Beste Matte Box beoordeeld | Top 3 en dit is waarom je er eentje wil

door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 8, 2020

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Matte boxes zijn fantastische gereedschappen voor filmmaken om verschillende redenen. Hiermee kun je precies instellen voor de hoeveelheid licht dat op je lens valt (wat een must is voor veeleisende cinematografen).

Ze maken het proces van het opnemen van optische filters in je opstelling zoveel gemakkelijker en praktischer dan ooit tevoren met opschroeffilters kon.

Dus waarom zijn matte boxen niet meer gangbaar in low-budget films?

Matte-box-op-een-videocamera

Betaalbare matte boxes beoordeeld

Nou, de goede zijn belachelijk duur, en degenen die betaalbaarder zijn, zijn verschrikkelijk gebouwd en missen helaas de functies die serieuze filmmakers nodig hebben.

Camtree Camshade Matte Box

De prijs op de Camtree Camshade ligt tussen de 100 en 200,- euro. Je zou tegen jezelf kunnen zeggen: Dat is niet echt super betaalbaar! Maar voordat je mijn blog boos verlaat, laten we een stapje teruggaan en enkele van de andere budget matte boxes bekijken die momenteel op de markt zijn.

Je hebt matte boxes van bedrijven als Cavision die een stuk voordeliger zijn, maar ze zijn goedkoop gemaakt en hebben niet veel functies. Dan zijn er verschillende matte boxes die precies rond de €400,- zitten en die een aantal kenmerken hebben van boxes van een duurdere kwaliteit, maar ze zijn meestal een mengsel van goedkope kunststoffen en ze zijn ook niet bepaald goed gemaakt.

Dat is waar de Camtree uitblinkt. Niet alleen zijn de bouwmaterialen en constructie van topklasse, maar het is volledig uitgerust en slechts een tikkeltje duurder dan zijn slecht gebouwde broeders.

Sommige van de functies die me enthousiast kregen over de Camtree, zijn het feit dat het een wegzwaaiende arm heeft die meer dan 90 graden naar achteren zwaait, waardoor het verwisselen van lenzen nog eenvoudiger is dan met matte boxes die slechts tot 90 graden uitzwaaien.

De Camshade is ook in hoogte verstelbaar en de filtertafel die roteerbaar is, is onafhankelijk van de andere filterfase, wat betekent dat je een polarisator naast een willekeurig gradiëntfilter kunt gebruiken.

Dit is zeker niet mogelijk met matte boxes die je dwingen om beide filterstappen tegelijkertijd te roteren. Bovendien, als een man die ervan houdt om op een handheld te fotograferen, kan ik heel gemakkelijk het gewicht van mijn rig dragen met deze matte box.

Een geweldige optie om te bekijken.

Check hier de prijzen en beschikbaarheid

Fotga DP500 Mark III matte box

Beste video bewerkingssoftware
Beste video bewerkingssoftware

De nieuwe FOTGA DP500 Mark III Matte-box is een professionele accessoire dat universeel is ontworpen voor alle DSLR- en videocamcorders en compatibel is met elk industrieel standaard 15 mm-railsysteem.

De matte box geeft de gebruiker volledige lichtregeling en voorkomt verblinding en lensflare met zijn opvouwbare Franse vlaggen en verstelbare zijvleugels.

Hij beschikt over een nauwkeurig geconstrueerd Swing-Away-mechanisme voor snelle lensveranderingen. Het biedt ook een manier om filters te gebruiken en een van de 360 ​​graden roterende filterbakken en nog veel meer!

Met een concurrerende prijs, zal deze matte box een goede keuze zijn.

Hij is geschikt voor groothoeklenzen op DV / HDV / Broadcast / 16mm / 35mm camera’s en hoofdcamera’s zoals Sony A7-serie, A7, A7R, A7S, A7II-A7II, A7RII, A7SII, Panassonic GH3 / GH4, Blackmagic BMPCC, Canon5DII / 5DIIIen de nieuwe Canon 5DIV, Nikon D500 Camcorders, Blackmagic BMPC / URSA / URSA mini, Sony FS100 / FS700 / FS5 / FS7 / F55 / F5 / F3, RODE SCARLET / EPIC / RAVEN / ONE, Kinefinity KineRAW / KineMAX
enz.

