Beste on camera monitor | 9 beoordeeld van budget tot professional

door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 24, 2020

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

We hebben al heel veel tijd besteed aan onderzoek, videografie en bewerking om tot een selectie van beste keuzes voor deze post te komen.

Of je nu een kit samenstelt die in staat is om eersteklas indie-films te maken, of je wilt een betrouwbare manier om de beelden te bekijken die je vastlegt voor je persoonlijke projecten op een groter scherm, een van deze cameramonitors is ideaal voor jouw project.

Ze geven je niet alleen een groter scherm, maar ook veel functies zoals focuspeaking, zebra-lines en waveforms om je te helpen de beste instellingen in te voeren.

Beste on camera monitor

Beste on camera monitors beoordeeld

Laten we kijken naar de top lijst van monitors die je op dit moment kunt kopen:

Allround sterke prijs/ kwaliteit: Sony CLM-V55 5-inch

Een van de handigste dingen van de Sony CLM-V55 5-inch is dat deze wordt geleverd met een set verwisselbare zonneschermen die verblinding op het scherm verminderen wanneer je fotografeert in een heldere buitenomgeving.

Zijn steun kantelt echter slechts in twee richtingen en hij draait niet.

B&H Photo/ Video heeft er een goede uitleg over gemaakt:

Belangrijkste kenmerken

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste budget optie: Lilliput A7S 7-inch

De Lilliput A7S 7-inch ontleent zijn naam aan een van de populairste spiegelloze lichamen op de markt, maar het is geen endorsement van Sony.

Het biedt een hoge mate van robuustheid, dankzij de rubberen rode behuizing, die het helpt beschermen tegen stoten en vallen. Lichtgewicht toevoeging aan een rig.

Belangrijkste kenmerken

Bekijk hem hier bij Amazon

Handzaam en kwaliteit: SmallHD Focus 5 IPS

Met een aparte adapterkabel kan de SmallHD Focus 5 IPS zijn batterijvermogen delen met je DSLR, waardoor dit een ideale keuze is voor iedereen die net begint met het samenstellen van een verzameling apparatuur, omdat je hierdoor de reservebatterijen en opladers kunt besparen je nodig hebt.

Belangrijkste kenmerken

Hier te koop bij CamerNu

Goedkoopste optie: Neewer F100 4K

De Neewer F100 4K werkt op Sony F-serie batterijen die niet alleen goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen zijn, maar ook worden gebruikt door een aantal andere producten van het bedrijf, zodat je meerdere apparaten van één enkele voeding kunt voorzien.

Belangrijkste kenmerken

Check prijzen en beschikbaarheid hier

SmallHD On-Camera Monitor 702

De SmallHD On-Camera 702 is bedoeld voor fotografen die graag de voetafdruk van hun tuig zo klein mogelijk willen houden, waardoor dit de go-to-optie is voor guerrilla-filmmakers die niet willen vertrouwen op het piepkleine achterdisplay van hun DSLR.

Belangrijkste kenmerken

Hier voordelig te koop

Atomos Shogun Flame 7-Inch

De Atomos Shogun Flame 7-inch is geladen met handige functies die je helpen om de juiste belichting en framing te krijgen terwijl je op locatie bent, zoals zebrapatronen om overbelichte delen van de foto te markeren, of focus peaking om je te laten weten of je onderwerp scherp of niet.

Belangrijkste kenmerken

Bekijk de prijs hier op Amazon

Blackmagic Design Video Assist 4K

De Blackmagic Design Video Assist 4K biedt een zeer zuiver beeld op het zeven-inch scherm en kan 10-bits ProRes opnemen op een paar SD-kaartsleuven.

Het beschikt over zes 1 / 4-20 montagegaten voor bevestiging aan jouw gewenste rig.

Belangrijkste kenmerken

Hier te koop bij CameraNu

Atomos Ninja Flame 7-Inch

De Atomos Ninja Flame 7-inch is net zo comfortabel bovenop een professionele opstelling in Hollywood als op een middellange afstands-spiegelreflexcamera.

