Beste camera microfoon voor video opnames beoordeeld | 9 getest

door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 7, 2020

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Van tie-clips tot shotguns, we bekijken de voor- en nadelen van 10 externe microfoons die de geluidskwaliteit van je videoclips zullen verbeteren – en leggen alle jargon uit.

De microfoons die zijn ingebouwd in DSLR’s en CSC’s zijn erg eenvoudig en alleen bedoeld als een noodoplossing voor audio-opnamen.

Omdat ze zich in de camerabody bevinden, nemen ze alle klikken van autofocussystemen op en nemen alle verwerkingsruis op terwijl je op knoppen drukt, de instellingen aanpast of de camera verplaatst.

beste camera microfoon voor video opnames

Zelfs de beste 4K-camera’s profiteren van de juiste microfoon om samen met ze te gebruiken. Voor een betere audiokwaliteit moet je gewoon een externe microfoon gebruiken.

Deze worden aangesloten op de 3,5 mm-microfoonaansluiting van de camera en worden ofwel op de hotshoe van de camera geplaatst, op een giek of een microfoonstandaard geplaatst of rechtstreeks op het onderwerp bevestigd.

De handigste aanpak is de hotshoe-mount, omdat je betere geluidsopnamen krijgt zonder dat je iets hoeft te veranderen in je opnamewerkstroom. Dit kan ideaal zijn als je op zoek bent naar schonere audio van algemene scènes en een probleemloze benadering wilt om de omgevingsgeluiden die optreden weg te nemen.

Van het brullen van stadsverkeer tot vogelgezang in het bos, een op een shoe gemonteerde ‘shotgun’-microfoon is ideaal. Als jouw audio belangrijker is, zoals de stem van een presentator of een interviewpersoon, moet je de microfoon zo dicht mogelijk bij hen plaatsen.

In dit geval is een lavalier (of lav) -microfoon het antwoord, omdat deze in de nabijheid van de bron kan worden gezet (of verborgen in de opname) om een ​​zo schoon mogelijk geluid te krijgen.

De beste camera microfoons beoordeeld

Het budget voor pro-kwaliteit microfoonopstellingen die worden gebruikt in tv en cinema kan gemakkelijk in de duizenden lopen, maar we hebben een aantal portefeuillevriendelijke opties gekozen die nog steeds een stuk betere resultaten zullen opleveren dan de ingebouwde microfoon van je camera.

BOYA BY-M1

Geweldige waarde en indrukwekkende geluidskwaliteit maakt dit een geweldige deal

De Boya BY-M1 is een bedrade lavalier-microfoon met een schakelbare voedingsbron. Het draait op een LR44-celbatterij en moet worden ingeschakeld als er een ‘passieve’ bron wordt gebruikt, of uit als het wordt gebruikt met een apparaat met plug-invoeding.

Het wordt geleverd met een reversclip en is voorzien van een windscherm van schuim om windgeruis en plosives te dempen. Het biedt een omnidirectioneel polair patroon en de frequentierespons strekt zich uit van 65 Hz tot 18 kHz.

Hoewel niet zo uitgebreid als sommige andere microfoons hier, is dit nog steeds geweldig voor spraakopnamen. De plastic constructie van de capsule is iets omvangrijker dan professionele lavas, maar de 6 m lange draad is lang genoeg om je presentator op de juiste hoogte te houden en de dingen netjes in het frame te houden.

Beste video bewerkingssoftware
Beste video bewerkingssoftware

Gezien de lage prijs levert de BY-M1 een audiokwaliteit die ver boven verwachting is. Het heeft hier een hogere output dan andere, en er is geen verzwakker om het volume te verlagen, dus het is mogelijk dat het signaal op sommige apparatuur kan vervormen.

Maar op de Canon 5D Mk III was het resultaat een extreem lage ruisvloer, die uitstekende, scherpe opnames opleverde. Hoewel de bouwkwaliteit betekent dat het met zorg moet worden behandeld, is dit een uitstekende kleine microfoon.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Sevenoak MicRig Stereo

Een vergelijkbare kwaliteit kan worden verkregen in een meer handzame eenheid

De MicRig is een uniek product dat een stereomicrofoon biedt die is geïntegreerd in een rig-cam-stabilizer. Het kan alles aan, van een smartphone tot een DSLR (beugels voor camera telefoon en GoPro-camera’s zijn inbegrepen) en de microfoon wordt aangesloten op de camera via een meegeleverde lead.

