Is Reel Steady dé revolutie voor stabilisatie in After Effects?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Met alle GoPro camera’s en andere sportcams op de markt wordt de behoefte voor goede softwarematige stabilisatie steeds groter.

Filmen vanaf statief ziet er toch een beetje statisch uit, en een Steadicam systeem compleet met professionele operator is duur en niet altijd praktisch.

Helaas schiet de standaard stabilisatie van After Effects tekort, en het duurt gewoon te lang om een goed resultaat te verkrijgen. Is Reel Steady de plugin die statieven overbodig zal maken?

Is Reel Steady dé revolutie voor stabilisatie in After Effects?

Meer dan schudden

Er zijn verschillende factoren die meespelen bij een schokkerig beeld. Allereerst heb je de horizontale en verticale as, daarnaast kan ook de Z as (diepte) een vertekening in het beeld geven.

Los van beweging zit je ook met hardwarematige problemen zoals rolling shutter effecten, compressie en lensvervorming. Reel Steady beweert voor al deze problemen een oplossing te bieden.

Voor sportieve filmers

Reel Steady voor After Effects biedt specifieke profielen voor GoPro camera’s. Deze sportcamera wordt veelvuldig gebruikt in situaties waar statieven onmogelijk te gebruiken zijn.

Sportcamera’s hebben vaak een “Fish-eye” lens met veel vervorming aan de rand, de software kan dit compenseren.

Time-Lapse opnames vormen eveneens een grote uitdaging voor stabilisatie software. Hierbij heb je beelden die niet overeenkomen in beeldinformatie, Reel Steady lijkt hier heel goed mee om te gaan.

Overigens heeft Microsoft ook een stukje software voor precies dit type Time-Lapse videoclips ontwikkeld.

Hoge Resolutie opnames gewenst

Bij stabiliseren zal het gehele frame bewegen in de tegenovergestelde richting van de camerabeweging. Hierdoor gaan de randen verschuiven waarmee inzoomen of reframen van het beeld noodzakelijk is.

Dan helpt het om in 5K in plaats van 4K te filmen. Of een 4K video terug te schalen naar Full HD.

Je moet in feite rekening houden met een resultaat in één resolutie lager als de originele opname, of je moet het beeld iets oprekken met een licht verlies aan scherpte.

Beste video bewerkingssoftware

Valorant - How To Fix Vanguard Not ... x
Valorant - How To Fix Vanguard Not Initialized
Reel Steady heeft één doel; stabiliseren. De plugin gebruikt daarvoor meerdere technieken die samenwerken en je een strak resultaat geven.

Voor filmers die vaak energieke shots maken met veel beweging kan Reel Steady een goede aanvulling zijn naast een drone of gimbal stabilisator.

Het zal vanwege het verlies in pixels aan de randen een echte steadicam operator niet direct vervangen, voor de actiefilmers biedt het wel mogelijkheden een strakke en professionele productie te maken.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.