Beste drones voor video opnames: Top 6 voor elk budget

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 7, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Voorbij zijn de dagen dat de beste camera-drones slechts een nieuwigheidje waren, bedoeld voor liefhebbers van radiografisch bestuurbare voertuigen.

Tegenwoordig kunnen reguliere camera’s (zelfs de beste cameratelefoons) niet alle plekken bereiken en goede camera drones blijken ongelooflijk nuttige en creatieve hulpmiddelen voor fotografen en videografen te zijn.

Een drone, ook bekend als een quadcopter of multicopter, heeft vier of meer propellers, die vanuit elke hoek verticaal lucht verplaatsen en een ingebouwde processor die de machine op een stabiel niveau houdt.

Beste drone met camera

Mijn favoriet is deze DJI Mavic 2 Zoom, vanwege zijn gemakkelijke bediening en stabilisatie plus de mogelijkheid om flink te zoomen, iets wat de meeste camera drones missen en waarom je vaak ook nog een goede camera mee neemt.

In deze video van Wetalk UAV kun je alle features van de Zoom zien:

Voor de grootte van sommige zijn ze verrassend snel en wendbaar, wat wordt bereikt door de drone enigszins van de horizontaal as af te wenden (schuin te hangen) waarbij er een klein deel van de energie van de propellers zijwaarts wordt gericht.

Deze stabiliteit en wendbaarheid blijkt perfect in de foto en filmindustrie om geweldig mooie shots te kunnen krijgen vanuit hoeken waar je anders niet bij zou komen, of vroeger een hele grote kraan en dolly track voor nodig had.

In de afgelopen jaren is de populariteit van cameradrones enorm gegroeid en zijn er als gevolg een aantal nieuwe modellen op de markt gekomen.

Maar gezien het feit dat de fotografie-industrie het statief in de afgelopen 200 jaar nog nooit echt helemaal is ontgroeid, welke uitdagingen, en welke voordelen, brengt het zenden van een goede camera in de lucht met zich mee?

De voor de hand liggende is de mogelijkheid om overal vandaan te kunnen schieten (luchtvaartautoriteiten staan ​​dit toe), elke hoek van je onderwerp te kunnen krijgen en vloeiende luchtfoto’s toe te voegen aan je video’s.

Voor nieuwe camera hoeken en beeldmateriaal, bekijk ook eens mijn post over het bewerken van beeldmateriaal van je actiecamera’s.

Ik heb ook nog twee andere drones voor je uitgepikt, eentje met een aantrekkelijk lage prijs en de ander met de beste prijs kwaliteit verhouding, en meer over deze opties lees je wederom onder de tabel.

Beste drones met cameraAfbeeldingen
Beste koop: DJI Mavic 2 ZoomDJI MAvic 2 zoom cameradrone
(bekijk meer afbeeldingen)
Veelzijdige drone voor video’s en foto’s: DJI Mavic Air 2 Overall beste drone voor video opnames: DJI Mavic Air 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste budget drone voor video opnames: Pocket drone met CameraBeste budget drone voor video opnames: Pocket drone met Camera

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste prijs/kwaliteit verhouding: DJI MINI 2 Beste prijs/kwaliteit verhouding: DJI MINI 2

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste drone voor beginners: CEVENNESFE 4K Beste drone voor beginners CEVENNESFE 4K ultra HD met draagtas

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste drone met live video feed: DJI Inspire 2 Beste drone met live video feed: DJI Inspire 2

 (bekijk meer afbeeldingen)

Beste lichtgewicht video drone: Parrot AnafiParrot Anafi drone met camera
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste video drone met handgebaren: DJI SparkDJI Spark drone met camera
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste video drone voor kinderen: Ryze TelloRyze Tello beste budget camera drone
(bekijk meer afbeeldingen)
Beste professionele drone met camera: Yuneec Typhoon H Advance RTFBeste-professionele-drone-met-camera-Yuneec-Typhoon-H-Advance-RTF
(bekijk meer afbeeldingen)

Waar moet je op letten bij de aankoop van een drone?

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Er zijn enkele functies waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de beste cameradrone voor jouw wensen, vooral in vergelijking met winkelen voor een gewone videocamera.

Waarschijnlijk zul je een kleiner sensorformaat en geen zoomlens moeten accepteren in je drone ten opzichte van je camera, want minder glas betekent minder gewicht, een essentiële afweging voor de vliegtijd.

