkingssoftware
Beste video bewerkingssoftware

Het is wel belangrijk om de juiste cursus te vinden die bij je past, want niet alle kwaliteit is even goed. Als je een beginner bent, raden we je aan om The Complete Video Production Bootcamp te bekijken van Video School Online, waarin Phil Ebener de basisbeginselen van videobewerking doorloopt, van de programma lay-out tot de definitieve export, verdeeld over negen uur aan videotraining:

(Merk op dat deze cursus wordt gegeven in Final Cut Pro 7, maar als je een andere software zoals Premiere Pro gebruikt, leer je er nog steeds veel van in termen van algemene principes).

Over het algemeen is de kwaliteit van de cursussen over Udemy goed, maar deze kunnen variëren, dus het is altijd de moeite waard om de klantbeoordelingen te lezen voordat je je inschrijft voor een andere online video cursus.

Bekijk hier alle online video-cursussen op het Udemy platform

LinkedIn Learning (voorheen Lynda.com)

Training van hoge kwaliteit van gerespecteerde experts – Lynda.com staat nu bekend als LinkedIn Learning en is geïntegreerd in het sociale netwerk.

Voordelen

Nadelen

Opgericht in 1995, is Lynda.com de meest gevestigde en gerespecteerde bron van softwaretraining op het internet. Onlangs omgedoopt tot LinkedIn Learning, geeft de service je toegang tot al zijn cursussen zodra je een maandabonnement afsluit.

Premium-leden kunnen volledige cursussen en afzonderlijke video’s downloaden op de meeste desktop-, iOS- en Android-apparaten met behulp van de app.

Er zijn bijna 200 cursussen om uit te kiezen als het gaat om videobewerking, waaronder software zoals iMovie, Final Cut Pro X, Premiere Pro en Media Composer. Vanwege dit brede bereik is Lynda het waard om te bekijken of je op zoek bent naar iets specifieks.

Premiere Pro Guru: Multi-Camera Video Editing door Richard Harrington is een cursus van twee uur waarin je leert hoe je beelden van meerdere camera’s met Premiere Pro kunt importeren, synchroniseren en bewerken.

De stijl van de tutorial is iets formeler en academischer dan de meeste online cursusaanbieders, wat een positief of negatief kan zijn, afhankelijk van wat je zoekt. Als je wilt zien wat voor soort dingen je krijgt, kijk dan eens naar de gratis videohandleidingen die bij elke cursus worden meegeleverd.

Je kunt ook een gratis proefperiode van een maand afsluiten om toegang te krijgen tot alle cursussen op het platform.

Nog een ding: de overgang van Lynda.com naar LinkedIn Leren is niet alleen een naamsverandering; er is ook een leuke integratie tussen de cursussen en LinkedIn. Als je bijvoorbeeld bent aangemeld bij LinkedIn, gebruikt het platform nu de gegevens die het over je heeft om trainingsinhoud aan te bieden die relevant is voor jouw behoeften.

Ook als je nieuwe vaardigheden leert door een cursus te volgen, is het supereenvoudig om die vaardigheden aan je LinkedIn-profiel toe te voegen.

Maar maak je geen zorgen: als je niet op LinkedIn zit, kun je dat alles negeren en je concentreren op het volgen van de cursus waarvoor je je hebt ingeschreven.

Bekijk het aanbod hier op Linkedin Learning

Larry Jordan

De beste allrounder – lees meer over videobewerking van de gerenommeerde titan Larry Jordan

Voordelen

Nadelen

Wie kan je beter leren over videobewerking dan iemand met een geweldige carrière en reputatie in de industrie? Larry Jordan is een bekroonde producent, regisseur, redacteur, docent en trainer die de afgelopen vijf decennia voor de Amerikaanse televisie heeft gewerkt.

Hij lanceerde in 2003 een website met online cursussen, speciaal om redacteurs, regisseurs en producenten in staat te stellen meer te weten te komen over de zich ontwikkelende mediatechnologie.

