Compact Flash vs SD-geheugenkaart voor uw camera

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen.

De meeste foto's en video's camera's geheugenkaarten gebruiken. CF of Compact Flash-kaarten zijn populair bij professionals, maar SD of Secure Digital-kaarten zijn de afgelopen jaren in populariteit gegroeid.

Hoewel het niet de eerste prioriteit zal zijn bij het kiezen van een nieuwe camera, is het handig om de voor- en nadelen van elk systeem wat beter te kennen.

Compact Flash vs SD-geheugenkaart voor uw camera

Compact Flash (CF) specificaties

Dit systeem was ooit de standaard voor geavanceerde DSLR-camera's. De snelheid van lezen en schrijven was sneller en het ontwerp voelt duurzaam en stevig aan.

Sommige kaarten zijn ook beter bestand tegen hogere temperaturen, wat in professionele situaties een uitkomst kan zijn. Tegenwoordig staat de ontwikkeling bijna stil en zijn XQD-kaarten de opvolgers van het CF-systeem.

Wat staat er op de kaart?

  1. Hier kun je zien hoeveel capaciteit de kaart heeft, deze varieert tussen 2GB en 512GB. Met 4K video loopt hij snel vol, dus neem vooral bij langere opnames meer dan voldoende capaciteit in beslag.
  2. Dit is de maximale leessnelheid. In de praktijk worden deze snelheden nauwelijks gehaald en is de snelheid niet constant.
  3. De UDMA-classificatie geeft de doorvoerspecificaties van de kaart aan, van 16.7 MB/s voor UDMA 1 tot 167 MB/s voor UDMA 7.
  4. Dit is de minimale schrijfsnelheid van de kaart, wat vooral belangrijk is voor videografen die een gegarandeerde constante snelheid nodig hebben.
Compactflitsspecificaties

Secure Digital (SD)-specificaties

SD-kaarten werden zo snel populair dat ze na verloop van tijd CF overtroffen in zowel opslagcapaciteit als snelheid.

Loading ...

Standaard SD-kaarten worden beperkt door een FAT16-systeem, de opvolger SDHC werkt met FAT32 waarmee je grotere bestanden kunt opnemen en SDXC heeft het exFAT-systeem.

SDHC gaat tot 32 GB en SDXC gaat zelfs tot 2 TB aan capaciteit.

Met 312 MB/s zijn de snelheidsspecificaties van UHS-II-kaarten bijna twee keer zo snel als die van CF-kaarten. MicroSD-kaarten zijn ook verkrijgbaar in de bovenstaande drie varianten en werken mogelijk met een adapter.

Het systeem is “backwards compatible”, SD is uit te lezen met een SDXC reader, andersom werkt het niet.

Wat staat er op de kaart?

  1. Dit is de opslagcapaciteit van de kaart, van 2GB voor een SD-kaart tot maximaal 2TB voor een SDXC-kaart.
  2. De maximale leessnelheid die u in de praktijk zelden of nooit zult halen.
  3. Het kaarttype, houd er rekening mee dat de systemen alleen "achterwaarts compatibel" zijn, een SDXC-kaart kan niet worden gelezen in een standaard SD-apparaat.
  4. Dit is de minimale schrijfsnelheid van de kaart, wat vooral belangrijk is voor videografen die een gegarandeerde constante snelheid nodig hebben. UHS klasse 3 gaat niet onder de 30 MB/s, klasse 1 gaat niet onder de 10 MB/s.
  5. De UHS-waarde geeft de maximale leessnelheid aan. Kaarten zonder UHS gaan tot 25 MB/s, UHS-1 gaat tot 104 MB/s en UHS-2 heeft een maximum van 312 MB/s. Houd er rekening mee dat de kaartlezer deze waarde ook moet ondersteunen.
  6. Dit is de voorloper van UHS maar veel camerafabrikanten gebruiken deze aanduiding nog steeds. Klasse 10 is het maximum met 10 MB/s en klasse 4 garandeert 4 MB/s.
SD-kaartspecificaties

SD-kaarten hebben een klein maar handig voordeel vanwege de kleine schakelaar om de kaart te beschermen tegen wissen. Welk type kaart je ook gebruikt, je kunt er nooit genoeg van hebben!

Aan de slag met je eigen stop motion storyboards

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang uw gratis download met drie storyboards. Ga aan de slag en breng je verhalen tot leven!

We gebruiken je e-mailadres alleen voor onze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Hallo, ik ben Kim, een moeder en een stop-motionliefhebber met een achtergrond in mediacreatie en webontwikkeling. Ik heb een enorme passie voor tekenen en animatie, en nu duik ik halsoverkop de wereld van stop-motion in. Met mijn blog deel ik mijn lessen met jullie.