Het kan log in 4K opnemen en verschillende opzoektabellen weergeven om je een goed idee te geven van hoe jouw gegradeerde beelden eruit zullen zien.

Belangrijkste kenmerken

Bekijk hem hier bij Amazon

Atomos Sumo 19-inch

De Atomos Sumo 19-inch kan op een flinke rig worden gemonteerd, maar is ook een ideale oplossing voor het opzetten van een klein videodorp op een set.

Het kan worden gebruikt als een weergaveapparaat voor technici voor digitale beeldbewerking en kan zelfs worden gebruikt als een snel bewerkingsscherm voor dagbladen.

Dit zijn echt de professionele monitors en zo gebruik je er eentje:

Belangrijkste kenmerken

Bekijk hem hier bij Amazon

Ontwikkelingen in de markt van on-camera monitoren

Hoewel er in deze categorie nog niet heel veel beweging is geweest, heb ik een aantal ontwikkelingen gezien die mijn vorige aanbevelingen deden opschudden.

Om te beginnen kreeg het model van Neewer dat eerder op positie twee was gepland een upgrade om te werken met 4K-beeldmateriaal.

Dat was misschien genoeg om het in de top drie te houden, maar de kwaliteit van zoveel andere modellen, met name de Atmos Ninja Flame die het ook integreerde, was genoeg om het helemaal naar de nummer zeven-plek terug te duwen.

Twee nieuwkomers voegden zich bij de lijst, de Blackmagic Design en Lilliput.

Nu heeft Blackmagic enkele van de beste low-budget productiecamera’s gemaakt die we in het afgelopen decennium hebben gezien, maar dit is een van hun eerste monitoren die zich met succes richt op een doe-het-zelf-filmmakerspubliek.

De Lilliput heeft veel minder geschiedenis, en net als de Neewer is het beslist een budgetoptie. De robuuste behuizing is een leuke touch voor shooters met twee linkerhanden of degenen die in een meer gevaarlijke omgeving werken.

Het duurde even voor de digitale revolutie voor video deed wat het deed voor foto’s, maar in de vroege tienerjaren van de 21e eeuw hadden indie filmmakers de wil van de Canon 5D Mark III en de Arri Alexa en RED’s camera’s van bioscoopkwaliteit omarmd en waren het de primaire behuizingen op de sets van hitshows zoals House Of Cards.

Nu digitale video-opnames de standaard zijn geworden voor alle behalve de meest illustere filmmakers, heeft de industrie gereageerd met een hoop nuttig speelgoed om het fotograferen zoveel gemakkelijker te maken.

Een daarvan is de cameramonitor. Nu heeft Hollywood al lang monitorsystemen gebruikt die al lang vóór de digitale revolutie dateerden. Maar de monitors van vandaag zijn gebouwd om een ​​perfect signaal van een camera af te hevelen en iedereen die het wil zien een perfect beeld van het frame te geven.

Ze beschikken over ongelooflijke gereedschappen en functies, waarvan sommige zelfs de camera’s in staat stellen om de prestaties te overtreffen die ze zonder hen niet zouden kunnen bereiken.

Voorbeelden waar monitoren van pas komen

De Sony a7S-serie is een goed voorbeeld van hoe een monitor met de juiste specificaties meer kan dan alleen de foto laten zien. Op de oorspronkelijke a7S was de enige manier om op te nemen in 4K het verzenden van de beelden naar een monitor die de bestanden kon maken.

De camera kon het niet in het chassis doen totdat de volgende generatie langs kwam.

Een nog eenvoudiger exemplaar komt uit de wereld van DSLR’s. De serie a Sony’s zijn allemaal spiegelloze camera’s, dus wat de sensor ook ziet, kan het doorgegeven aan een naar het scherm aan de achterkant of een externe monitor, evenals aan de elektronische viewfinder van de camera.

Op DSLR-camera’s zoals de Canon 5D-serie of Nikon’s D800-serie, is er nog steeds het traditionele zoeker-systeem met spiegel- en pentaprismacombinaties.