Jordan’s lessen leggen de basisprincipes van de software uit en illustreren ze vervolgens met verhalen over hoe ze worden gebruikt in real-world projecten. Er is veel aandacht voor updates voor deze hulpprogramma’s, zodat gewone gebruikers de nieuwste functies kunnen begrijpen en waarvoor ze kunnen worden gebruikt.

Gedekte software omvat Adobe-tools (Premiere Pro, Photoshop, After Effects, Audition, Encore, Media Encoder, Prelude) en Apple-tools (Compressor, Final Cut Pro X, Motion). Er zijn 2000 cursussen in videobewerking om uit te kiezen, en je krijgt toegang tot al deze voor $ 19,99 per maand (voor minimaal drie maanden op het basisplan), samen met webinars, tutorials en nieuwsbrieven.

Als alternatief kun je cursussen en webinars individueel betalen. Alle lessen worden gestreamd, maar abonnees hebben geen optie om video’s te downloaden.

Er is ook geen gratis proefoptie, hoewel er een selectie van gratis tutorials is, zodat je kunt zien wat voor soort dingen worden aangeboden.

Bekijk het aanbod hier

Inside the Edit

Branche-inzichten voor werkende editors – Inside the Edit biedt diepgaande branchekennis die je nergens anders vindt

Voordelen

Nadelen

Werk je al als video-editor, of begin je met je eerste baan? Heb je een training nodig die verder gaat dan de basis, en je begint aan de essentie van wat echt nodig is in de echte wereld van videobewerking?

Inside The Edit leert je geen echte softwarevaardigheden. In plaats daarvan beschrijft het zichzelf als ’s werelds eerste creatieve redactiecursus.

Het is ontwikkeld door professionele uitgevers in de industrie en beschrijft honderden specifieke structurele, journalistieke en creatieve technieken die worden gebruikt in documentaire en amusementstelevisie.

De tutorials zijn dan ook een mix van high-end bewerkingstheorie, beeldanalyse en tijdlijndemonstratie, en je krijgt 35 uur aan echte rushes (onbewerkte beelden) om op te oefenen, plus 2000 muzieknummers om mee te editen.

Het is dus meer een volledige trainingssuite dan een specifieke cursus gericht op het leren van een skill.

Er zijn ook lessen over de secundaire vaardigheden die video-editors nodig hebben; als “psychologen, diplomaten en sociale kameleons”. Kortom, deze cursus is helemaal niet geschikt voor beginners bij videobewerking.

Maar voor iedereen die in (of bijna in de buurt van) de op verhalen gebaseerde televisie werkt, die te vinden is in documentaires, entertainmentshows en reality-tv, zou dit precies de boost kunnen zijn die je nodig hebt om het volgende niveau in je carrière te bereiken.

Bekijk de cursussen hier

Leer videobewerking met Pluralsight

Software training gericht op Adobe-tools – De videobewerkingshandleidingen van Pluralsight richten zich op Photoshop, After Effects en Premiere Pro.

Voordelen

Nadelen

Pluralsight biedt een aantal online cursussen die je zullen trainen om Adobe-videobewerkingssoftware te gebruiken, waaronder Premiere Pro, After Effects en Photoshop. Deze omvatten beginner, gemiddeld en gevorderd niveau.

De Photoshop CC Video Editing-cursus van Ana Mouyis behandelt bijvoorbeeld hoe je video’s, composiet en basis-motion graphics bewerkt.

Na deze korte cursus zul je vertrouwd zijn met de workflow voor videobewerking en over de vaardigheden beschikken die je nodig hebt om aan je eigen projecten te beginnen.

Een van de coolste functies van Pluralsight is ‘learning checks’, dit zijn korte quizzen om te controleren of je het materiaal goed begrijpt. Het is een klein ding, maar het kan echt nuttig zijn om je leren op het goede spoor te houden.

