Koop je een Compact Flash of SD geheugenkaart voor je camera

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De meeste foto- en videocamera’s maken gebruik van geheugenkaarten. CF ofwel Compact Flash kaarten zijn populair bij professionals maar SD ofwel Secure Digital kaarten hebben de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen.

Hoewel het bij de keuze van een nieuwe camera niet op de eerste plaats zal staan, is het handig om de voor- en nadelen van elk systeem wat beter te kennen.

Koop je een Compact Flash of SD geheugenkaart voor je camera

Compact Flash (CF) Specificaties

Dit systeem was ooit de standaard voor de hogere klasse DSLR camera’s. De snelheid van lezen en schrijven lag hoger, en het ontwerp voelt duurzaam en stevig aan.

Sommige kaarten zijn ook beter bestand tegen hogere temperaturen, wat in professionele situaties uitkomst kan bieden. Tegenwoordig ligt de ontwikkeling nagenoeg stil, en XQD kaarten zijn de opvolgers van het CF systeem.

Wat staat er op de kaart?

  1. Hier zie je hoeveel capaciteit de kaart heeft, het varieert tussen 2GB en 512GB. Met 4K video loopt het snel vol, neem dus ruim voldoende capaciteit, zeker bij langere opnames.
  2. Dit is de maximale leessnelheid. In praktijk worden deze snelheden nauwelijks behaald en de snelheid is niet constant.
  3. De UDMA rating geeft de doorvoersnelheid specificaties aan van de kaart, van 16,7 MB/s voor UDMA 1 tot 167 MB/s voor UDMA 7.
  4. Dit is de minimum schrijfsnelheid van de kaart, dat is met name belangrijk voor videofilmers die behoefte hebben aan een gegarandeerd constante snelheid.
filmboard-compact_flash specificaties

Secure Digital (SD) Specificaties

SD kaarten werden zo snel populair dat ze naar verloop van tijd CF voorbij wisten te streven in zowel opslagcapaciteit als snelheid.

Standaard SD kaarten worden beperkt door een FAT16 systeem, de opvolger SDHC werkt met FAT32 waarmee je grotere bestanden kunt opnemen, en SDXC heeft het exFAT systeem.

SDHC gaat tot 32GB en SDXC gaat zelfs tot 2TB aan capaciteit.

De snelheid specificaties van UHS-II kaarten is met 312MB/s bijna dubbel zo snel als die van CF kaarten. MicroSD kaarten zijn ook in bovenstaande drie varianten verkrijgbaar en werken eventueel met adapter.

Het systeem is “backwards compatible”, SD kan met een SDXC reader gelezen worden, andersom werkt het niet.

Wat staat er op de kaart?

  1. Dit is de opslagcapaciteit van de kaart, van 2GB voor een SD kaart tot maximaal 2TB voor een SDXC kaart.
  2. De maximale leessnelheid die je in praktijk zelden of nooit zult halen.
  3. Het kaarttype, houd er rekening mee dat de systemen alleen “backwards compatible” zijn, een SDXC kaart kun je niet lezen in een standaard SD apparaat.
  4. Dit is de minimum schrijfsnelheid van de kaart, dat is met name belangrijk voor videofilmers die behoefte hebben aan een gegarandeerd constante snelheid. UHS klasse 3 gaat niet onder 30 MB/s, klasse 1 niet lager dan 10 MB/s.
  5. De UHS waarde geeft de maximale leessnelheid aan. Kaarten zonder UHS gaan tot maximaal 25 MB/s, UHS-1 gaat tot 104 MB/s en UHS-2 heeft een maximum van 312 MB/s. Houd er rekening mee dat de kaartlezer deze waarde ook moet ondersteunen.
  6. Dit is de voorganger van UHS maar veel fabrikanten van camera’s gebruiken nog steeds deze aanduiding. Klasse 10 is het maximum met 10 MB/s en klasse 4 garandeert 4 MB/s.
filmboard SD kaart specificaties

SD kaarten hebben één klein maar handig voordeel vanwege de kleine schakelaar om de kaart te beveiligen tegen wissen. Welk type kaart je ook zult gebruiken, in praktijk heb je nooit genoeg!

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.