Check de meest actuele prijzen bij Amazon

SunSmart DSLR Rig Movie Kit Shoulder Mount Rig met Matte Box

Stabiliserende schouderopstelling voor filmen zonder schudden, individueel instelbaar op jouw persoonlijke lengte en kan worden gemonteerd met Follow Focus voor precieze focusregeling.

Heavy-Duty aluminium en roestvrij stalen constructie. hij zou op een standaard 1/4 draadstatief kunnen worden opgezet en zo transformeert je jouw DSLR-camera in een professionele HD-camcorder.

De tandwielaandrijving kan aan beide zijden worden gemonteerd voor links- of rechtshandig gebruik en de bijgeleverde handgrepen en schouderkussen verbeteren je comfort.

Het is wat anders dan alleen een matte box, maar een complete rig als deze levert je betaalbaar een instap model schoudercamera kit op die geweldig is voor beginners.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Alles over Matte boxen

Voor als je nog alles over Matte boxen wilt leren neem ik graag nog met je door wat een matte box is, waarom een ​​matte box is zoals hij is en waar je op moet letten in een goede matte box.

Wat is een Matte Box?

Dit is hoe een matte box eruit ziet:

Matte-box-op-een-videocamera
Met dank aan Jakob Montrasio voor dit originele werk Shouldermount with matte box and follow focus arrived. op flickr.com onder cc

Een matte box is in feite een rechthoekig frame (een matte) dat je aan de voorkant van je lens bevestigt.

Waarom zou iemand een kader aan de voorkant van de lens willen bevestigen? Hier zijn enkele goede redenen:

Hier is een video die laat zien hoe matboxen werken:

Dit zijn de twee belangrijkste functies van een matte doos:

  1. Het vermindert gloed
  2. Het helpt bij het monteren van filters

Als je meer wilt weten over filters, lees dan mijn beoordeling hier van de beste filters.

Wat zijn de onderdelen van een Matte Box?

Wanneer mensen het woord ‘matte box’ gebruiken, kunnen ze het over verschillende dingen hebben. Een matte box kan de volgende onderdelen bevatten:

Elk systeem is anders, maar je weet nu tenminste welke onderdelen je moet kiezen. Je kunt matte boxes indelen in twee brede groepen:

  1. Lens gemonteerd
  2. Rod gemonteerd

Lensgemonteerde Matte Boxes

In op een lens gemonteerde matte boxen wordt het frame (en al het andere) ondersteund door de lens. Vanzelfsprekend moet de matte box licht genoeg zijn om de lens of de lensvatting niet te belasten.

De voordelen van op een lens gemonteerde matboxen zijn dat je geen zware staven of rigs nodig hebt met je camerasysteem. Dit is echt van voordeel voor het maken van films in run-and-gun-stijl.

Op de lens gemonteerde matte boxes zijn ook licht van gewicht. De nadelen van op een lens gemonteerde boxes zijn dat als je een lens wilt vervangen, je de matte box ook moet verwijderen. Bovendien moeten al je lenzen grofweg dezelfde diameter aan de voorkant hebben, anders zal het systeem niet kunnen worden bevestigd.

Om dit tweede probleem te voorkomen, zijn sommige kits voorzien van adapterringen voor verschillende lensdiameters. Als je een beperkt aantal lenzen hebt en je rig niet met staven en steunen in elkaar is gezet en je het niet extra wilt belasten, kan een op een lens gemonteerde, matte box perfect zijn.

Rod gemonteerde Matte Boxes

Een op een stang gemonteerde matte box is er een die rust op staven en niet op de lens. Op lichtlens gemonteerde, matte boxen kunnen ook worden uitgerust met stangsteun, zoals hierboven weergegeven.

Op een stang gemonteerde matte boxes hebben het voordeel dat ze op het tuig worden bevestigd, dus als je lenzen wilt verwisselen, hoeft je alleen maar de box een beetje te verplaatsen.