Om deze camera’s video te laten maken, moeten ze in feite al het licht blokkeren dat ze tegen de viewfinder slaan, waardoor het gebruik van het scherm aan de achterkant of, als je het beeld werkelijk wilt zien zonder te turen, een cameramonitor nodig is.

Er zijn nog een dozijn andere gevallen waarbij fotograferen zonder een speciale monitor bijna onmogelijk is. Het gebruik van een steadicam zonder monitor is nutteloos.

Je bent te ver weg van de viewfinder en als je het probeert te gebruiken, zou je het delicate evenwicht van het apparaat waarschijnlijk overhoop gooien.

Om een ​​idee te krijgen van hoe je verlichting er achter de schermen uit zal zien, is een ander gebied waar monitoren van pas komen. Veel camera’s maken een zeer vlak, desaturated beeld voor maximale flexibiliteit bij de postproductie.

Veel monitoren worden geleverd met look-up tables, die dat beeld op je monitor wijzigen om de meest gebruikelijke benaderingen van kleurcorrectie weer te geven.

Zo kun je zien hoe het frame eruit zal zien nadat het door de postproductie is gegaan en om ervoor te zorgen dat je verlichtingsinstallatie overeenkomt met de stijl en het verhaal dat je probeert vast te leggen.

Hoe kies je de perfecte monitor voor jouw setup

Het lijkt misschien eenvoudig om de grootte van een monitor te overwegen, maar het is een belangrijke functie. Je moet balanceren met je opnamestijl, budget en clientèle.

Als je samenwerkt met een regisseur die een videodorp wil opzetten, moet je investeren in een veel grotere monitor dan ooit comfortabel op een camera zou zitten.

Wanneer je aan het uitrusten bent voor je rig, moet je het gewicht van de monitor toevoegen aan het gewicht van je andere uitrusting om ervoor te zorgen dat deze niet voorbij de maximale capaciteit van je statief gaat.

Je moet ook rekening houden met het gewicht van de monitor bij het berekenen van de balans van een steadicam of gimbal. Snelle SDI-verbindingen zijn bijvoorbeeld van vitaal belang voor live-uitzendingen.

Naast de grootte en het gewicht, wil je ook de resolutie onderzoeken. Veel monitoren kunnen afspelen of opnemen in 4K, maar hun praktische resolutie kan dalen terwijl de camera fysiek opneemt.

Dit zou alleen een probleem worden als je een heel fijne macro focussing zou doen met een ongelooflijk geringe depth of field, maar als dat jouw stijl is, zou je misschien willen investeren in een monitor die te allen tijde de hoogste resolutie behoudt.

We hebben dit vermogen om op te nemen in sommige monitors nu al een paar keer genoemd, en die mogelijkheid kan al dan niet essentieel zijn voor je opstelling.

Als jouw camera hogere resoluties kan uitvoeren naar een monitor dan naar een interne geheugenkaart, kan dit belangrijk zijn. Veel camera’s hebben ook plafonds als het gaat om de grootte van de geheugenkaart die ze aankunnen, en een goede monitor zou dat aantal moeten kunnen overtreffen, waardoor je langer kunt opnemen zonder het geheugen te moeten verwisselen.

Een laatste overweging zou connectiviteit zijn. Sommige kleine, eenvoudige monitoren bieden niets anders dan HDMI-verbindingen, wat prima kan zijn als je alleen maar een iets groter scherm nodig hebt om scherp te stellen of gewoon van de show te genieten terwijl deze uitvouwt voor de lens van je camera.

Andere sets zullen SDI-verbindingen vereisen om grote videobestanden met halsbrekende snelheden te verzenden. Snelle SDI-verbindingen zijn bijvoorbeeld van vitaal belang voor live-uitzendingen. En afhankelijk van de beperkingen van een set, heb je mogelijk een monitor nodig die draadloos verbinding kan maken.

Deze zijn met name handig bij het opzetten van een videodorp bij het fotograferen op locatie met een bewegende camera.

Andere vitale accessoires voor videografie

Naast de voor de hand liggende onderdelen zoals camera’s, lenzen en statieven, zijn er enkele accessoires die mogelijk onder de radar vliegen voor veel fotografen die hun carrière beginnen.

