Beste drones voor video opnames: Top 6 voor elk budget

Beste drones met video camera's beoordeeld

Beste drones voor video opnames: Top 6 voor elk budget

Een drone is een klein apparaat dat voorzien is van propellers en daarom de lucht in kan worden gestuurd.

Vaak wordt een drone bestuurd met een afstandsbediening, maar de geavanceerdere modellen kunnen ook vooraf worden geprogrammeerd om bepaalde routes af te leggen.

In de meeste gevallen is een drone voorzien van een camera.

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten drones op de markt te vinden, van (erg) goedkoop tot (erg) duur. Afhankelijk van jouw situatie en de doeleinden, is de ene waarschijnlijk geschikter dan de ander.

In dit artikel wil ik je graag uitleg geven over een aantal mooie opties van drones met cameras, zodat je hopelijk aan het einde van de rit precies weet welke drone voor jou de beste keuze is.

Wat mij betreft is de “overall beste” drone voor video opnames deze DJI Mavic Air 2Deze drone is gewoon fantastisch en is voorzien van geavanceerde functies. Niet alleen kan de drone voor lange tijd in de lucht blijven, ook kan het ontzettend snel vliegen en is de beeldkwaliteit uitstekend.

Deze drone heeft nog een heleboel andere functies die de moeite waard zijn om te noemen, en die kun je vinden in de informatie onder de tabel.

Ik heb ook nog twee andere drones voor je uitgepikt, eentje met een aantrekkelijk lage prijs en de ander met de beste prijs kwaliteit verhouding, en meer over deze opties lees je wederom onder de tabel.

Beste drones voor video opnames Afbeeldingen
Overall beste drone voor video opnames: DJI Mavic Air 2 Overall beste drone voor video opnames: DJI Mavic Air 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste budget drone voor video opnames: Pocket drone met Camera Beste budget drone voor video opnames: Pocket drone met Camera

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste prijs/kwaliteit verhouding: DJI MINI 2  Beste prijs/kwaliteit verhouding: DJI MINI 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste drone voor video’s en foto’s: DJI Mavic 2 Zoom Beste drone voor video’s en foto’s: DJI Mavic 2 Zoom

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste drone voor beginners: CEVENNESFE 4K Beste drone voor beginners CEVENNESFE 4K ultra HD met draagtas

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste drone met live video feed: DJI Inspire 2  Beste drone met live video feed: DJI Inspire 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Waar moet je op letten bij de aankoop van een drone?

Voordat je een drone gaat aanschaffen, is het verstandig om goed marktonderzoek te doen.

Je moet voor jezelf weten wat je belangrijk vindt in het gebruik van een drone. Drones kunnen immers kostbare gadgets zijn, dus je wil er 100% zeker van zijn dat je de juiste drone uitkiest.

Er zijn een heleboel verschillende modellen, en de keuze komt neer op persoonlijke voorkeur. Een drone kost grofweg tussen de 90 en 1000 euro.

Over het algemeen geldt: hoe beter de eigenschappen van de drone, hoe duurder. Bij de aanschaf van een drone, moet je op een aantal punten letten en die leg ik hieronder aan je uit.

Waar ga je de drone voor gebruiken?

Ga je het apparaat voornamelijk gebruiken voor fotografie en film, zorg dan dat je zeker rekening houdt met de kwaliteit van de camera.

Is het voor jou belangrijk dat de drone lange afstanden kan vliegen, dan kies je er eentje met een grote maximale afstand.

De besturing

Veel drones hebben een aparte afstandsbediening, maar sommige modellen kunnen ook bestuurd worden via een app op je smartphone.

Heb je geen smartphone of tablet, dan moet je opletten dat je niet per ongeluk een app gestuurde drone aanschaft!

De wat geavanceerdere modellen hebben een afstandsbediening die direct in contact staat met de camera van de drone. Deze afstandsbediening is in de meeste gevallen voorzien van een digitaal scherm.

Er zijn ook afstandsbedieningen die in combinatie met je smartphone werken, waardoor je de geschoten beelden direct op je mobiel of tablet kan zetten.

De camera

De meeste mensen die een drone aanschaffen, doen dat omdat ze opnames willen maken. Een drone zonder camera is daarom ook moeilijk te vinden.

Zelfs de goekopere modellen zijn vaak uitgerust met een HD-camera voor opnames en een fotokwaliteit van op z’n minst 10 megapixels.

Levensduur accu

Dit is een belangrijk aspect van de drone. Hoe beter de accu, hoe langer de drone in de lucht kan blijven.

