Palette gear videobewerking tool | beoordeling en use cases

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 7, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De Palette Gear is een tool die is ontworpen om bewerkingsbesturing te bieden over een verscheidenheid aan softwaretoepassingen.

De kit bestaat uit verschillende modules die kunnen worden aangepast om verschillende instellingen aan te passen, waardoor de tijd die nodig is om bewerkingen uit te voeren sneller verloopt dan met een traditioneel toetsenbord en muis.

Je kunt de kit zo groot of zo klein kopen als je wilt en hij is eventueel later ook nog uitbreidbaar.

palette gear beoordeling

Voordelen:

Nadelen:

Bekijk prijzen van verschillende pakketten hier

Belangrijkste specificaties

Wat is Palette Gear?

In tegenstelling tot de onlangs herziene Loupedeck-bewerkingsconsole die is ontworpen om uitsluitend met Adobe Lightroom te worden gebruikt, heeft de Palette Gear meerdere toepassingen en is compatibel met vele andere Adobe-toepassingen, waaronder Photoshop, Premiere Pro en InDesign.

Bovendien kan de Palette Gear worden gebruikt voor gaming, om audiotoepassingen zoals iTunes te bedienen en om door een webbrowser zoals Google Chrome te navigeren.

Het is duidelijk een zeer veelzijdige console, maar voor deze recensie heb ik het getest met Adobe Lightroom om te ontdekken hoe goed het is voor beeldbewerking en hoe het zich verhoudt tot de Loupedeck.

Als je de doos opent, wordt duidelijk dat dit apparaat nogal verschilt van de Loupedeck.

In plaats van schuifregelaars, knoppen en buttons over een bord te plaatsen, bestaat het palet uit afzonderlijke modules die met elkaar worden verbonden via een sterke magnetische sluiting.

Het aantal modules dat je krijgt, is afhankelijk van de kit die je kiest.

Beste video bewerkingssoftware
Beste video bewerkingssoftware

De meest eenvoudige kit voor beginners wordt geleverd met één kern, twee knoppen, een draaiknop en een schuifregelaar, terwijl de expertkit die voor deze beoordeling is geleverd, één kern, twee knoppen, drie knoppen en twee schuifregelaars heeft.

De zogenaamde ‘kern’ beschrijft de kleine vierkante module die via USB op de computer wordt aangesloten. De andere modules hechten aan deze kern.

Allereerst moet je de PaletteApp (versie 2) -software downloaden, wat niet lang duurt, maar wel enige tijd vergt om te begrijpen.

Met zo weinig knoppen, draaiknoppen en schuifregelaars lijkt het misschien een beetje raar gezien de uitgebreide besturingsprogramma’s voor fotobewerking, zoals Lightroom en Photoshop, maar bij deze kit gaat het om het creëren van meerdere profielen en schakelen tussen paletprofielen.

Door een van de knopmodules toe te wijzen om naar het volgende profiel te gaan, is het mogelijk om verschillende profielen te doorlopen die kunnen worden ingesteld om verschillende dingen te besturen.

Verward?

Je kunt bijvoorbeeld een profiel instellen om enkele van je meest gebruikte instellingen in de bibliotheekmodule van Lightroom en een ander profiel te beheren voor instellingen die je regelmatig gebruikt in de ontwikkelmodule.

Profielen kunnen worden hernoemd en worden onder het logo van de applicatie op het LCD-paneel weergegeven voor visuele referentie.

Na het selecteren van het profieltype, dat in mijn geval voor Lightroom CC / 6 was, kreeg ik de mogelijkheid om modules aan te passen aan specifieke applicatiefuncties zoals ze waren bijgevoegd.

Uiteindelijk heb ik profielen gemaakt voor elementaire bibliotheekbedieningen, standaardbelichtingscorrecties, geavanceerde lokale aanpassingen en een om ruisonderdrukking toe te passen – hoewel je desgewenst wel 13 verschillende profielen kunt maken.

Het enige probleem met het maken van veel profielen is dat je misschien vergeet welke knop, kies en schuifregelaar je hebt toegewezen aan welke module in elk profiel, maar als je er dagelijks mee werkt is dit waarschijnlijk een minder groot issue.

Om snel aan de slag te kunnen, willen sommige gebruikers misschien profiteren van de quick-start-profielen of een paar downloaden die andere gebruikers hebben toegevoegd aan de communitypagina van de website.

Bekijk de verschillende kits hier

Palette Gear – Bouw en ontwerp

Het leuke aan het opnieuw inrichten van de modules, is dat je kunt experimenteren om het beste arrangement te vinden dat bij je manier van werken past.

Sommige gebruikers geven er de voorkeur aan om de modules in de lengte uit te spreiden en de schuifregelaars verticaal te plaatsen; anderen geven er misschien de voorkeur aan de modules boven elkaar te groeperen en de slider-modules horizontaal te rangschikken.