Een harige windjammer is inbegrepen voor gebruik buitenshuis in winderige omstandigheden en de frequentierespons strekt zich uit van 35Hz-20KHz.

Een low-cut filter kan worden ingeschakeld om basgrommen te verminderen, en er is een -10dB verzwakkerschakelaar als je de output wilt verkleinen om bij jouw camera te passen.

Het werkt op een enkele AA-batterij, en hoewel de rig een handig handvat biedt, buigt de plastic build onder het gewicht van een DSLR, dus voor de zwaardere opstellingen niet echt geschikt.

De audiokwaliteit van de stereo-microfoon onthult een beetje ruis met een hoge frequentie, maar geeft een goede, natuurlijke respons met een breed stereogeluid.

De grootte kan voor sommigen te omvangrijk zijn en hoewel er een 1/4 inch draad op de basis van de plastic duimschroef zit waarmee de camera wordt bevestigd, is het geen bijzonder solide aankoop op een statief, dus het apparaat is meer alleen voor gebruik op de hand.

Bekijk hem hier bij Amazon

Audio-Technica AT8024

Groot in prijs, maar heeft de functies die er bij passen

De AT8024 is een shotgunmicrofoon met een shoe en biedt een breed scala aan functies. Hij heeft een rubberen houder om de microfoon te isoleren van camera en bedieningsgeluid en biedt twee opneempatronen voor zowel wide-field stereo als cardioid mono.

Hoewel het hier de duurste optie is, wordt het geleverd met zowel een windscherm van schuim als een harige windjammer die zeer effectief is bij het uitsnijden van windgeruis, zelfs in een krachtig briesje.

Het werkt 80 uur op een enkele AA-batterij (meegeleverd) en levert een 40 Hz-15 KHz frequentierespons. Over het algemeen is dit een geweldige fit-and-forget microfoon, die goed is gebouwd en goed is uitgerust met accessoires.

De ruisvloer van de microfoon is niet perfect, dus hij heeft last van een beetje ruis met een hoge frequentie, maar de opnames zijn vol en klinken natuurlijk.

Het is een bonus met de mogelijkheid om stereo op te nemen met een druk op de knop, en een afrolfilter om bas te dempen plus een 3-traps versterkingsoptie om de uitvoer van de microfoon af te stemmen op de invoer van je camera, hij vinkt alle vereiste vakjes aan.

Koppel dit met een lav voor interviews en je zult goed voorbereid zijn op video’s van hoge kwaliteit en alles wat er op je pad kan komen.

Audio-Technica ATR 3350

Net als de Boya BY-M1 is de ATR 3350 een lavalier-microfoon die op een schakelbare voedingseenheid loopt die wordt gevoed door een LR44-cel, maar een bredere frequentierespons biedt die loopt van 50 Hz tot 18 Khz.

Een lange kabel van 6 meter zorgt ervoor dat de draad uit de opname kan worden weggestopt en het is heel goed mogelijk dat presentatoren tijdens het dragen in of uit het frame lopen.

Een windscherm van schuim wordt meegeleverd, maar het is de moeite waard om te investeren in een kleine harige windjammer als je van plan bent hem buitenshuis te gebruiken.

Bij het opnemen van stemmen is de kwaliteit redelijk, en het omnidirectionele polaire patroon betekent dat het geluid vanuit elke richting opneemt.

Hoewel het een beetje meer onderkant in opnamen geeft, wordt het op een lager niveau dan de BY-M1 uitgevoerd en is het ook luidruchtiger, met meer hoogfrequente ruis.

De build is iets verfijnder en de capsule is iets kleiner, en ware het niet dat de BY-M1 goedkoper is, dan zou de ATR 3350 zeker de moeite waard zijn en aan de top staan.

Het is helemaal geen slechte microfoon, maar het lagere geluidsniveau en de hogere prijs van de BY-M1 maken hem niet de top keuze.

Rotolight Roto-Mic

Goede microfoon die de moeite waard is om te bekijken

Beter bekend voor innovatieve LED-verlichting, biedt Rotolight ook de Roto-Mic. Oorspronkelijk ontworpen als een kit met een LED-ringlamp die de microfoon omringt, is de Roto-Mic ook afzonderlijk verkrijgbaar.