Een van de belangrijkste hiervan is verlichting, want cinematografie gaat uiteindelijk meer over het vormgeven van licht dan over het bedienen van een camera.

En er zijn enkele geweldige, goedkope videoverlichtingsets op de markt die de kwaliteit van je opnamen dramatisch kunnen verhogen.

Stabilisatie is waarschijnlijk het andere belangrijkste onderdeel van een opname met een hoge productiewaarde. Statieven zijn hiervoor goed, maar ze zijn een beetje beperkt als het gaat om beweging.

Dingen zoals steadicams, cardanische ophangers en dollies behoren allemaal tot de meest vitale camerabewegingen en worden elke dag meer en meer betaalbaar.

Om echt die filmische look te krijgen, is een van de beste dingen die je kunt krijgen een matte doos. Dit is in wezen een kleine behuizing die vlak voor de lens staat en fysiek minder licht laat vallen dan de lens anders zou verzamelen.

Deze worden min of meer zonder uitzondering op filmsets gebruikt en ze maken echt het verschil.

Keuzeuhulp voor de perfecte monitor

Hoewel veel mensen beginnen met het zoeken naar een monitor binnen een specifieke prijsklasse, kun je beter worden bediend door te bepalen welke functies je op een monitor nodig hebt voordat je de prijs in overweging neemt.

Op deze manier krijg je waarschijnlijk een beter algemeen inzicht in de waarde van de functies, die bij jouw workflow passen. Als je nu wat extra tijd besteedt, kun je een monitor op de camera kiezen die jou veel beter en veel langer van dienst zal zijn dan een monitor die je slechts op basis van prijs hebt gekozen.

Er zijn veel monitors van verschillende fabrikanten beschikbaar in een breed scala aan functies en afmetingen. Dit kan het kiezen van een monitor voor op de camera tot een ontmoedigende taak maken, zelfs al bij het selecteren uit de modellen van één enkele fabrikant.

Monitor of Monitor / Recorder-combinatie

Een van de eerste criteria om te overwegen is of je alleen een monitor of een monitor / recorder-combinatie wilt. De voordelen van een combinatie van monitor en recorder zijn dat je hoogwaardige opnamen kunt maken die de interne recorder van jouw camera mogelijk niet kan evenaren.

Je bent er ook van verzekerd dat je hetzelfde opnamebestand zult krijgen, ongeacht welke camera je gebruikt, en dit kan zijn vruchten afwerpen wanneer je je in de bewerkingsruimte bevindt.

Bovendien zal een combinatie van monitor / recorder ingebouwde monitoringfuncties en beeldhulpprogramma’s hebben die je mogelijk handig vindt bij het maken van opnamen.

Niet alle monitoren voor op de camera hebben deze kenmerken.

Grootte en gewicht

Zodra je uitzoekt welke kant je op wilt, is de volgende belangrijkste functie die moet worden geëvalueerd de grootte.

Grotendeels dient een on-camera monitor als een flexibeler weergavescherm dat groter is dan het weergavescherm van je camera of EVF, en een die je onafhankelijk van de camera zelf ergens kunt plaatsen. Hiermee kun je het gebruiken als een compositie en kaderhulpmiddel.

Jouw monitorkeuze zal waarschijnlijk afhangen van hoe groot een scherm je nodig hebt, of comfortabel aanvoelen. Houd er rekening mee dat hoe groter de monitor op de camera, hoe meer je jouw hoofd moet bewegen om rondom de monitor te kijken bij het schieten.

Rekening houdend met de grootte en het gewicht van een ingebouwde monitor, hebben de 5 tot 7″ monitoren over het algemeen de voorkeur, terwijl andere grootten alleen handig zijn als ze separaat zijn gemonteerd van de camera en in speciale toepassingen.

Je zult waarschijnlijk in staat zijn om vergelijkbare opties voor bewaking en afbeeldingstools te vinden zoals peaking, false color, histogram, waveform, parade en vectorscoop in het bereik van 5 tot 7 “.