Als je later besluit dat je de instellingen van jouw module wilt roteren, kun je dit met de PalleteApp-software heel eenvoudig doen.

Elke module klikt magnetisch op zijn plaats met de volgende.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de magnetische pinnen altijd worden verbonden met contacten op een andere module, anders wordt deze niet herkend door de software.

Als je alle modules tegelijk probeert te verplaatsen, zie je mogelijk dat ze worden losgehaakt en van elkaar worden gescheiden en moet je je opstelling weer opnieuw opbouwen.

Dat is misschien een nadeel ten opzichte van een vast board.

Aan beide zijden enige druk uitoefenen terwijl je het oppakt zal dit probleem omzeilen. Op het bovenvlak van elke module bevindt zich een verlichte rand die op verschillende kleuren kan worden ingesteld.

Het idee hiervan is om je te helpen herinneren welke functie is toegewezen aan welke module in elk profiel, maar voor mij werkte dit niet echt goed.

Als je niet van het idee houdt en dit meer verwarrend vindt dan handig, is het goede nieuws dat de moduleverlichting kan worden uitgeschakeld.

Wat de bouwkwaliteit betreft, is elke module robuust gemaakt en aan de onderkant van rubber voorzien, waardoor deze een goede grip heeft op gladde oppervlakken.

De schuifregelaars zijn consequent soepel door hun bereik en de draaiknoppen draaien moeiteloos.

Hoewel de grote plastic knoppen hun werk doen en gemakkelijk genoeg zijn om te vinden zonder ernaar te kijken, zijn ze nogal luidruchtig in gebruik.

Vergeleken met de draaiknop- en schuifmodules zijn de knopmodules niet zo verfijnd.

Palette gear – Prestaties

Wanneer je de Palette Gear voor het eerst gaat gebruiken, zul je ontdekken dat er veel vallen en opstaan ​​aan te pas komt terwijl je je probeert te richten op de functies die aan een specifieke module en profiel zijn toegewezen.

Ik vond het een behoorlijk steile leercurve; het duurde een paar uur voordat ik het schakelen tussen profielen begon te leren door een van de knopmodules te gebruiken.

De tijd die het kost om te onthouden wat elke module precies in elk profiel doet, duurt nog langer, dus je moet niet verwachten dat je van de ene dag op de andere expert wordt.

Als de oorspronkelijke functies die je voor elke module instelt niet goed aanvoelen, duurt het een kwestie van seconden om in de software te komen en ze te wijzigen, op voorwaarde dat je weet uit welke instelling je deze wilt geven in de lange lijst met beschikbare opties van videobewerkingsprogramma’ s.

In gebruik bieden de draaiknoppen een zeer nauwkeurige bediening en is er de mogelijkheid om schuifregelaars snel terug te zetten naar hun standaardinstellingen door ze in te drukken.

De schuifmodules zijn eerder gevoeliger en vereisen een element van delicaatheid om de optimale instelling te vinden.

Net als de Loupedeck onthult Palette Gear automatisch het tabblad en de schuifregelaars aan de rechterkant van de interface, omdat er verschillende aanpassingen worden gedaan, waardoor het belangrijk is om de schuifbalk handmatig te verplaatsen.

Als een tabblad is gesloten en een module wordt gebruikt om een ​​schuifregelaar binnen dat tabblad te besturen, wordt deze geopend en wordt deze op het scherm weergegeven – wat je opnieuw tijd bespaart met de cursor.

Als je, net als ik, met een paar extra modules zou kunnen doen om de kit uit te breiden en meer functies in elk profiel kunt overnemen, dan zijn deze apart verkrijgbaar.

Als je bereid bent om meer te betalen dan de prijs van de expertkit en je wilt een groter aantal modules om mee te beginnen, dan is er altijd deze Professional-kit.

Deze bestaat uit één kern, vier knoppen, zes wijzerplaten en vier sliders, maar het kost een behoorlijk fors bedrag vergeleken met wat je voor de Expert-kit betaalt.

Moet ik de Palette Gear kopen?

Als je van plan bent om de Palette Gear in meerdere applicaties te gebruiken, zoals Lightroom, Photoshop, InDesign, enzovoort, maakt dit het een goede keuze.

Schakelen tussen verschillende profielen wordt na verloop van tijd een tweede karakter, maar het moeilijkste is om de functies te onthouden die je toewijst aan welke module, omdat er geen visuele herinnering op het scherm of op het kern LCD-paneel is totdat je een aanpassing gaat toepassen.

