Valse kleur: DE tool om de perfecte belichting in te stellen

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen.

Het instellen van de perfecte belichting kan veel tijd kosten. Je moet de lichten goed positioneren, het decor en de mensen in de scènes uitlichten zodat alles optimaal in beeld komt.

Niet waar kleur is een techniek die wordt gebruikt om afbeeldingen of afbeeldingen te verbeteren door ze andere kleuren te geven dan ze normaal zouden hebben.

Dit kan om verschillende redenen, zoals het beter zichtbaar maken van een afbeelding of het benadrukken van bepaalde functies, en om precies te zien hoeveel licht je nodig hebt voor je opname. Hier leest u hoe u die techniek kunt gebruiken!

Valse kleur: DE tool om de perfecte belichting in te stellen

Op een uitklapbaar lcd-scherm zie je niet altijd precies het beeld dat je aan het opnemen bent.

Met een histogram kun je verder gaan, maar daar zie je alleen het bereik, je kunt nog steeds niet zien welke delen van het beeld over- of onderbelicht zijn. Met een False Color afbeelding kunt u precies zien of uw afbeelding in orde is.

Loading ...

Kijken door de ogen van een machine

Als je op een standaard scherm kijkt, kun je al vrij goed zien welke delen licht en donker zijn. Maar je kunt niet echt zien welke delen correct zijn belicht.

Een wit vel papier is niet per se overbelicht terwijl je een witte kleur op de monitor ziet, een zwart T-shirt is ook niet per definitie onderbelicht.

False Color lijkt qua kleuren erg op een warmtesensor, sterker nog, bij False Color vindt een verschuiving van de RGB-waarden plaats, waardoor fouten beter zichtbaar worden op een monitor.

Onze ogen zijn onbetrouwbaar

Als we kijken, zien we de waarheid niet, we zien een interpretatie van de waarheid. Als het langzaam donker wordt zien we het verschil niet goed, onze ogen passen zich aan.

Dat is hetzelfde met kleur, zet twee kleuren naast elkaar en onze ogen zullen de kleurwaarden verkeerd “zien”.

Aan de slag met je eigen stop motion storyboards

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang uw gratis download met drie storyboards. Ga aan de slag en breng je verhalen tot leven!

We gebruiken je e-mailadres alleen voor onze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Met False Color zie je geen realistisch beeld meer, je ziet het beeld omgezet naar: te donker – goed belicht – overbelicht, in duidelijk gedefinieerde kleuren.

Valse kleuren en IRE-waarden

Een waarde van 0 IRE volledig zwart is, is een waarde van 100 IRE volledig wit. Bij False Color is 0 IRE helemaal wit en 100 IRE oranje/rood. Dat klinkt verwarrend, maar als je het spectrum ziet wordt het duidelijker.

Als u het livebeeld in valse kleuren ziet en het grootste deel van het beeld is blauw, dan is het beeld onderbelicht en begint u daar informatie te verliezen.

Als het beeld overwegend geel is, zijn die delen overbelicht waardoor je ook het beeld kwijtraakt. Als de afbeelding grotendeels grijs is, legt u de meeste informatie vast.

Het middengebied is lichtgrijs of donkergrijs. Daartussen bevinden zich ook felgroene en felroze vlakken. Als een gezicht grijs met felroze wordt weergegeven, weet je dat de belichting van het gezicht precies goed is.

Standaard maar anders

Als het hele beeld tussen de 40 IRE en 60 IRE-waarden ligt, en alleen in grijs, groen en roze wordt weergegeven, heb je technisch gezien eigenlijk een perfect beeld.

Dat wil niet zeggen dat het een mooie foto is. Contrast en helderheid zorgen voor een prachtige compositie. Het geeft slechts een indicatie van de beschikbare beeldinformatie.