Trillen is ook een groot probleem, de snel draaiende rekwisieten en plotselinge bewegingen zijn niet ideaal voor stilstaande of video-fotografie.

Het besturingsmiddel is ofwel het beperkte Wi-Fi-bereik van je telefoon of een afzonderlijke controller die radiofrequentie gebruikt (maar waarschijnlijk ook je telefoon om de live video te bekijken).

Bovenop de basis hebben de fabrikanten van drones ernaar gestreefd om automatisch het risico van botsingen met sensoren te bestrijden.

Deels om je te helpen, maar ook om schade te bestrijden van belangrijke sensoren en de propellers, die begrijpelijkerwijs graag een ernstige botsing willen vermijden.

Voordat je een drone gaat aanschaffen, is het verstandig om goed marktonderzoek te doen.

Je moet voor jezelf weten wat je belangrijk vindt in het gebruik van een drone. Drones kunnen immers kostbare gadgets zijn, dus je wil er 100% zeker van zijn dat je de juiste drone uitkiest.

Er zijn een heleboel verschillende modellen, en de keuze komt neer op persoonlijke voorkeur. Een drone kost grofweg tussen de 90 en 1000 euro.

Over het algemeen geldt: hoe beter de eigenschappen van de drone, hoe duurder. Bij de aanschaf van een drone, moet je op een aantal punten letten en die leg ik hieronder aan je uit.

Waar ga je de drone voor gebruiken?

Ga je het apparaat voornamelijk gebruiken voor fotografie en film, zorg dan dat je zeker rekening houdt met de kwaliteit van de camera.

Is het voor jou belangrijk dat de drone lange afstanden kan vliegen, dan kies je er eentje met een grote maximale afstand.

De besturing

Veel drones hebben een aparte afstandsbediening, maar sommige modellen kunnen ook bestuurd worden via een app op je smartphone.

Heb je geen smartphone of tablet, dan moet je opletten dat je niet per ongeluk een app gestuurde drone aanschaft!

De wat geavanceerdere modellen hebben een afstandsbediening die direct in contact staat met de camera van de drone. Deze afstandsbediening is in de meeste gevallen voorzien van een digitaal scherm.

Er zijn ook afstandsbedieningen die in combinatie met je smartphone werken, waardoor je de geschoten beelden direct op je mobiel of tablet kan zetten.

De camera

De meeste mensen die een drone aanschaffen, doen dat omdat ze opnames willen maken. Een drone zonder camera is daarom ook moeilijk te vinden.

Zelfs de goekopere modellen zijn vaak uitgerust met een HD-camera voor opnames en een fotokwaliteit van op z’n minst 10 megapixels.

Levensduur accu

Dit is een belangrijk aspect van de drone. Hoe beter de accu, hoe langer de drone in de lucht kan blijven.

Daarnaast is het misschien ook handig om te kijken hoe lang het duurt eer de accu weer helemaal opgeladen is.

Beste drones met camera beoordeeld

Lees verder voor mijn selectie van de beste camera-drones die je kunt kopen, op een budget of als je voor een professionele opstelling gaat.

Beste koop: DJI Mavic 2 Zoom

Het is niet alleen erg draagbaar, de Mavic 2 Zoom is ook een krachtige, vliegende creatieve hulp drone.

Gewicht: 905g | Afmetingen (gevouwen): 214 × 91 × 84 mm | Afmetingen (uitgevouwen): 322 × 242 × 84 mm | Controller: Ja | Videoresolutie: 4K HDR 30fps | Cameraresolutie: 12 MP (Pro is 20MP) | Levensduur van de batterij: 31 minuten (3850 mAh) | Max bereik: 8km / 5mi) Max. Snelheid: 72 km / u

Voordelen

Nadelen

DJI’s Mavic Pro (2016) veranderde de perceptie van wat mogelijk was met de beste cameradrones, waardoor het mogelijk was om een ​​lens van goede kwaliteit op te vouwen en gemakkelijk mee te dragen zonder al te veel extra gewicht aan je handbagage toe te voegen.

Hij verkocht zo goed dat misschien de aantrekkingskracht van eenvoudige luchtfoto’s afneemt, iets dat DJI heeft geprobeerd te bestrijden met softwarefuncties.

