Chromakey – Het verschil tussen Green Screen en Blue Screen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Er worden steeds meer speciale effecten gebruikt in films, series en korte producties. Naast opvallende digitale effecten zijn het juist de subtiele toepassingen die steeds vaker gebruikt worden, zoals Chromakey.

Dit is de methode om de achtergrond (en soms ook andere delen) van het beeld te vervangen met een ander beeld.

Dat kan variëren van een persoon in de studio die plotseling voor een piramide in Egypte staat, tot een groots ruimtegevecht op een verre planeet.

Chromakey – Het verschil tussen Green Screen en Blue Screen

De eerste keuze die je als filmmaker moet maken is Green Screen of Blue Screen. Wat zijn de sterke punten van elke kleur, en welke methode past het beste bij jouw productie?

Voor zowel blauw als groen geldt dat het allebei kleuren zijn die niet in de huid voorkomen, daarmee zijn ze bij uitstek geschikt voor mensen.

Bij de keuze van kleding, en andere objecten in beeld, moet je goed opletten dat de chroma key kleur niet gebruikt wordt.

Chromakey Blue Screen

Dit is de traditionele chroma key kleur. De kleur komt niet voor in de huid en geeft weinig “color spill” waarmee je een schone en strakke key kunt maken.

Bij scènes in de avond vallen eventuele foutjes vaak wat weg tegen de blauwige achtergrond, dat kan ook een voordeel bieden.

Chromakey Green Screen

De groene achtergrond is in de loop der jaren steeds populairder geworden, ook door de opkomst van video. Wit licht bestaat voor 2/3 uit groen licht en is daarmee zeer goed te verwerken door beeldchips in digitale camera’s.

Door de felheid is er wel een grotere kans op “color spill”, dit kun je het beste voorkomen door de onderwerpen zo ver mogelijk van het groene scherm te houden.

En als jouw cast blauwe spijkerbroeken draagt is de keuze al snel gemaakt…

Ongeacht welke methode je gebruikt, een egale belichting zonder schaduwen is van groot belang. De kleur moet zo egaal mogelijk zijn, en het materiaal mag niet glanzen of teveel gekreukeld zijn.

Beste video bewerkingssoftware

Beste laptop voor school | 5 keuzes... x
Beste laptop voor school | 5 keuzes beoordeeld voor jouw kind
Een grote afstand met een beperkte scherpte-diepte zal zichtbare kreukels en pluisjes deels oplossen.

Gebruik goede chromakey software zoals Primatte of Keylight, keyers in videomontagesoftware laat vaak te wensen over.

Ook als je geen grote actiefilms maakt kun je met chromakey aan de slag. Het kan een kostenbesparende techniek zijn, mits het slim gebruikt wordt en niet storend is voor de kijker.

Bekijk ook: 5 Tips voor het filmen met een Green Screen

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.