De microfoon heeft een indrukwekkende frequentierespons van 40Hz-20KHz en de uitvoer kan worden ingesteld op +10, -10 of 0dB om overeen te komen met de specificaties van de camera die wordt gebruikt.

Het polaire patroon is supercardioïde, zodat het zich concentreert op een klein gebied vlak voor de microfoon, en naast een windscherm van schuim, wordt het geleverd met een harige windjammer die buiten goed werkt bij het elimineren van windgeruis.

Hiermee hebben we gevonden dat de beste resultaten werden verkregen door deze over de bovenkant van het schuim te plaatsen. Relatief compact en aangedreven door een 9v batterijblok (niet meegeleverd) is de enige keerzijde van de Roto-Mic sommige hoogfrequente ruis die merkbaar is in vergelijking met stillere shotguns.

Het kan worden verwerkt in de postproductie, dus het is geen dealbreker gezien de goede set functies en prijs, maar dit aspect staat een top-beoordeling in de weg.

Bekijk hem bij CameraNu

Rode VideoMic Go

Een goede keuze voor prijsbewuste shooters

Rode maakt een uitgebreide reeks videospecifieke audioset, van enthousiaste tot helemaal geavanceerde broadcastapparatuur. De VideoMic Go bevindt zich aan het onderste uiteinde van het spectrum en wordt op een hotshoe gemonteerd, met een effectieve schokdemper om bedieningsgeluid te verminderen.

Hij wordt gevoed door de stekker van de microfoonaansluiting van de camera, dus heeft hij geen batterij nodig en er zijn geen schakelaars aan boord om de output te verzwakken of polaire patronen te veranderen.

Dit betekent dat je hem gewoon inplugt, je opnameniveau instelt en begint met opnemen. Het wordt geleverd met een windscherm van schuim om windgeruis te verminderen, maar er is een optionele windjammer voor windige omstandigheden.

De frequentierespons strekt zich uit van 100 Hz tot 16 kHz, maar de opnames waren rijk en vol, dus we hebben niet gemerkt dat de bas niet goed is.

Er is een crispness in het geluid als de responscurve zachtjes stijgt om een ​​boost te geven bij ongeveer 4KHz, maar er is wat gesis aan het hoge einde van de frequentieladder.

Over het algemeen is dit een goed gemaakte, goed klinkende microfoon die heel gemakkelijk te gebruiken is.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Rode VideoMic Pro

Een goede keuze voor diegenen die willen investeren in audio

Rode-videomic-pro-met-windjammer
(bekijk meer afbeeldingen)

Een beetje omvangrijker en zwaarder dan de Rode VideoMic Go is Rode’s VideoMic Pro. Deze hotshoe-shotgunmicrofoon heeft dezelfde grootte en hetzelfde ontwerp, maar voegt extra functies toe voor diegenen die meer flexibiliteit en opnames van hogere kwaliteit zoeken.

Hoewel het is opgehangen aan een soortgelijke shockmount als de Go, bevat het een kamer voor een 9V-batterij (niet meegeleverd), die ongeveer 70 uur als stroombron dient.

Aan de achterkant zijn er twee schakelaars om de prestaties aan te passen, en deze veranderen de uitgangsversterking (-10, 0 of +20 dB) of bieden de keuze tussen een vlakke respons of een met een lagefrequentiecut.

De geluidskwaliteit is uitstekend, met een rijke tonaliteit in het hele bereik van 40 Hz tot 20 kHz en een vlakke respons door de spraakfrequenties heen.

Indrukwekkend genoeg is er een erg lage ruisvloer die vergelijkbaar is met de Boya BY-M1 lav-microfoon.

Het meegeleverde foam windscherm dient ter bescherming van de microfoon, maar buiten is een harige windjammer nodig om windruis te voorkomen, en het speciale Rode-model zit alleen in het uitgebreidere pakket.

Dit terzijde, is de VideoMic Pro een uitstekende microfoon, en meer dan rechtvaardigt de prijs met zijn functies en prestaties.

Bekijk hem hier bij CameraNu

Sennheiser MKE 400

Goede, zeer compacte microfoon, maar een beetje dun klinkend

Hij loopt tot 300 uur op een enkele AAA-batterij (meegeleverd) en biedt twee versterkingsinstellingen (gemarkeerd met ‘- vol +’) en zowel een standaardrespons als een laag uitgesneden instelling om bas te verbteren.