Een van de meest verbluffende (zowel op de Mavic 2 Pro als het Zoom-model) is Hyperlapse: een time-lapse in de lucht die beweging kan omvatten en verwerkt wordt aan boord van de drone zelf.

Het zoommodel krijgt ook een dollyzoomeffect (vraag het een horrorfilmgeek), wat heel leuk is.

De behuizing heeft een vrij stevig gevoel voor iets dat zo klein en opklapbaar is, maar het brengt krachtige motoren en snelheidsregelsystemen met zich mee, afgesloten met verrassend stille propellers.

Dit maakt het bijna net zo capabel als zwaardere drones in de wind, met een hoge maximale snelheid en zeer responsieve bediening (die verzacht kan worden voor filmwerk).

De omnidirectionele sensoren maken het ook erg moeilijk om te crashen bij normale snelheden en spelen zelfs een rol bij het uitstekend volgen van objecten.

Het enige nadeel van de Mavic 2 is de keuze die je moet maken tussen de duurdere ‘Pro’ en de ‘Zoom’. De Pro heeft een 1-inch beeldsensor (20 megapixel) op een vaste 28 mm EFL maar met instelbaar diafragma, 10-bits (HDR) video en maximaal 12.800 ISO. Ideaal voor zonsondergangen en foto’s.

Deze zoom behoudt nog steeds de zeer degelijke 12 megapixels van zijn voorganger, maar heeft een zoomlens (24-48 mm efl), wat weer nuttig is voor filmische effecten.

In het geval je echt graag een drone wil die zowel goed is voor het maken van foto’s als het schieten van video’s, dan is de DJI Mavic 2 Zoom een uitstekende keuze.

Het mooie is dat deze drone de allereerste DJI drone is met een zoomlens van 24-48mm, waarbij alles draait om dynamische perspectieven.

Met de drone kun je maximaal 4x zoomen, waaronder 2x optische zoom (zoombereik van 24-48 mm dus) en 2x digitale zoom.

Op het moment dat je full HD opnames maakt, biedt 4x lossless zoomen je een beter zicht op voorwerpen of onderwerpen die ver weg zijn. Dit zal zorgen voor unieke scenes.

Je kunt met de drone maximaal 31 minuten vliegen, net zoals de DJI MINI 2 die ik hiervoor beschreef. De maximum snelheid is 72 km/h, de een na snelste drone in het rijtje!

De 4K-camera heeft een 12 megapixel camera met een 3-assige gimbal. Deze drone heeft een auto-focus volgsysteem wat ervoor zal zorgen dat alles helder en scherper eruit zal komen te zien tijdens het in- en weer uitzoomen.

De drone is tevens voorzien van Dolly Zoom, waardoor de scherpstelling automatisch wordt aangepast tijdens het vliegen. Zo ontstaat er een intens, verwarrend maar oh zo mooi visueel effect!

Ten slotte ondersteunt deze drone ook verbeterde HDR-foto’s.

Bekijk de actuele prijzen van de Zoom hier

Veelzijdige drone voor video’s en foto’s: DJI Mavic Air 2

Overall beste drone voor video opnames: DJI Mavic Air 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor een drone met geavanceerde functies, is dit een uiterst goede keuze. De mogelijkheden van deze drone zijn buitengewoon!

Let wel op: bij het gebruik van deze drone moet je een geldig vliegbewijs bezitten met een aanvullend A2-certificaat. Je moet het vliegbewijs altijd bij je hebben als je de drone gebruikt.

Zoals ik al eerder verklapte, heeft deze drone een heleboel interessante functies. Het kan obstakels ontwijken (antibotsingssysteem) terwijl het in de lucht blijft en ook past het automatisch de belichting aan voor de mooiste beelden.

Ook is het in staat om hyperlapse opnames te maken en schiet het 180 graden panoramabeelden.

De drone is verder voorzien van een grote 1/2-inch CMOS-sensor en heeft een beeldkwaliteit tot 49 megapixel, wat gegarandeerd uitstekende beelden als gevolg heeft.

De drone kan maximaal 35 minuten achter elkaar vliegen en heeft een maximale snelheid van 69.4 km/h. Ook heeft het een terugkeerfunctie.

De drone bestuur je aan de hand van de controller, waarop je je smartphone bevestigt. Dit maakt het besturen van de drone comfortabel voor je nek, want de smartphone zal altijd in lijn zijn met de drone en daarom hoef je je hoofd niet steeds te buigen om op je telefoon te kijken.