Als je video’s wilt downloaden voor offline weergave, kun je dit doen via de mobiele app. En let op: Pluralsight biedt een gratis proefperiode van 10 dagen, zodat je kunt ‘proberen voordat je koopt’.

Bekijk het aanbod hier

Videobewerkingscursussen met Skillshare

Divers aanbod van cursussen en onderwerpen – Skillshare is een open platform, dus er is een grote verscheidenheid aan handleidingen voor het bewerken van video’s om uit te kiezen.

Voordelen

Nadelen

Skillshare is een online trainingsplatform waar iedereen een cursus kan maken en verkopen.

Deze creatieve vrijheid betekent voor iedereen dat het een goede plek is om relatief korte en pittige videolessen te vinden over nichethema’s, en dat geldt net zo goed voor videobewerking als al het andere.

Als je bijvoorbeeld een student bent die helemaal nieuw is in videobewerking: Hoe kun je Vloggen! Film, bewerken & uploaden naar YouTube door Sara Dietschy is een pittige, no-nonsense gids voor de basis van het maken van een vlog, in slechts 32 minuten.

Als je precies weet waarnaar je op zoek bent en dat onderdeel graag zou willen leren in een korte tijd, dan is het Skillshare platform waarschijnlijk voor jou.

Bekijk de eerste video, die je gratis kunt gebruiken, en je zult snel het idee krijgen. Hapklare videocursussen zoals deze zijn meestal minder academisch en meer casual vergeleken met, laten we zeggen, LinkedIn Learning. Maar als je gewoon snel wilt beginnen met dingen te doen, dan heeft dat misschien de voorkeur.

Bovendien kun je eerst een gratis proefperiode van een maand afsluiten om te kijken of dit voor jou is, voordat je met geld over de brug moet komen. En als je besluit om te kopen, kun je video’s downloaden in de app voor offline gebruik.

Bekijk het volledige aanbod op Skillshare

American Graphics Institute

Interactieve cursussen met live docenten – Het American Graphics Institute biedt live lessen voor een directe, interactieve ervaring.

Voordelen

Nadelen

Wil je Premiere Pro leren kennen? Ben je op zoek naar live-instructies in plaats van vooraf opgenomen video’s? Het American Graphics Institute, een uitgeverij voor publicaties en trainingen, biedt online lessen aan onder leiding van live-instructeurs.

Deze regelmatig geplande lessen variëren van inleidende tot gevorderde niveaus, en als je naar Boston, New York of Philadelphia kunt gaan, is er ook de mogelijkheid om ook naar fysieke lessen te gaan.

Je betaalt per cursus en het is niet goedkoop. Maar de waarde van interactieve lessen, waarin je vragen kunt stellen, kunt horen en praten met de instructeur en zelfs je scherm kunt delen, betekent dat je echt krijgt waar je voor betaalt.

Bekijk het aanbod hier

Ripple Training videobewerkingscursus

Pro-training in niet-Adobe-tools – Ripple Training biedt een goede selectie cursussen voor gebruikers van Final Cut Pro

Voordelen

Nadelen

Tegenwoordig is de meeste online training voor video-editors gericht op Adobe-software. Maar als je Final Cut Pro, Motion of Da Vinci Resolve gebruikt, ben je misschien beter af met een cursus bij Ripple Training, een bron van kwalitatief hoogwaardige, regelmatig bijgewerkte zelfstudies in die software, evenals hun eigen tools en plug-ins.

Opgericht door ervaren industrieprofessionals Steve Martin, Jill Martin en Mark Spencer in 2002, is Ripple Training geen bijzonder grote naam in het veld.

Maar hun cursussen, die een weerspiegeling zijn van de persoonlijke lessen die ze geven, zijn van zeer goede kwaliteit en je kunt de video’s downloaden voor offline weergave.

Om te zien waar ze over gaan, bekijk je de gratis ‘Aan de slag’-lessen onder aan hun startpagina.

Bekijk het aanbod

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.