Een meegeleverd foamscherm beschermt de capsule, maar een windjammer voor luchtige omstandigheden is een optionele extra. De MZW 400-kit bevat er één en heeft ook een XLR-adapter om de microfoon aan te sluiten op een professionele video- en audiokit.

Het polaire patroon is supercardioïde, dus het geluid wordt van de zijkant afgewezen en gericht op een smalle boog vóór de microfoon. Hoewel de frequentierespons strekt van 40Hz tot 20KHz, is er een merkbaar gebrek aan onderkant aan opnames, en het is vrij dun klinkend, vooral in vergelijking met de Rode VideoMic Pro.

De opnames zijn helder en scherp, met middentonen en hoge tonen die het geluid overheersen, maar het kost wat extra tijd om de lage frequenties te herstellen voor rijke, natuurlijk klinkende resultaten.

Het compacte formaat zal zeer aantrekkelijk zijn voor diegenen die een beter geluid willen van een kleine, lichtgewicht microfoon.

Check de meest actuele prijzen hier

Hama RMZ-16

De ingebouwde microfoon van de camera gaf betere resultaten jammer genoeg

De Hama RMZ-16 is een kleine mic die een shotgun-stijl heeft die bijna niets weegt en op de hotshoe zit. Het werkt op een enkele AAA-batterij (niet inbegrepen) en biedt een schakelbare Norm- en Zoom-instelling die het polaire patroon van cardioïde in supercardioïde verandert.

Er is een windscherm van schuim meegeleverd, maar dit heeft buiten wat windgeruis opgevangen, daarom hebben we voor onze testopnamen een harige windjammer (niet meegeleverd) toegevoegd om de consistentie te behouden.

Het belangrijkste probleem met ons testexemplaar was dat het veel ruis genereerde, ongeacht het geselecteerde polarpatroon, en de resultaten waren niet zo goed als de ingebouwde microfoon van onze Canon 5D.

De RMZ-16 haalt een frequentierespons van 100 Hz tot 10 Khz aan, maar de opnames waren dun en hadden een lage respons. Heel dichtbij, ongeveer 10 cm van de microfoon, verbeterde de verhoogde basrespons van het proximity-effect het geluid over het frequentiebereik, maar de ruis bleef zeer merkbaar op de achtergrond.

De zeer compacte afmetingen en het veergewicht van de RMZ-16 zouden aantrekkelijk zijn voor het reizende licht, maar de resultaten maken het niet de moeite waard.

Je kunt hem hier bekijken

Hoe is er getest

Voor de test hebben we de microfoons op een Canon EOS 5D Mk III aangesloten en opgenomen op een handmatig niveau met een piek van -12dB om clipping (vervorming) te voorkomen.

We namen spraak van een presentator direct voor de microfoon op, zowel binnen als buiten, van afstanden van 30 cm, 1 m en 2 m. We vergeleken de resultaten op monitorluidsprekers en hoofdtelefoons, controleerden de algehele respons over het frequentiebereik en merkten op eventuele achtergrondgeluiden, zoals ruis.

Microfoonjargon uitgelegd

Een externe microfoon is een essentiële aankoop als je serieus wilt zijn over het maken van kwaliteitsgeluidsopnamen van je video’s, maar welk type moet je kiezen?

Om je te helpen meer vertrouwd te raken met de wereld van geluidsopnamen is hier de uitleg van het audijarjaron waaraan je niet kunt ontkomen.

Wat is een polair patroon?

De richting van waaruit een microfoon helder het geluid kan opvangen, heet ook wel zijn polaire patroon. Dit varieert naargelang het ontwerp en het beoogde gebruik. In veel opzichten lijkt het polaire patroon van een microfoon een beetje op het geluidsequivalent van de brandpuntsafstand van een lens, omdat het je vertelt hoe breed of smal de opneemhoek zal zijn.

Wat is een omnidirectionele microfoon?

Omnidirectionele microfoons halen geluid op uit de hele capsule en dit polaire patroon is populair op lavalier-microfoons die zijn geclipped aan de kleding van een presentator, omdat de drager waarschijnlijk op en neer zal kijken en zijn hoofd tijdens het spreken heen en weer zal draaien.