De drone wordt geleverd met alle basis onderdelen en accessoires.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste budget keuze voor video opnames: Pocket drone met Camera

Beste budget drone voor video opnames: Pocket drone met Camera

(bekijk meer afbeeldingen)

Het is begrijpelijk dat de DJI Mavic Air 2 niet voor iedereen is weggelegd, zowel qua prijs als functies. Daarom heb ik ook gezocht naar een budget drone die ook gewone mooie video opnames kan maken.

Want ‘goedkoop’ wil heus niet altijd zeggen dat de kwaliteit niet goed is! Deze pocket drone met camera heeft een compact en opvouwbaar formaat, zodat je ‘m zo in je jaszak steekt of in je handbagage!

Je stuurt de drone de lucht in wanneer je maar wil. Dankzij de altitude hold functie produceert de drone extra scherpe en trillingsvrije beelden.

Je ziet hier wel weer een duidelijk verschil met de DJI Mavic Air 2 wat betreft accuduur: waar de DJI tot maximaal 35 minuten achtereen kan vliegen, kan deze drone ‘slechts’ negen minuten de lucht in.

Deze pocket drone stuur je aan door de meegeleverde controller of via je eigen smartphone. De keuze is aan jou.

De controller is misschien beter indien je meer bedieningsgemak wil. In dat geval gebruik je je smartphone als monitor.

De drone heeft een bereik van 80 meter, een live view dankzij de Wifi zender en een terugkeer functie. Verder heeft de drone een snelheid van 45 km/h.

Net als de DJI Mavic Air 2, is deze Pocket drone ook voorzien van de functie obstakel ontwijking. Je krijgt er een opbergtas bij en zelfs extra reserve rotorbladen.

Fijn is ook dat deze pocket drone niet onder de verscherpte regelgeving valt, en je dus geen certificaat of vliegbewijs nodig hebt om deze te mogen besturen.

In tegenstelling tot de DJI Mavic Air 2, die meer voor ervaren piloten is, is deze drone wel prima geschikt voor iedere (nieuwe) drone piloot!

Bekijk hem op Bol.com

Beste prijs/kwaliteit verhouding: DJI MINI 2

Beste prijs/kwaliteit verhouding: DJI MINI 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Zoek je er eentje die niet perse het goedkoopst hoeft te zijn, maar die vooral de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft? Dan raad ik de DJI MINI 2 aan om al jouw spectaculaire momenten vast te leggen.

Deze drone is trouwens ook geschikt voor beginners. Let op: voordat je de drone gaat gebruiken, moet je deze registreren bij het RDW!

Net als de Pocket drone, heeft de DJI MINI 2 ook een compact formaat, net zo groot als jouw handpalm.

De drone filmt in 4K videoresolutie met 12 megapixel foto’s. Het resultaat is merkbaar: prachtige, vloeiende video’s en haarscherpe foto’s.

Je kunt zelfs 4x zoom gebruiken en als je de DJI Fly-app download, kun je jouw beelden direct delen via social media.

Net als de DJI Mavic Air 2 kan deze drone lekker lang de lucht in, wel 31 minuten, en tot en hoogte van 4000 meter. Ook deze drone is gemakkelijk te besturen en heeft net als de vorige twee een terugkeerfunctie.

De maximale snelheid is 58 km/h (de DJI Mavic Air 2 heeft een snelheid van 69.4 km/h en de DJI MINI 2 is wat langzamer, namelijk 45 km/h) en de drone is niet voorzien van een antibotsing functie (en de andere twee weer wel).

Check de meest actuele prijzen hier

Beste drone voor beginners: CEVENNESFE 4K

Beste drone voor beginners CEVENNESFE 4K ultra HD met draagtas

(bekijk meer afbeeldingen)

Een drone met veel opties, maar goedkoop; bestaat dat?

Jazeker! Deze drone is perfect voor beginners, maar ook eventueel voor professionals.

Voor beginners is het vooral fijn dat de drone goedkoop is, zodat je eerst even kan uitproberen en experimenteren of een drone inderdaad interessant is voor je.

Mocht het een nieuwe hobby worden, dan kun je later altijd nog een duurdere aanschaffen. Echter, heeft deze drone voor zijn prijs toch een heleboel functies! Benieuwd welke dat zijn? Lees dan gauw verder!