Daarnaast is het misschien ook handig om te kijken hoe lang het duurt eer de accu weer helemaal opgeladen is.

Mijn favoriete drones voor video opnames

Laten we dan nu gaan kijken naar mijn top 3 drones voor video opnames. Waarom hebben juist deze de lijst gehaald?

Overall beste drone voor video opnames: DJI Mavic Air 2

Overall beste drone voor video opnames: DJI Mavic Air 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor een drone met geavanceerde functies, is dit een uiterst goede keuze. De mogelijkheden van deze drone zijn buitengewoon!

Let wel op: bij het gebruik van deze drone moet je een geldig vliegbewijs bezitten met een aanvullend A2-certificaat. Je moet het vliegbewijs altijd bij je hebben als je de drone gebruikt.

Zoals ik al eerder verklapte, heeft deze drone een heleboel interessante functies. Het kan obstakels ontwijken (antibotsingssysteem) terwijl het in de lucht blijft en ook past het automatisch de belichting aan voor de mooiste beelden.

Ook is het in staat om hyperlapse opnames te maken en schiet het 180 graden panoramabeelden.

De drone is verder voorzien van een grote 1/2-inch CMOS-sensor en heeft een beeldkwaliteit tot 49 megapixel, wat gegarandeerd uitstekende beelden als gevolg heeft.

De drone kan maximaal 35 minuten achter elkaar vliegen en heeft een maximale snelheid van 69.4 km/h. Ook heeft het een terugkeerfunctie.

De drone bestuur je aan de hand van de controller, waarop je je smartphone bevestigt. Dit maakt het besturen van de drone comfortabel voor je nek, want de smartphone zal altijd in lijn zijn met de drone en daarom hoef je je hoofd niet steeds te buigen om op je telefoon te kijken.

De drone wordt geleverd met alle basis onderdelen en accessoires.

Check de meest actuele prijzen hier

Beste budget keuze voor video opnames: Pocket drone met Camera

Beste budget drone voor video opnames: Pocket drone met Camera

(bekijk meer afbeeldingen)

Het is begrijpelijk dat de DJI Mavic Air 2 niet voor iedereen is weggelegd, zowel qua prijs als functies. Daarom heb ik ook gezocht naar een budget drone die ook gewone mooie video opnames kan maken.

Want ‘goedkoop’ wil heus niet altijd zeggen dat de kwaliteit niet goed is! Deze pocket drone met camera heeft een compact en opvouwbaar formaat, zodat je ‘m zo in je jaszak steekt of in je handbagage!

Je stuurt de drone de lucht in wanneer je maar wil. Dankzij de altitude hold functie produceert de drone extra scherpe en trillingsvrije beelden.

Je ziet hier wel weer een duidelijk verschil met de DJI Mavic Air 2 wat betreft accuduur: waar de DJI tot maximaal 35 minuten achtereen kan vliegen, kan deze drone ‘slechts’ negen minuten de lucht in.

Deze pocket drone stuur je aan door de meegeleverde controller of via je eigen smartphone. De keuze is aan jou.

De controller is misschien beter indien je meer bedieningsgemak wil. In dat geval gebruik je je smartphone als monitor.

De drone heeft een bereik van 80 meter, een live view dankzij de Wifi zender en een terugkeer functie. Verder heeft de drone een snelheid van 45 km/h.

Net als de DJI Mavic Air 2, is deze Pocket drone ook voorzien van de functie obstakel ontwijking. Je krijgt er een opbergtas bij en zelfs extra reserve rotorbladen.

Fijn is ook dat deze pocket drone niet onder de verscherpte regelgeving valt, en je dus geen certificaat of vliegbewijs nodig hebt om deze te mogen besturen.

In tegenstelling tot de DJI Mavic Air 2, die meer voor ervaren piloten is, is deze drone wel prima geschikt voor iedere (nieuwe) drone piloot!

Bekijk hem op Bol.com

Beste prijs/kwaliteit verhouding: DJI MINI 2

Beste prijs/kwaliteit verhouding: DJI MINI 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Zoek je er eentje die niet perse het goedkoopst hoeft te zijn, maar die vooral de beste prijs/kwaliteit verhouding heeft? Dan raad ik de DJI MINI 2 aan om al jouw spectaculaire momenten vast te leggen.

Deze drone is trouwens ook geschikt voor beginners. Let op: voordat je de drone gaat gebruiken, moet je deze registreren bij het RDW!

Net als de Pocket drone, heeft de DJI MINI 2 ook een compact formaat, net zo groot als jouw handpalm.