Bij omni lavs is het ook gebruikelijk om ze ondersteboven te monteren. Dit beschermt de bovenkant van de capsule tegen plosieven en nasale uitademingen, met slechts een kleine afname van de hoge frequentie en het geluidsniveau.

Wat is een cardioïde microfoon?

Cardioïde (hartvormige) poolpatronen komen vaak voor op veel soorten microfoons. Deze halen het geluid van de voorkant en de zijkanten van de microfoon op en het valt eraf aan de achterkant.

Cardioïde patronen worden meestal gezien op handheld- en instrumentmicrofoons, waar het gebrek aan respons op de achterkant ze minder vatbaar maakt voor feedbackgeluiden.

Wat is een supercardioïde microfoon?

Supercardioïde polaire patronen bieden een smallere opneemzone dan gewone cardioids, dus ze verwerpen geluid dat van de zijkanten komt veel meer.

Ze zijn gevoeliger voor geluiden van achteren dan een cardioïde, dus je hebt stilte nodig achter de microfoon wanneer je ze gebruikt.

Wat is een hypercardioïde microfoon?

Hypercardioïde microfoons weigeren nog meer zijgeluiden en zijn meer gefocust op geluiden die zich direct voor de microfoon bevinden.

Omdat ze erg directioneel zijn en een tonvormige vorm hebben, worden ze vaak ‘shotgun’-microfoons genoemd, maar ze zijn ook gevoelig voor geluiden van achteren, dus als bij een supercardioïde moet je ervoor zorgen dat alles stil is achter de microfoon om een ​​schone opname te maken van de bron die je target.

Wat is een bicardioïde microfoon?

De achtste of bidirectionele microfoon is het laatste populaire polaire patroon. Deze pick-up klinkt zowel van voren als van achteren even goed, maar wijst alles wat van beide zijkanten binnenkomt sterk af.

In wezen wordt een achtste gebruikt als een dubbelkoppige microfoon, dus twee bronnen met een hoek van 180 graden kunnen netjes worden opgenomen.

Wat is frequentie response?

Geluidsgolven worden door de lucht gevoerd en worden gemeten in cycli per seconde (ook bekend als Hertz). Dit is in essentie hoe vaak de golf in één seconde luchtmoleculen laat trillen om een ​​’noot’ te produceren.

Geluidsgolven strekken zich uit van zeer lage frequenties (denk aan een zeer lage toon) tot hoge frequenties (een zeer hoge, schelle noot) en iemand die jong is met perfecte oren kan van slechts 20 cycli per seconde (20 Hz) tot een zeer hoge 20.000 cycli horen (20 KHz).

Deze 20Hz-20KHz is het maximale frequentiebereik van het menselijk gehoor, hoewel de uitval optreedt, vooral bij de bovengrens met de leeftijd. Tegen de tijd dat we 25 passeren, is het onwaarschijnlijk dat we verder dan 15 KHz horen, en dit daalt verder tot ongeveer 12 KHz.

Om natuurlijk klinkende audio te krijgen, moet een microfoon de frequenties vastleggen die we horen, en de frequentierespons ervan onthult de laagste en hoogste tonen die hij kan opnemen.

Professionele microfoons hebben vaak ook een frequentieresponsentabel, zodat de gebruiker kan zien hoe de microfoon het geluid kan ‘kleuren’ met een toename of verlaging van de gevoeligheid bij bepaalde frequentiegroepen.

Als de frequentierespons relatief vlak is over het bereik van de menselijke spraak (ongeveer 100 Hz tot 8 KHz), produceert de microfoon een natuurlijk klinkende opname.

Phantom en Plug-in Power

In tegenstelling tot ‘passieve’ dynamische microfoons hebben condensatormicrofoons stroom nodig om te kunnen werken, en mengtafels, field recorders en videocamera’s in de professionele sector bieden XLR-microfooningangen met schakelbare fantoomvoeding.

Dit wordt langs de mic lead gestuurd om de elektronica van de microfoon van stroom te voorzien, dus er zijn geen extra voedingen nodig.

Hobby-condensatormicrofoons hebben ook stroom nodig, maar nemen een batterij of gebruiken een andere standaard met een lage spanning, Plug-in Power (PiP) genaamd.