Het tweede voordeel is dat van het gewicht. Gewicht kan een voordeel zijn, zoals we later zullen zien. De nadelen van het staafgemonteerde systeem zijn dat dit bijdraagt ​​aan het gewicht.

Geen goede zaak als je probeert de dingen licht te houden. Ze zijn ook de duurste soorten matte boxes. Als je camerasysteem op een statief staat, op stangen, is een op een stang gemonteerd systeem een goed idee.

Voorbeelden van matgebaseerde matte dozen Mat gemonteerde matte dozen worden geleverd met bevestigingen aan de onderkant (of aan elke kant, afhankelijk van de richting van uw rig) om twee ro te nemen

ds. Het gewicht van de matte doos moet volledig worden ondersteund door de stangen. Hier zijn twee geweldige maar dure opties:

De ‘nadelen’ van Matte-boxes

Een van de redenen waarom matte boxes groot en zwaar zijn, is dat ze een groot stuk glas moeten vasthouden, soms voor een groothoeklens. Om dit glas vast te houden moet het van een stevige constructie zijn (denk aan een fotolijst).

De tweede reden is dat matte boxes flappen hebben om overstraling te beheersen, en deze flappen moeten stevig zijn om dagelijks misbruik te weerstaan.

De derde en laatste reden is dat als je filters gaat stapelen of de filters in en uit wilt bewegen, de ‘moeren en bouten’ van de matte box ook beter duurzaam zijn.

Het gebruik van goede materialen maakt dergelijke matte boxes zwaar. Dit gewicht is een goede zaak, omdat je systeem daardoor duurzaam is en waarschijnlijk je hele leven mee gaat. Maar hardere en lichtere materialen, zoals metaal en carbon fiber, zijn moeilijk te bewerken en te verfijnen.

Dus als een fabrikant ze ontwerpt en bouwt, gaat er heel wat in zitten. Dit maakt matte boxes duur.

Systemen gemaakt van plastic hebben twee ernstige nadelen:

  1. De flappen kunnen breken of kromtrekken, of kan zelfs helemaal los komen met regelmatig gebruik.
  2. De matte zelf kan kromtrekken, waardoor je dure filters onder druk komen te staan, en ze kunnen breken of eruit schieten.

Heb je een Matte Box nodig?

Niet alle videotoepassingen hebben een matte box nodig. Bepaal bij twijfel of jouw rig voornamelijk in de hand of op een statief zal staan. Als er veel camerabewegingen zijn, worden de flare-cutting mogelijkheden van de matte box verminderd, omdat je de flappen niet continu kunt verplaatsen.

Ook als je de controle hebt over je verlichtingssituatie, of geen ander filter nodig hebt dan een ND of UV, enz., Kan een matte box meer problemen opleveren dan het waard is.

Vergeet niet om ook rekening te houden met je lenskeuzes. Als de filterdraden van je lenzen variëren, heb je verschillende verloopringen nodig voor op een lens gemonteerde matte boxes.

Als je veel lenzen gaat gebruiken, koop dan in plaats daarvan een op een staaf gemonteerd systeem.

Nog steeds in de war of je een matte doos nodig hebt?

Vuistregel: uiteindelijk vermijden de meeste mensen matte boxes om redenen van grootte, gewicht en kosten. Als geen van deze je stoort en je hele specifieke toepassingen ervoor hebt, gebruik dan een matte box. Het is het waard.

Maar wat je ook doet, kom niet met een matte box om te pronken met je impressive rig. Een plastic slecht gemaakte en onpraktische matte box zal niemand voor de gek houden.

Hier is een video van Cinevate die uitlegt waarom je een matte box nodig hebt:

Waar moet je op letten in een goede Matte Box

Hier is een lijst met dingen waar je op moet letten:

Als je een matte box hebt dat alle bovenstaande vakjes aanvinkt, is het een winnaar.

Matte boxes lijken misschien op gecompliceerde stukken materiaal, maar er is niets moeilijks aan eigenlijk. Als je eenmaal weet welke filters je nodig hebt, hoeveel je wilt stapelen en welke lenzen je gaat gebruiken, kun je jouw keuzes vrij eenvoudig beperken.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.