De drone filmt in 4K videoresolutie met 12 megapixel foto’s. Het resultaat is merkbaar: prachtige, vloeiende video’s en haarscherpe foto’s.

Je kunt zelfs 4x zoom gebruiken en als je de DJI Fly-app download, kun je jouw beelden direct delen via social media.

Net als de DJI Mavic Air 2 kan deze drone lekker lang de lucht in, wel 31 minuten, en tot en hoogte van 4000 meter. Ook deze drone is gemakkelijk te besturen en heeft net als de vorige twee een terugkeerfunctie.

De maximale snelheid is 58 km/h (de DJI Mavic Air 2 heeft een snelheid van 69.4 km/h en de DJI MINI 2 is wat langzamer, namelijk 45 km/h) en de drone is niet voorzien van een antibotsing functie (en de andere twee weer wel).

Check de meest actuele prijzen hier

Beste drone voor video’s en foto’s: DJI Mavic 2 Zoom

Beste drone voor video’s en foto’s: DJI Mavic 2 Zoom

(bekijk meer afbeeldingen)

In het geval je echt graag een drone wil die zowel goed is voor het maken van foto’s als het schieten van video’s, dan is de DJI Mavic 2 Zoom een uitstekende keuze.

Het mooie is dat deze drone de allereerste DJI drone is met een zoomlens van 24-48mm, waarbij alles draait om dynamische perspectieven.

Met de drone kun je maximaal 4x zoomen, waaronder 2x optische zoom (zoombereik van 24-48 mm dus) en 2x digitale zoom.

Op het moment dat je full HD opnames maakt, biedt 4x lossless zoomen je een beter zicht op voorwerpen of onderwerpen die ver weg zijn. Dit zal zorgen voor unieke scenes.

Je kunt met de drone maximaal 31 minuten vliegen, net zoals de DJI MINI 2 die ik hiervoor beschreef. De maximum snelheid is 72 km/h, de een na snelste drone in het rijtje!

De 4K-camera heeft een 12 megapixel camera met een 3-assige gimbal. Deze drone heeft een auto-focus volgsysteem wat ervoor zal zorgen dat alles helder en scherper eruit zal komen te zien tijdens het in- en weer uitzoomen.

De drone is tevens voorzien van Dolly Zoom, waardoor de scherpstelling automatisch wordt aangepast tijdens het vliegen. Zo ontstaat er een intens, verwarrend maar oh zo mooi visueel effect!

Ten slotte ondersteunt deze drone ook verbeterde HDR-foto’s.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste drone voor beginners: CEVENNESFE 4K

Beste drone voor beginners CEVENNESFE 4K ultra HD met draagtas

(bekijk meer afbeeldingen)

Een drone met veel opties, maar goedkoop; bestaat dat?

Jazeker! Deze drone is perfect voor beginners, maar ook eventueel voor professionals.

Voor beginners is het vooral fijn dat de drone goedkoop is, zodat je eerst even kan uitproberen en experimenteren of een drone inderdaad interessant is voor je.

Mocht het een nieuwe hobby worden, dan kun je later altijd nog een duurdere aanschaffen. Echter, heeft deze drone voor zijn prijs toch een heleboel functies! Benieuwd welke dat zijn? Lees dan gauw verder!

De drone heeft een accuduur van maximaal 15 minuten en een bereik van 100 meter. In vergelijking met de DJI Mavic Air 2, die tot 35 minuten achtereen kan vliegen, is dat natuurlijk best een groot verschil.

Aan de andere kant kun je dat ook weer terugzien in de prijs. Het bereik van 100 meter is voor een beginner vast genoeg, maar wederom niet te vergelijken met een hoogte van 4000 meter van de DJI MINI 2.

Met deze CEVENNESFE drone ben je in staat om een live view te maken en ook is de drone voorzien van een terugkeerfunctie.

De drone heeft zelfs een 4K-groothoek camera! Helemaal niet mis dus… De live beelden kun je naar je telefoon streamen en opslaan in de speciale E68 app.

Dankzij opstijg- en land knop wordt landen en opstijgen een fluitje van een cent. Dankzij de one key return, komt de drone terug met een simpele druk op de knop.

Zoals je ziet: perfect voor de kersverse drone piloot! Daarnaast is het ook prettig dat je voor deze drone geen vliegbewijs nodig hebt.

De drone heeft opgevouwen een kleine afmeting, namelijk 124 x 74 x 50 mm, zodat je deze simpel mee kan nemen in de meegeleverde draagtas.