De drone heeft een accuduur van maximaal 15 minuten en een bereik van 100 meter. In vergelijking met de DJI Mavic Air 2, die tot 35 minuten achtereen kan vliegen, is dat natuurlijk best een groot verschil.

Aan de andere kant kun je dat ook weer terugzien in de prijs. Het bereik van 100 meter is voor een beginner vast genoeg, maar wederom niet te vergelijken met een hoogte van 4000 meter van de DJI MINI 2.

Met deze CEVENNESFE drone ben je in staat om een live view te maken en ook is de drone voorzien van een terugkeerfunctie.

De drone heeft zelfs een 4K-groothoek camera! Helemaal niet mis dus… De live beelden kun je naar je telefoon streamen en opslaan in de speciale E68 app.

Dankzij opstijg- en land knop wordt landen en opstijgen een fluitje van een cent. Dankzij de one key return, komt de drone terug met een simpele druk op de knop.

Zoals je ziet: perfect voor de kersverse drone piloot! Daarnaast is het ook prettig dat je voor deze drone geen vliegbewijs nodig hebt.

De drone heeft opgevouwen een kleine afmeting, namelijk 124 x 74 x 50 mm, zodat je deze simpel mee kan nemen in de meegeleverde draagtas.

Alles wat je nodig hebt om meteen te beginnen, krijg je erbij! Zelfs een schroevendraaier! Ben jij klaar voor je allereerste drone ervaring?

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste drone met live video feed: DJI Inspire 2

Beste drone met live video feed: DJI Inspire 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Hoe geweldig is het om jouw spectaculaire beelden live te kunnen uitzenden? Als dat iets is wat jij zoekt in een drone, bekijk dan eens deze DJI Inspire 2!

De beelden worden vastgelegd in maximaal 5.2K. De drone heeft de mogelijkheid om een topsnelheid te bereiken van wel 94 km/u! Dat is de snelste drone die we tot nu toe hebben gezien.

De vliegtijd is maximaal 27 minuten (met X4S). Er zijn drones die net ietsje langer meegaan, zoals de DJI Mavic Air 2, de DJI MINI 2 en de DJI Mavic 2 Zoom.

Sensoren werken in deze drone twee richtingen op voor obstacle avoidance en sensor redundancy. Verder is het voorzien van een heleboel intelligente functies, zoals Spotlight Pro, waardoor piloten complexe, dramatische beelden kunnen creëren.

Het video transmissie systeem zorgt voor dubbele signaal frequentie en dual-channel en kan video streamen vanaf een onboard FPV camera en de main camera op hetzelfde moment. Dit zorgt voor een betere piloot-camera samenwerking.

Er kan effectieve transmissie plaatsvinden op een afstand van maximaal 7 km en de video kan zowel 1080 p/720 p video leveren alsook FPV voor de piloot en camera piloot.

Broadcasters kunnen live vanaf de drone uitzenden en aerial live-streaming rechtstreeks naar de tv is zeer eenvoudig.

De Inspire 2 kan verder een real-time kaart van de vluchtroute creëren en als het transmissiesysteem verloren raakt, kan de drone zelfs naar huis vliegen.

Wat voor velen waarschijnlijk erg tegen zal vallen, is de torenhoge prijs van bijna 3600 euro (en dan ook nog eens refurbished)! Desondanks is dit een geweldige drone.

Check de prijzen en beschikbaarheid hier

Beste lichtgewicht video drone: Parrot Anafi

Deze drone is licht, opvouwbaar en in staat om de 4K-camera overal te gebruiken.

Gewicht: 310g | Afmetingen (gevouwen): 244 × 67 × 65 mm | Afmetingen (uitgevouwen): 240 × 175 × 65 mm | Controller: Ja | Videoresolutie: 4K HDR 30fps | Cameraresolutie: 21MP | Levensduur batterij: 25 minuten (2700mAh) | Max. Bereik: 4 km / 2,5 mi) | Max. Snelheid: 55 km / h / 35 mph

Voordelen

Nadelen

Parrot was niet echt een mededinger in de high-end videoruimte totdat de Anafi halverwege 2018 arriveerde, maar het was zeker het wachten waard.

In plaats van prijzen en gewicht op te krikken door het plaatsen van sensoren van twijfelachtige kwaliteit (en de verwerkingscapaciteit om met hun gegevens om te gaan), laat Parrot het aan de gebruiker over om obstakels goed te vermijden.