Een ding om op te merken is dat er nu een volledig 5-inch scherm is dat kan worden geconverteerd naar een eyepiece type viewfinder, vergelijkbaar met het gebruik van een loep op een DSLR-scherm, iets dat gewoon niet werkt met een 7 “scherm.

Gewicht wordt vaak over het hoofd gezien, totdat je de monitor hebt gemonteerd en de hele dag op de hand fotografeert. Je wilt absoluut het gewicht van de monitor in overweging nemen en hoe je deze gaat monteren.

Hoe hoger het gewicht, hoe sneller je vermoeid raakt en bij snelle camerabewegingen kan een zwaar beeldscherm verschuiven en je balans verstoren.

Ingangen, signaalformaat en beeldsnelheid

Nu je hebt vastgesteld welke maatmonitor / recorder of eenvoudige monitor je nodig hebt, zijn enkele zaken waarmee je rekening moet houden, hoe belangrijk meerdere invoer / uitvoer, cross-conversion van signalen en videoscopes met hulpmiddelen voor beeldevaluatie voor je zijn.

Als je alleen een run-and-gun-rig nodig hebt, met een flexibeler weergavescherm dan dat op je camera, dan zijn extra ingangen / uitgangen en cross-conversie waarschijnlijk niet nodig voor jou in deze fase van je hobby.

Iets dat je sowieso wilt controleren, is de framesnelheid die door je monitor wordt ondersteund, omdat camera’s nu verschillende framesnelheden uitvoeren.

Omdat je op zoek bent naar een monitor op je camera en gewicht een probleem is, wil je mogelijk niet ook nog een framesnelheidomzetter gebruiken.

Als je aan meer georganiseerde opnames werkt, zul je het waarschijnlijk handig vinden voor jouw monitor om een ​​loop-through output te hebben, zodat je het signaal aan andere apparatuur kunt doorgeven.

SDI wordt beschouwd als de professionele standaard en HDMI, te vinden op digitale spiegelreflexcamera’s, wordt meer als een consumentenstandaard beschouwd, hoewel deze te vinden is op camcorders en zelfs op sommige geavanceerde camera’s.

Als je opteert voor een monitor met zowel HDMI- als SDI-connectoren, worden monitoren op de camera die een cross conversion tussen de twee standaarden bieden steeds gewoner en gemakkelijker te vinden.

Monitor / Recorder   Resolutie

Hier is waar de resolutie van de monitor een verschil zal maken. Je hebt misschien het gevoel dat het nodig is om een ​​Full HD-resolutie te hebben, en 1920 x 1080-panelen worden steeds meer beschikbaar in de maten 5 en 7 inch.

De meeste monitoren met een lagere resolutie zullen je video schalen voor weergave, zodat je het hele beeld kunt zien. Dit kan scaling-artefacten introduceren, maar het is twijfelachtig of een scaling-artefact, tenzij het in het oog springt, je zal storen bij het maken van de foto.

Waar de resolutie een verschil zal maken, is wanneer je je beelden opnieuw bekijkt. Het zien van je beelden zonder artefacten is leuk, en de meeste monitors met een lagere resolutie bieden een 1: 1 Pixel-modus waarmee je delen van je afbeelding in volledige resolutie kunt bekijken.

Het kan een tijdje duren voordat we 4K-schermen op de camera te zien krijgen, omdat er enige onenigheid bestaat over de kleinste schermgrootte waarmee je een 4K-resolutie kunt zien, maar hoogstwaarschijnlijk zal je camera een gedowngrade 1920 x 1080-uitvoer bieden.

Hulpmiddelen voor beeldevaluatie en scopes

Tenzij je alleen op zoek bent naar de minimale monitor om als viewfinder te gebruiken, wil je misschien peaking hebben voor focus en belichtingstools zoals false colors en Zebra-balken. 1: 1 pixelvermogen en zoomfunctie zijn belangrijk, en als je scopes, waveform, vectorscopes en parade kunt lezen, kunnen ze van onschatbare waarde zijn voor het objectief evalueren van je videosignaal.