Niet alle IRE-kleurenschema's komen overeen, de waarden en lay-out kunnen enigszins verschillen, maar u kunt uitgaan van de volgende standaardregels:

  • Blauw is onderbelicht
  • Geel en rood is overbelicht
  • Grijs is perfect belicht

Als je roze vlakken / middengrijs (afhankelijk van je schaal) op een gezicht ziet, weet je dat het gezicht goed belicht is, dat is een waarde van ongeveer 42 IRE tot 56 IRE.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een False Color IRE-schaal van Atomos:

Valse kleuren en IRE-waarden

Goede verlichting bewaart informatie

Op veel camera's heb je een Zebrapatroonfunctie. Daar kun je zien welke delen van het beeld overbelicht zijn. Dat geeft een redelijke indicatie van de instellingen van het beeld.

Ook heb je camera's die op deze manier aangeven of een opname scherp is. Een histogram laat zien welk deel van het spectrum het meest aanwezig is in het beeld.

Valse kleur voegt een nog diepere laag toe aan de doelstelling foto analyse door de "echte" kleuren te reproduceren terwijl ze worden vastgelegd.

Hoe gebruik je False Color in de praktijk?

Als u een monitor heeft die False Color kan weergeven, stelt u eerst de belichting van het onderwerp in. Als dat een acteur is, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk grijs, felroze en mogelijk wat felgroen op die persoon ziet.

Als de achtergrond helemaal blauw is, weet je dat je detail op de achtergrond kunt verliezen. Dit kun je in de kleurcorrectiefase niet meer terugvinden, je zou er dan voor kunnen kiezen om de achtergrond wat meer te belichten.

Andersom is ook mogelijk. Als je buiten filmt en de achtergrond wordt weergegeven als geel en rood met False Color, weet je dat je alleen puur wit gaat fotograferen, er is geen beeldinformatie in dat deel van de opname.

In dat geval kun je de sluitertijd van de camera aanpassen tot je donkergeel of zelfs grijs wordt. Aan de andere kant kun je nu blauwe delen elders krijgen, die gebieden moet je extra belichten.

Het klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel praktisch. Je kunt heel objectief naar het beeld kijken. Je ziet de groene bladeren niet, of de blauwe zee, je ziet licht en donker.

Maar dat zie je niet als grijstinten, want dat kan je ogen ook voor de gek houden, je ziet opzettelijk "valse" kleuren die het waard zijn dat elke fout in de belichting meteen duidelijk is.

Daar is een app voor

Er zijn apps voor je smartphone waarmee je ook valse kleuren kunt bekijken. Dat werkt gedeeltelijk, maar dat is een relatieve weergave op basis van de smartphonecamera.

Een echte False Color-monitor wordt direct aangesloten op de uitgang van de camera, en heeft meestal ook andere opties zoals een histogramfunctie. Dan zie je pas echt wat de camera gaat opnemen.

Populaire monitoren

Tegenwoordig hebben de meeste "professionele" externe monitoren en recorders een optie voor valse kleuren. Populaire monitoren zijn onder meer:

Valse kleur voor de perfectionist

Het is niet nodig om bij elk project een False Color-monitor te gebruiken. Bij een snelle reportage of documentaire heb je geen tijd om het hele beeld perfect af te stellen, je vertrouwt op je ogen.

Maar in gecontroleerde situaties is het een waardevol hulpmiddel om de belichting optimaal in te stellen en ervoor te zorgen dat u geen waardevolle beeldinformatie mist.

In het kleurcorrectieproces daarna wil je zoveel mogelijk informatie tot je beschikking hebben om kleuren aan te passen, contrast aan te passen en helderheid aan te passen.

Als je een kritische filmmaker bent en alleen tevreden bent met een perfect ingestelde belichting, dan is False colour een onmisbare tool voor je productie.

Hallo, ik ben Kim, een moeder en een stop-motionliefhebber met een achtergrond in mediacreatie en webontwikkeling. Ik heb een enorme passie voor tekenen en animatie, en nu duik ik halsoverkop de wereld van stop-motion in. Met mijn blog deel ik mijn lessen met jullie.