In ruil daarvoor zijn ze er echter in geslaagd de draagbaarheid en prijs beheersbaar te houden, mede doordat een grote, stevige zip-case is meegeleverd, zodat je vrijwel overal kunt fotograferen.

De Buffnerds hebben een geweldige Youtube video over de Parrot Anafi gemaakt:

Hoewel de carbon fiber elementen van het lichaam een ​​beetje goedkoop aanvoelen, is dit in werkelijkheid een van de best gebouwde frames op de markt en zeer eenvoudig te bedienen dankzij de automatische start, landing, op GPS gebaseerde terugkeer naar thuis, en een uitzonderlijk goed gebouwde vouwcontroller met een scharnierende telefoongreep, een die zoveel eenvoudiger te bedienen lijkt, en zoveel logischer dan de recente modellen van DJI.

De enige probleempjes zijn dat de gimbal maar op twee assen werkt, waarbij hij op software moet vertrouwen om scherpe bochten te verwerken, wat het goed doet, en dat Parrot om wat voor reden dan ook extra rekent voor in-app-functies zoals volg-mij-modes die DJI gratis bijleveren.

Aan de positieve kant kan die cardanische ophanging helemaal naar boven worden gedraaid voor een onbelemmerde hoek die de meeste drones niet kunnen beheren en het systeem beschikt zelfs over zoom, ongehoord bij deze prijs.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste video drone met handgebaren: DJI Spark

HD-video-opname selfie-drone die je kunt bedienen met handgebaren.

Gewicht: 300 g | Afmetingen (gevouwen): 143 × 143 × 55 mm | Controller: optioneel | Videoresolutie: 1080p 30fps | Cameraresolutie: 12MP | Levensduur van de batterij: 16 minuten (mAh) | Max. Bereik: 100m | Max bereik met controller: 2km / 1,2mi | Max. Snelheid: 50 km / u

Voordelen

Nadelen

Qua prijs / kwaliteit-verhouding is de Spark een van de beste cameradrones. Hoewel hij niet echt opvouwt voelt het daardoor wel aan als een geruststellend stevig chassis. Maar de propellers doen dat wel, dus het is eigenlijk niet zo heel dik om mee te nemen.

Videografen moeten genoegen nemen met “standaard” High Definition – 1080p, wat zeker meer dan voldoende is om je belevingen op YouTube en Instagram te delen.

Niet alleen is de kwaliteit exemplarisch, maar het vermogen om onderwerpen te volgen werkt ook goed.

Waar de Spark er echt uitspringt (vooral bij de lancering toen het een echte nieuwigheid was) was de gebarenherkenning.

Je kunt de drone vanuit je handpalm lanceren en een paar voorgedefinieerde foto’s van je laten maken met eenvoudige bewegingen.

Het is niet perfect, maar nog steeds verrassend goed.

Je krijgt hier duidelijk veel technologie voor je investering en het is leuk om te weten dat je later een controller kunt kopen als het bereik toch niet voldoende blijkt.

Voor velen zal het dat inderdaad niet voldoende zijn, maar voor een hoop mensen ook wel en dan heb je toch een heel erg betaalbare drone met veel waar voor je geld, die je eventueel later uit kunt breiden.

Bekijk de meest actuele prijzen hier

Beste video drone voor kinderen: Ryze Tello

Een geweldige drone die met zijn kleine afmetingen bewijst dat formaat niet altijd alles is!

Gewicht: 80g | Afmetingen: 98x93x41 diagonaal mm | Controller: Nee | Videoresolutie: 720p | Camera resolutie: 5MP | Levensduur van de batterij: 13 minuten (1100mAh) | Max. Bereik: 100m | Max. Snelheid: 29 km / h

Voordelen

Nadelen

Deze microdrone, ruim onder het waarschijnlijk minimale registratiegewicht, beweert trots dat hij “wordt aangedreven door DJI.” Om dat waar te maken is hij niet alleen een beetje prijzig voor de grootte maar heeft hij ook een groot aantal softwarefuncties en positioneringsensoren.

Met verrassend goede beeldkwaliteit en direct-naar-telefoon opslaan kan hij je Instagram-kanaal een nieuw perspectief geven.