Dit wordt via de 3,5 mm jack-aansluiting door de mic-lead van het apparaat gestuurd. Veel geluidsrecorders, camcorders en DSLR’s bieden dit, dus je kunt PiP-microfoons gebruiken, maar raadpleeg de handleiding van jouw camera.

Als je DSLR alleen een passieve (niet-aangedreven) 3,5 mm jack-aansluiting voor externe microfoons aanbiedt, heb je een microfoon nodig met een eigen voedingsbron in de vorm van een batterij.

Wat is een shotgun-microfoon?

Eenshotgun-microfoon is een ’tonvormige’ microfoon met een hypercardioïde opnamepatroon dat veel wordt gebruikt in de film- en tv-productie om het geluid dat uit een bepaalde richting komt te isoleren.

Shotguns kunnen op de camera worden gemonteerd, zodat ze gericht zijn op het geluid waarnaar de lens wijst of die aan een telescopische giekstok zijn bevestigd. Met de boom kunnen ze zo dicht mogelijk bij de bron worden geplaatst, terwijl de microfoon zelf net uit beeld blijft (als je het goed oet).

De microfoon is opgehangen aan een schokabsorberende houder, zodat de arm kan worden bewogen en de microfoon op de geluidsbron kan worden gericht zonder enige manipulatieruis te veroorzaken.

Wat is een lavalier-microfoon?

Een lavalier-microfoon is een zeer kleine condensatormicrofoon die op een revers kan worden geknipt om dicht bij de mond van de luidspreker te blijven.

Het wordt ook vaak een dasclipmic genoemd. Omdat ze visueel onopvallend zijn en een geweldige geluidskwaliteit hebben, zijn lavas nu de standaardkeuze voor tv-presentatoren en geïnterviewde onderwerpen.

Een subset van de lav is de hoofdgedragen microfoon, die ofwel verborgen is in het haar van de performer of op een kleine band die om de oren is geknipt.

Dit zorgt ervoor dat de microfoon dicht bij de mond blijft, zelfs als de kop wordt gedraaid. Microfoons met groot diafragma condensor

Een grote diafragma-condensator is de meest gebruikelijke microfoon voor studio-stemopnames, zoals voice-over voor programma’s of zang voor muziek.

Omdat het een aangedreven condensatormicrofoon is, is het in staat om scherpe, hoge frequenties veel beter op te nemen dan niet-aangedreven dynamische microfoons, en het grote diafragma in de capsule doet fantastisch werk bij het heel netjes opnemen van stemmen.

Hoewel condensatoren voor budgetstudio’s beschikbaar zijn, en vaak worden verkocht als ‘podcast’-microfoons die via USB op een computer worden aangesloten, zijn topkwaliteitsmodellen erg duur en kost het duizenden euro’s.

Handheld-microfoons

Een handheld-microfoon is een middelgrote microfoon die is ontworpen om door de acteur te worden vastgehouden of op een standaard wordt geklikt.

Ze worden voornamelijk gebruikt voor werk zoals speeches en live zang over een PA-systeem, maar voorbeelden zoals Shure’s SM58 worden soms op het scherm gezien als een interviewmicrofoon voor algemeen gebruik of worden gebruikt als post-productietool voor voice-overs.

Handheld microfoons zijn normaal gesproken zeer robuuste, dynamische microfoons, zodat ze bestand zijn tegen veel misbruik en geen onafhankelijke stroombron nodig hebben om te werken.

Wat is een boundary microfoon?

Een boundary-microfoon is een omnidirectionele condensatormicrofoon die op een oppervlak als een tafel kan worden geplaatst. Door zijn platte vorm soms een platemic genoemd, worden deze vaak gebruikt voor het opnemen van vergaderingen of conferenties, waar spraak vanuit elke richting kan komen.

In een studio kunnen ze worden gebruikt om het live geluid van de kamer vast te leggen.

Wat is een parabolische microfoon?

Een parabolische microfoon is een zeer gerichte microfoon die werkt als een satellietschotel om de geluidsgolven op een centraal punt te richten, waar de microfoon zich bevindt.

Ze worden soms gebruikt om verre geluiden te isoleren bij het opnemen van dieren in het wild, maar de reacties op lage frequenties zijn erg slecht voor draagbare schotels, dus ze komen vaker voor bij surveillance.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.