Professioneel filmen met een iPhone

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Alleen de titel van dit artikel zal een aantal lezers al woedend maken. Nee, we gaan niet beweren dat een iPhone 6S net zo goed is als een RED camera, en dat je elke bioscoopfilm voortaan met mobieltjes moet schieten.

Dat neemt niet weg dat camera’s in mobiele telefoons wel degelijk nette resultaten op kan leveren, voor het juiste project, tegen het juiste budget, kan een smartphone de beste keuze zijn.

Tangerine

Deze film was een hit op Sundance en draaide vervolgens in een aantal theaters. De hele film werd opgenomen op een iPhone 5S met een Anamorphic adapter van Moondog Labs.

Achteraf zijn er kleurenfilters gebruikt in de montage en is er beeldruis toegevoegd om een “film-look” te geven.

De film ziet er niet uit als de nieuwe Star Wars (ondanks de lens flares), dat komt ook door het handheld camerawerk en het veelal natuurlijke licht.

Het laat wel zien dat je met een smartphone verhalen kunt vertellen die bioscoop waardig zijn.https://www.youtube.com/embed/ALSwWTb88ZU?rel=0

Software en Hardware voor jouw iPhone

Sorry Android en Lumia filmers, voor de iPhone zijn gewoon meer producten beschikbaar om beter te filmen.

Gelukkig zijn er ook universele statieven en lampen voor alle smartphones, maar voor serieus mobiel werk zul je toch naar iOS moeten verhuizen.

Als je toch gebonden bent aan Android kunnen we je zeker Pocket AC aanraden!

Opnemen

FilmicPro geeft je alle controle die de standaard camera app je niet kan bieden. Fixed focus, instelbare framerates, lagere compressie en uitgebreide licht instellingen geven je veel meer controle over het beeld.

FilmicPro is dé standaard voor iPhone filmers. Zelf geef ik de voorkeur aan MoviePro. Deze app is minder bekend maar biedt gelijksoortige opties en is zeer goed bestand tegen crashen.

Update: FilmicPro is er nu ook voor de Android

Bewerken

Beste video bewerkingssoftware

How To Use An iPhone As A Webcam x
How To Use An iPhone As A Webcam
Zet bij opnemen de stabilisatie uit en doe dat achteraf via Emulsio, een opvallend goede software stabilisator. Voor het bewerken van kleuren, contrast en scherpte is VideoGrade een goede aanrader, alleen mag de bitrate wat hoger.

iMovie voor mobiel is veelzijdiger dan je misschien zou denken en Pinnacle Studio geeft je nog meer montagemogelijkheden, zeker op een iPad.

Extra hardware

Met een iOgrapher plaats je het mobiele apparaat in een houder waar je weer lampen en microfoons op kunt zetten.

Zelf ben ik niet zo te spreken over mijn iOgrapher maar het biedt wel voordelen, zeker als je vanaf een statief wilt werken.

De Smoothee is een betaalbare steadycam oplossing, je kunt ook kiezen voor de Feiyu Tech FY-G4 Ultra Handheld Gimbal die elektronisch over drie assen stabiliseert en een statief haast overbodig maakt.

En koop enkele LED lampen met accu, licht heb je nooit genoeg.

Er zijn ook verschillende lenzen die je voor de bestaande lens kunt plaatsen. Daarmee kun je bijvoorbeeld anaforische opnames maken, of filmen met een kleinere scherptediepte.

Smartphone lenzen hebben vaak een heel groot focusbereik, en dat oog niet “cinematic”. Als laatste kun je gebruik maken van externe microfoons, goed geluid maakt een productie meteen veel professioneler.

iographer Professioneel film iphone

Filmen wordt niet eenvoudiger

De vraag blijft of een iPhone de beste keuze is om een film te maken.

Als je op geen enkele andere wijze beschikking kunt krijgen over een videocamera, of je bent op zoek naar een bepaalde artistieke stijl, dan kan een smartphone een specifieke “look” geven die jouw project een herkenbare stijl geeft.

Een “cinema verité” stijl bijvoorbeeld, of wanneer je filmt op plekken zonder toestemming. Als je professioneel films wilt maken zul je snel tegen de beperkingen van deze camera’s oplopen.

Een iPhone is een wonderbaarlijk apparaat, een computer in je zak die bijna alles kan. Maar soms kun je beter een apparaat gebruiken dat één ding heel goed kan, zoals een videocamera.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.