De prijs is voor de hoeveelheid functies laag gehouden: er is geen GPS, je moet de batterij in de drone opladen via USB en je vliegt met je telefoon (een laadstation en add-on gamecontrollers kunnen worden aangeschaft bij Ryze).

Beelden worden rechtstreeks op je camera telefoon opgeslagen, niet op een geheugenkaart. De camera is alleen in software gestabiliseerd, maar de 720p-video ziet er goed uit ondanks die handicap.

Ready Set Drone heeft er een review van gefilmd:

Als je er cool wilt uitzien, kun je het vanuit je hand lanceren of zelfs in de lucht gooien. Met andere modi kun je 360-graden video’s opnemen en de software bevat slimme swipe-gerichte flips. Nerd-piloten kunnen het ook zelf programmeren.

Bekijk deze ongelooflijk lage prijzen voor de functies hier bij bol.com

Beste professionele drone met camera: Yuneec Typhoon H Advance RTF

Beste professionele drone met camera: Yuneec Typhoon H Advance RTF

(bekijk meer afbeeldingen)

Zes rotoren en een royaal pakket extra’s, een capabele camera-drone.

Gewicht: 1995g | Afmetingen: 520 × 310 mm | Controller: Ja | Videoresolutie: 4K @ 60 fps | Cameraresolutie: 20MP | Levensduur batterij: 28 minuten (5250 mAh) | Max. Bereik: 1,6 km / 1mi) Max. Snelheid: 49 km / h / 30 mph

Voordelen

Nadelen

Met een sensor van een inch heeft de Typhoon H Advance een camera die tegen de Phantom op kan. Beter nog wordt het ondersteund door een groot en stabiel frame met zes propellers, dat zelfs kan terugkeren als een motor verloren is.

De intrekbare steunpoten zorgen voor 360 graden lensrotatie, in tegenstelling tot de Phantom. Voeg toe aan de voordelige functies zoals Intel-powered botsing vermijden en object tracking software (inclusief Follow Me, Point of Interest en Curve Cable Cam), het 7-inch scherm op de controller, en de extra batterij die Yuneec bundelt en het voelt als een goede deal.

De transmissie-afstand is niet zo ver als je zou verwachten en de constructie en vooral de controller kan worden gezien als een aardig minpuntje voor een pro of RC-liefhebber in vergelijking met de zeer klantvriendelijke benadering van Parrot of DJI.

Check de meest actuele prijzen hier

FAQ over drones voor video opnames

Nu we mijn favorieten hebben bekeken, zal ik nog een aantal veelgestelde vragen over drones met camera beantwoorden.

Waarom een drone met camera?

Met behulp van een camera kan een drone prachtige video opnames maken vanuit de lucht.

Drones worden daarom steeds vaker ingezet in tal van reclames, bedrijfsvideo’s, promotievideo’s, internetvideo’s en films. Het is nu eenmaal een feit dat video een effectieve manier is om een doelgroep te raken en een blijvende indruk achter te laten.

Drones bieden een uniek perspectief om een bedrijf of project te promoten.

Behalve beelden in hoge kwaliteit, garanderen drones ook opnames vanuit de mooiste invalshoeken.

Drone opnames zijn dynamisch en de beelden die je met een drone verkrijgt, kun je op geen andere manier mogelijk maken; een drone komt namelijk op plaatsen waar een gewone camera niet komt.

De opnames kunnen onderwerpen of situaties op spectaculaire wijze in beeld brengen.

Een video wordt ook gewoon stukken interessanter wanneer er gevarieerd wordt tussen gewone camerabeelden en drone opnames. Zo kun je een verhaal vanuit verschillende perspectieven vertellen.

Drones zijn betrouwbaar en in staat om de mooiste 4K resolutie video’s te produceren.

Lees ook: Video bewerken op Mac | iMac, Macbook of iPad en welke software?

Drone vs helikopter opnames

Maar hoe zit het dan met helikopter opnames? Dat is ook mogelijk, maar weet dat een drone goedkoper is.

Ook kan een drone komen op plaatsen waar een helikopter weer niet kan komen. Het kan bijvoorbeeld tussen bomen door vliegen of door een grote bedrijfshal.

Ook is een drone flexibel inzetbaar.

Kun je zelf een camera op een drone monteren?

Er kunnen twee redenen zijn waarom je een camera op je drone zou willen monteren: omdat jouw drone (nog) geen camera heeft, of omdat jouw drone camera kapot is.