Alles wat je nodig hebt om meteen te beginnen, krijg je erbij! Zelfs een schroevendraaier! Ben jij klaar voor je allereerste drone ervaring?

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste drone met live video feed: DJI Inspire 2

Beste drone met live video feed: DJI Inspire 2

(bekijk meer afbeeldingen)

Hoe geweldig is het om jouw spectaculaire beelden live te kunnen uitzenden? Als dat iets is wat jij zoekt in een drone, bekijk dan eens deze DJI Inspire 2!

De beelden worden vastgelegd in maximaal 5.2K. De drone heeft de mogelijkheid om een topsnelheid te bereiken van wel 94 km/u! Dat is de snelste drone die we tot nu toe hebben gezien.

Tips voor de video editor

De vliegtijd is maximaal 27 minuten (met X4S). Er zijn drones die net ietsje langer meegaan, zoals de DJI Mavic Air 2, de DJI MINI 2 en de DJI Mavic 2 Zoom.

Sensoren werken in deze drone twee richtingen op voor obstacle avoidance en sensor redundancy. Verder is het voorzien van een heleboel intelligente functies, zoals Spotlight Pro, waardoor piloten complexe, dramatische beelden kunnen creëren.

Het video transmissie systeem zorgt voor dubbele signaal frequentie en dual-channel en kan video streamen vanaf een onboard FPV camera en de main camera op hetzelfde moment. Dit zorgt voor een betere piloot-camera samenwerking.

Er kan effectieve transmissie plaatsvinden op een afstand van maximaal 7 km en de video kan zowel 1080 p/720 p video leveren alsook FPV voor de piloot en camera piloot.

Broadcasters kunnen live vanaf de drone uitzenden en aerial live-streaming rechtstreeks naar de tv is zeer eenvoudig.

De Inspire 2 kan verder een real-time kaart van de vluchtroute creëren en als het transmissiesysteem verloren raakt, kan de drone zelfs naar huis vliegen.

Wat voor velen waarschijnlijk erg tegen zal vallen, is de torenhoge prijs van bijna 3600 euro (en dan ook nog eens refurbished)! Desondanks is dit een geweldige drone.

Check de prijzen en beschikbaarheid hier

FAQ over drones voor video opnames

Nu we mijn favorieten hebben bekeken, zal ik nog een aantal veelgestelde vragen over drones met camera beantwoorden.

Waarom een drone met camera?

Met behulp van een camera kan een drone prachtige video opnames maken vanuit de lucht.

Drones worden daarom steeds vaker ingezet in tal van reclames, bedrijfsvideo’s, promotievideo’s, internetvideo’s en films. Het is nu eenmaal een feit dat video een effectieve manier is om een doelgroep te raken en een blijvende indruk achter te laten.

Drones bieden een uniek perspectief om een bedrijf of project te promoten.

Behalve beelden in hoge kwaliteit, garanderen drones ook opnames vanuit de mooiste invalshoeken.

Drone opnames zijn dynamisch en de beelden die je met een drone verkrijgt, kun je op geen andere manier mogelijk maken; een drone komt namelijk op plaatsen waar een gewone camera niet komt.

De opnames kunnen onderwerpen of situaties op spectaculaire wijze in beeld brengen.

Een video wordt ook gewoon stukken interessanter wanneer er gevarieerd wordt tussen gewone camerabeelden en drone opnames. Zo kun je een verhaal vanuit verschillende perspectieven vertellen.

Drones zijn betrouwbaar en in staat om de mooiste 4K resolutie video’s te produceren.

Lees ook: Video bewerken op Mac | iMac, Macbook of iPad en welke software?

Drone vs helikopter opnames

Maar hoe zit het dan met helikopter opnames? Dat is ook mogelijk, maar weet dat een drone goedkoper is.

Ook kan een drone komen op plaatsen waar een helikopter weer niet kan komen. Het kan bijvoorbeeld tussen bomen door vliegen of door een grote bedrijfshal.

Ook is een drone flexibel inzetbaar.

Kun je zelf een camera op een drone monteren?

Er kunnen twee redenen zijn waarom je een camera op je drone zou willen monteren: omdat jouw drone (nog) geen camera heeft, of omdat jouw drone camera kapot is.

In het tweede geval is het natuurlijk zonde om een hele nieuwe drone aan te schaffen. Daarom is het mogelijk om losse camera’s te kopen voor je drone om de kapotte daarmee te vervangen.

Deze losse camera’s zijn in de meeste gevallen ook geschikt voor het monteren van een camera op een ‘reguliere’ drone.

