Kleurcorrectie in After Effects en Premiere Pro met LUTS

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Wat is een LUT?

Een Look Up Table ofwel LUT is een combinatie van parameters waarmee profielen worden samengesteld. In videomontage worden LUTS toegepast om het verschil tussen de Source (bron) en Result (resultaat) te berekenen.

LUT’s worden vaak gebruikt voor het “color graden” van videomateriaal, dus kleurcorrecties toepassen. Er zijn twee manieren om LUT’s te gebruiken met ieder hun eigen doelstellingen.

Kleurcorrectie in After Effects en Premiere Pro met LUTS

LUT om eigenschappen te verwijderen

Als je filmt met een Sony of RED camera krijg je verschillende opnames.

Een LUT past het beeld aan op basis van bestaande eigenschappen met als doel het beeld zo neutraal mogelijk weer te geven op een referentiemonitor. Vanuit die neutrale positie kun je verder kleurcorrecties uitvoeren.

LUTs om eigenschappen toe te voegen

Als je het materiaal op je referentiemonitor bekijkt kun je middels een LUT het beeld aanpassen op het uiteindelijke formaat.

Als je bijvoorbeeld het resultaat wilt printen op echte film is het nodig de kleuren aan te passen zodat de print overeenkomt met de gewenste kleurcorrecties.

Aan de andere kant kun je ook juist eigenschappen toevoegen, bijvoorbeeld een film-look effect om bepaalde karakteristieken na te bootsen.

Een LUT staat niet gelijk aan color grading

Met een LUT kun je met een druk op de knop het materiaal een ander uiterlijk geven. Soms wordt dat gebruikt om de montage snel een specifiek uiterlijk te geven.

Maar in principe is een LUT juist bedoeld om de weergave op jouw monitor te optimaliseren voor handmatige kleurcorrectie.

Je wilt dat de input perfect gekalibreerd wordt en je wilt de output nauwkeurig afstemmen op het gewenste formaat.

Onze favorieten bedrijven die LUTs profielen creëren:

vision-color

neumannfilms

groundcontrolcolor

rocketrooster

Je kunt in After Effects en Premiere Pro naar hartenlust experimenteren met LUTS. Houd er wel rekening mee dat een LUT profiel een basis is (tussen bron en resultaat), het is geen één-druk oplossing voor al jouw kleurcorrecties.

Bekijk onderstaande voorbeelden voor instructies hoe je een LUT moet importeren.

Het is aan te raden om eerst een Adjustment Layer te maken en de LUT utility op de Adjusment Layer te plaatsen

Filmboard-After-EFfects-Add-LUT

Adobe After Effects

Filmboard-Add-LUT-Premiere-Pro-CC

Adobe Premiere Pro CC

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.