In het tweede geval is het natuurlijk zonde om een hele nieuwe drone aan te schaffen. Daarom is het mogelijk om losse camera’s te kopen voor je drone om de kapotte daarmee te vervangen.

Deze losse camera’s zijn in de meeste gevallen ook geschikt voor het monteren van een camera op een ‘reguliere’ drone.

Voordat je een drone camera aanschaft, is het wel verstandig om na te gaan of ten eerste jouw drone een camera ondersteunt en ten tweede of de camera die je op het oog hebt, geschikt is voor jouw model drone.

Waar kun je een drone (nog meer) voor gebruiken?

Behalve ter promotie en voor reclames, zijn er nog een heleboel andere manieren om een drone in te zetten. Ik noem hier een aantal toepassingen waar je vast nog niet over na had gedacht!

Voor wetenschappelijk onderzoek

Wist je dat NASA al jaren lang gebruik maakt van drones om de atmosfeer te onderzoeken?

Op deze manier proberen ze meer te leren over onder andere winterstormen.

Het opsporen van branden

Met drones kunnen er relatief goedkoop en snel branden of droge gebieden worden opgespoord.

De Queensland Universiteit in Australië heeft drones ontwikkeld die op zonne-energie werken en tot wel 24 uur in de lucht kunnen blijven!

Stropers opsporen

In plaats van in een jeep of bootje achter stropers aan te gaan, kan men dit nu doen door middel van een drone.

Ook bestrijders van walvisvangst maken al gebruik van drones.

Grensbewaking

Met een drone heb je natuurlijk veel meer overzicht dan menselijke grenswachten. Dankzij drones kunnen smokkelaars en illegale immigranten worden opgespoord.

Hoe zit het met de wetgeving rondom drones?

Er wordt steeds vaker gesproken over drones in de media. De wetgeving verandert. Het inzetten van een drone mag (en kan) soms gewoon niet.

In januari 2021 is de regelgeving voor drones zwaarder dan 250 gram aangescherpt. Er zijn dus meer beperkingen voor het vliegen met dit soort drones.

Een goede reden om voor een licht gewicht (pocket) drone te kiezen dus!

Hoe werken video drones?

Drones gebruiken hun rotoren – die bestaan uit een propeller die aan een motor is bevestigd – om te zweven, wat betekent dat de neerwaartse stuwkracht van de drone gelijk is aan de zwaartekracht die er tegenin werkt.

Ze zullen omhoog bewegen wanneer piloten de snelheid verhogen totdat de rotoren een opwaartse kracht produceren die groter is dan de zwaartekracht.

Een drone zal dalen wanneer piloten het tegenovergestelde doen en de snelheid verlagen.

Zijn drones het waard om te kopen?

Als je jouw foto’s en / of video’s wilt verbeteren, op zoek bent naar unieke manieren om de manier waarop je zaken doet te vereenvoudigen, of gewoon op zoek bent naar een leuk weekendproject, dan is een drone wellicht je tijd en geld waard.

De beslissing om je eigen drone aan te schaffen kan soms een uitdaging zijn, vooral als je een klein budget hebt.

Kunnen drones gevaarlijk zijn?

Wat de oorzaak ook is, een drone die uit de lucht crasht en een mens raakt, zal schade aanrichten – en hoe groter de drone, hoe groter de schade.

Schade door een verkeerde berekening kan optreden wanneer de vlucht van een drone gevaarlijker blijkt dan gedacht.

Waar zijn drones verboden?

Er zijn acht landen die een volledig verbod op commercieel gebruik van drones hebben, namelijk:

Tot voor kort waren in België alleen commerciële drones verboden (gebruik voor wetenschappelijke tests en recreatie was toegestaan).

Wat zijn de belangrijkste nadelen van drones?

Conclusie

Met een drone kun je fantastische beelden creëren voor reclame campagnes of gewoon voor persoonlijke projecten.

Een drone kopen doe je niet zomaar, de aanschaf ervan kan erg duur zijn. Het is dus belangrijk dat je van tevoren verschillende modellen vergelijkt en begrijpt welke de juiste is voor jouw situatie.

Ik hoop dat ik je met dit artikel een handje geholpen heb met het maken van een goede keuze!

Heb je de beelden eenmaal geschoten, dan heb je een goed video bewerkings-programma nodig. Ik heb de 13 beste video bewerkingstools hier voor je beoordeeld.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.