Hoe maak je zelf een korte film of video?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Als je een korte film wilt maken die mensen ook echt gaan bekijken moet beginnen een goede planning. In dit artikel zetten we de belangrijkste aspecten op een rijtje voor het maken van een eenvoudige film.

Hoe maak je zelf een korte film of video?

Het begint met planning

Voor je een camera in de hand neemt zorg je eerst voor een doordacht plan van aanpak. Dat hoeft geen compleet boek te zijn, maar een aantal aandachtspunten moeten zeker terugkomen.

Als eerste moet je de volgende drie vragen stellen:

Waarom maak ik deze korte film?

Bepaal wat de reden is om zoveel tijd en moeite in een film te steken. Wil je een interessant verhaal vertellen, heb je een boodschap uit te dragen of wil je snel veel geld verdienen?

In het laatste geval; sterkte, je zult het nodig hebben!

Wie gaat de korte film bekijken?

Bedenk altijd wie de beoogde doelgroep is. Je kunt de film puur voor jezelf maken maar verwacht dan geen volle bioscoopzalen te trekken.

Een duidelijke doelgroep geeft je focus en richting wat het eindresultaat ten goede zal komen.

Waar gaan ze die bekijken en wat doen ze daarna?

Als we uitgaan van een korte film zal het publiek online zijn, bijvoorbeeld Youtube of Vimeo.

Houd dan rekening met de speelduur, het is een hele uitdaging om een mobiele kijker met een smartphone in de bus of op het toilet meer dan één minuut te boeien. Vertel jouw verhaal snel en doelgericht.

Zeker bij internet, waar alles aan elkaar gekoppeld is moet je ook nadenken over een “call to action”, wat wil je dat de kijker doet NA het bekijken van jouw kunstwerk?

Jouw website bezoeken, abonneren op je eigen Youtube kanaal of een product kopen?

Pre-productie

Als je weet wat je wilt vertellen en voor wie je de film maakt zul je research moeten doen naar het onderwerp.

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Ten eerste wil je domme fouten voorkomen, kijkers zijn vaak goed geïnformeerd en feitelijke fouten kunnen je helemaal uit de film halen. En als tweede geeft gedegen onderzoek je ook veel inspiratie voor je script.

Schrijf je script. Als je veel dialoog hebt kun je ook een voice-over overwegen, dat geeft je veel meer flexibiliteit in de montage en maakt het filmproces een stuk eenvoudiger.

Geef aan op welke locaties er gebeurtenissen plaatsvinden en onder welke omstandigheden. Houd het eenvoudig en concentreer je op goed uitgewerkte karakters en een logisch verhaal.

Teken een ook storyboard, net als een stripverhaal. Dat maakt het kiezen van camerastandpunten later een stuk eenvoudiger. Je kunt ook spelen met de volgorde van shots en scènes voor je gaat filmen.

Filmen

Montage

Genoeg gefilmd? Ga dan monteren. Je hebt niet meteen de duurste software nodig, je zult versteld staan wat je met een iPad en iMovie al kunt bereiken.

En die heeft al een behoorlijk goede camera ingebouwd dus je kunt je productiestudio meenemen!

Selecteer de beste beelden, kies de beste volgorde en beoordeel het geheel, de “flow” gaat boven op zichzelf staande mooie plaatjes. Voeg indien gewenst de voice-over toe met een fatsoenlijke microfoon.

Publicatie

Houd altijd een hoge kwaliteit kopie voor jezelf, op harde schijf, stick en online op je eigen Cloud drive. Je kunt altijd nog een lagere kwaliteit versie maken. Upload de beste mogelijke kwaliteit.

En laat na publicatie al je vrienden en kennissen weten dat je een film hebt gemaakt en waar ze die kunnen bekijken. Promotie is een belangrijk onderdeel van films maken, je wilt uiteindelijk dat jouw werk wordt gezien!

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.