Op dit moment is het waarschijnlijk een goed idee om rekening te houden met je budget. Het kan zijn dat je alle functies die je zoekt in een on-camera monitor kunt vinden voor minder dan je bereid was te besteden, of dat je je realiseert dat de functies waarvan je dacht dat je ze nodig had, op dit moment nog helemaal niet belangrijk zijn.

Aan de andere kant zul je merken dat er een aantal geweldige functies zijn die de investering waard zijn. In beide gevallen kun je, door rekening te houden met de functies die belangrijk voor je zijn voordat je de prijs overweegt, de monitors evalueren op basis van hun waarde voor jou, niet alleen op basis van hoeveel ze kosten.

Dingen om te weten bij het kiezen

Nu we een algemeen overzicht hebben gehad van de belangrijke functies van een monitor op de camera, nu een meer specifieke uitleg van termen die van toepassing zijn op monitoren.

HDMI versus SDI versus Component & Composite

Touchscreen versus knoppen op het voorpaneel

Touchscreenpanelen kunnen erg handig zijn, waardoor het eenvoudig is om met je apparaat te communiceren. Sommige monitors hebben aanraakschermen voor menunavigatie en selectie.

Vaak zijn touchscreens te vinden op monitorrecorders. De meeste touchscreens zijn capacitief en vereisen contact met je huid. Dit zal waarschijnlijk geen probleem zijn, behalve in de kou als je handschoenen draagt.

Monitoren met knoppen op het voorpaneel zijn meestal groter dan hun tegenhangers op het aanraakscherm, maar met de knoppen kun je gemakkelijker met hen werken terwijl je handschoenen draagt.

RF-ontvanger

Meestal te vinden ingebouwd in monitoren ontworpen voor First Person Viewing (FPV). RF-ontvangers worden vaak gebruikt met externe camera’s, zoals die op een drone of quadcopter zijn gemonteerd.

Deze monitoren zijn vaker wel dan niet standard definition, hoewel sommige schermen een hogere resolutie kunnen gebruiken. Het radiofrequentie (RF) -signaal is analoog in tegenstelling tot digitaal, omdat de meeste analoge monitoren signaalverlies beter verdragen dan digitale monitoren.

LUT of niet

LUT staat voor Look-up Table en stelt je in staat om de manier te veranderen waarop een monitor de video zal weergeven. Deze functie wordt vaak gevonden op een monitor / recorder en stelt je in staat beeld- en kleurruimteconversie toe te passen bij het weergeven van platte of logistische gammavideo met laag contrast zonder de video-opname of het signaal te beïnvloeden.

Sommige monitors staan toe om je te laten kiezen om geen LUT, dezelfde LUT of een andere LUT toe te passen op de uitvoer van de monitor, wat handig kan zijn bij het downstream opnemen of het verzenden van de video naar een andere monitor.

Kijkhoek

Kijkhoek kan erg belangrijk worden, omdat de camera-operator zijn / haar positie ten opzichte van de monitor tijdens de opname kan verschuiven.

Dankzij een brede kijkhoek heeft de bestuurder een duidelijk, gemakkelijk te zien beeld terwijl zijn positie verschuift.

Een smal gezichtsveld kan tot gevolg hebben dat het beeld op de monitor verschuift in kleur / contrast wanneer je jouw positie ten opzichte van de monitor verandert, waardoor het bekijken van de beelden / het bedienen van de camera moeilijk wordt.

In de wereld van LCD-paneeltechnologieën bieden IPS-panelen de beste kijkhoeken, met hoeken tot 178 graden.

Contrastverhouding en helderheid

Monitoren met hoge contrastverhoudingen en helderheid hebben de neiging een aangenamere weergave te geven. Ze worden ook veel gemakkelijker te zien aan de buitenkant, waar je normaal gesproken reflecties en schittering van de zon of de lucht kunt hebben.

Zelfs monitoren met een hoog contrast / helderheid kunnen echter baat hebben bij het gebruik van een zonnekap of iets dergelijks.

Ik hoop dat je dit artikel met plezier hebt gelezen en dat het een aantal stappen duidelijk heeft geïdentificeerd bij het kiezen van een on-camera monitor.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.