Voordat je een drone camera aanschaft, is het wel verstandig om na te gaan of ten eerste jouw drone een camera ondersteunt en ten tweede of de camera die je op het oog hebt, geschikt is voor jouw model drone.

Waar kun je een drone (nog meer) voor gebruiken?

Behalve ter promotie en voor reclames, zijn er nog een heleboel andere manieren om een drone in te zetten. Ik noem hier een aantal toepassingen waar je vast nog niet over na had gedacht!

Voor wetenschappelijk onderzoek

Wist je dat NASA al jaren lang gebruik maakt van drones om de atmosfeer te onderzoeken?

Op deze manier proberen ze meer te leren over onder andere winterstormen.

Het opsporen van branden

Met drones kunnen er relatief goedkoop en snel branden of droge gebieden worden opgespoord.

De Queensland Universiteit in Australië heeft drones ontwikkeld die op zonne-energie werken en tot wel 24 uur in de lucht kunnen blijven!

Stropers opsporen

In plaats van in een jeep of bootje achter stropers aan te gaan, kan men dit nu doen door middel van een drone.

Ook bestrijders van walvisvangst maken al gebruik van drones.

Grensbewaking

Met een drone heb je natuurlijk veel meer overzicht dan menselijke grenswachten. Dankzij drones kunnen smokkelaars en illegale immigranten worden opgespoord.

Hoe zit het met de wetgeving rondom drones?

Er wordt steeds vaker gesproken over drones in de media. De wetgeving verandert. Het inzetten van een drone mag (en kan) soms gewoon niet.

In januari 2021 is de regelgeving voor drones zwaarder dan 250 gram aangescherpt. Er zijn dus meer beperkingen voor het vliegen met dit soort drones.

Een goede reden om voor een licht gewicht (pocket) drone te kiezen dus!

Hoe werken video drones?

Drones gebruiken hun rotoren – die bestaan uit een propeller die aan een motor is bevestigd – om te zweven, wat betekent dat de neerwaartse stuwkracht van de drone gelijk is aan de zwaartekracht die er tegenin werkt.

Ze zullen omhoog bewegen wanneer piloten de snelheid verhogen totdat de rotoren een opwaartse kracht produceren die groter is dan de zwaartekracht.

Een drone zal dalen wanneer piloten het tegenovergestelde doen en de snelheid verlagen.

Zijn drones het waard om te kopen?

Als je jouw foto’s en / of video’s wilt verbeteren, op zoek bent naar unieke manieren om de manier waarop je zaken doet te vereenvoudigen, of gewoon op zoek bent naar een leuk weekendproject, dan is een drone wellicht je tijd en geld waard.

De beslissing om je eigen drone aan te schaffen kan soms een uitdaging zijn, vooral als je een klein budget hebt.

Kunnen drones gevaarlijk zijn?

Wat de oorzaak ook is, een drone die uit de lucht crasht en een mens raakt, zal schade aanrichten – en hoe groter de drone, hoe groter de schade.

Schade door een verkeerde berekening kan optreden wanneer de vlucht van een drone gevaarlijker blijkt dan gedacht.

Waar zijn drones verboden?

Er zijn acht landen die een volledig verbod op commercieel gebruik van drones hebben, namelijk:

 • Argentinië
 • Barbados
 • Cuba
 • India
 • Marokko
 • Saoedi-Arabië
 • Slovenië
 • Oezbekistan

Tot voor kort waren in België alleen commerciële drones verboden (gebruik voor wetenschappelijke tests en recreatie was toegestaan).

Wat zijn de belangrijkste nadelen van drones?

 • Drones hebben een korte vliegtijd. De drone wordt aangedreven door hoogwaardige lithium-polymeerbatterijen. ​
 • Drones worden gemakkelijk beïnvloed door het weer. ​
 • Er kunnen zich Wireless problemen voordoen.
 • Nauwkeurige bediening is moeilijk.

Conclusie

Met een drone kun je fantastische beelden creëren voor reclame campagnes of gewoon voor persoonlijke projecten.

Tips voor de video editor

Een drone kopen doe je niet zomaar, de aanschaf ervan kan erg duur zijn. Het is dus belangrijk dat je van tevoren verschillende modellen vergelijkt en begrijpt welke de juiste is voor jouw situatie.

Ik hoop dat ik je met dit artikel een handje geholpen heb met het maken van een goede keuze!

Heb je de beelden eenmaal geschoten, dan heb je een goed video bewerkings-programma nodig. Ik heb de 13 beste video bewerkingstools hier voor je beoordeeld.