Na een week van vrijwel constant gebruik, voelde ik langzaam hoe ik het verschil kon maken tussen het schakelen tussen profielen en het bedienen van de modules met mijn linkerhand, terwijl mijn rechterhand de verantwoordelijkheid had om mijn grafisch tablet te besturen en plaatselijke aanpassingen aan te brengen.

De bouwkwaliteit is uitstekend, afgezien van de nogal goedkope arcade-achtige knoppen. De meeste mensen moeten de grootte van de Expert-kit gemakkelijk kunnen accommoderen naast een grafische tablet of muis op hun bureau.

Ik heb ervoor gekozen om Palette Gear aan de linkerkant van mijn toetsenbord te plaatsen met mijn grafische afbeeldingen vooraan.

Het enige andere ding om te overwegen is het feit dat de slider modules niet gemotoriseerd zijn, wat betekent dat ze altijd in dezelfde positie zullen zijn als de vorige afbeelding voor de volgende afbeelding die je bewerkt.

Voor dergelijke functionaliteit zou je beter kunnen kijken naar een gemotoriseerde bewerkingsconsole zoals de Behringer BCF-2000.

Net als de Loupedeck gaat de Palette Gear je werksnelheid verbeteren en biedt hij een hoge mate van maatwerk die hem geschikt maakt voor veel verschillende manieren van werken.

Het belangrijkste is niet de tijd te onderschatten die het kost om het te leren om er het maximale uit te halen.

Oordeel

De Palette Gear is een veelzijdig apparaat dat meerdere functies heeft naast het bewerken van afbeeldingen, waardoor er een einde komt aan kramp in je muisarm.

Het vergt wat leren, maar de snelheidsverbeteringen van de workflow zijn het waard.

Met welke software kan ik de Palette gear gebruiken?

De meest uitgebreide ondersteuning is ontwikkeld door het Palette team voor toepassingen voor Adobe Lightroom Classic, Photoshop CC en Premiere Pro.

Palette haakt diep in deze toepassingen om je meer controle te geven dan een toetsenbord en met snellere toegang dan een muis. Maar wist je dat je Palette’s tactiele precisiebesturing ook voor andere software kunt gebruiken?

Hoe kun je Palette instellen om elke software te bedienen

Palette Gear kan worden gebruikt om software te besturen door sneltoetsen of hotkeys toe te wijzen aan de knoppen en schuiven.

Er zijn een paar manieren om de toetsenbordmodus met Palet te gebruiken, afhankelijk van welke module je selecteert.

Hier is een korte video over hoe aan de slag te gaan met de toetsenbordmodus van Palette:

Pro-tip: de multifunctionele draaischijven van Palette kunnen worden toegewezen aan 3 afzonderlijke sneltoetsen:

Dat zijn 3 functies in 1!

Welke andere software ondersteunt Palette?

Onlangs heeft Palette Gear volledige ondersteuning voor Capture One voor MacOS aangekondigd.

Andere Adobe-software zoals After Effects, Illustrator, InDesign en Audition worden ook ondersteund, samen met apps zoals Google Chrome, Spotify en meer.

Deze apps vereisen geen toetsenbordmodus, omdat de integraties verder gaan dan alleen sneltoetsen.

Je kunt echter altijd een favoriete sneltoets aan een paletkiezer of -knop toewijzen, zelfs met volledig ondersteunde software.

Ondersteunt Palette MIDI- en muzieksoftware zoals DAW’s?

Palette kan ook elke software besturen waaraan je een MIDI / CC-bericht kunt koppelen, waardoor het compatibel is met de meeste Digital Audio Workstations (DAW), inclusief Ableton Live, REAPER, Cubase, FL Studio en Logic.

Paletknoppen en draaiknoppen ondersteunen toetsenbordsnelkoppelingen, de knoppen ondersteunen ook MIDI-notities en de draaiknoppen en schuifregelaars ondersteunen MIDI CC.

Ze zijn nog steeds bezig met het ontwikkelen van MIDI-ondersteuning, dus – voor nu – is MIDI nog steeds in bèta.

Werkt Palette Gear met andere video editors?

Hoe zit het met andere foto- en video-editors zoals FCPX, DaVinci Resolve, Sketch en Affinity Photo, of 3D-software zoals Autodesk Maya, CINEMA 4D, Character Animator, AutoCAD, enz.

Hoewel Palette nog niet volledig met deze toepassingen is geïntegreerd, kun je bestaande sneltoetsen gebruiken met paletregelaars en knoppen.

Om te zien of Palette een goede oplossing zou zijn, raden we aan om eerst te kijken welke snelkoppelingen beschikbaar zijn en of dat voldoende is voor wat je wilt bereiken.

Als er een app is die niet volledig ondersteund wordt, kun je een discussie starten op het communityforum en er komt binnenkort een SDK (software developer kit) aan waarmee je eenvoudig integraties voor elke app kan bouwen of laten bouwen.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.