Adobe Premiere Pro: kopen of niet? Uitgebreide beoordeling

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juli 16, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Video bewerken is moeilijk. Het kost je uren om iets te maken dat er niet uitziet als een funniest home video.

Vandaag wil ik met je kijken naar Premiere Pro, de tool van Adobe die videobewerking gemakkelijker, sneller en leuker maakt dan ooit tevoren.

Het is mijn go-to tool voor videobewerking (ja, zelfs om mijn Mac!) wanneer ik voor mijn Youtube kanalen aan de slag ga! Het vergt wat leren, maar ze bieden zelfs gratis online trainingsmateriaal als je hulp wilt om te beginnen.

Probeer de gratis trial download Adobe Premiere Pro

adobe-premiere-pro

Wat zijn de sterke punten van Adobe Premiere Pro?

Tegenwoordig worden zelfs veel Hollywood films in de zogenoemde ‘pre-cut fase’ met Premiere Pro gemonteerd. De software kan zowel op pc- als Mac-machines worden geïnstalleerd.

De editing software van Adobe blinkt uit in nauwkeurigheid en krachtige mogelijkheden ter ondersteuning van nagenoeg alle platforms, camera’s en formaten (RAW, HD, 4K, 8K etc.). Hiernaast biedt Premiere Pro een soepele workflow en een meegaande interface.

Het programma beschikt ook over uitgebreide hulpmiddelen om je bij je project te assisteren, ongeacht als het een korte clip van 30 seconden of een lange speelfilm is.

Je kunt tegelijkertijd meerdere projecten openen en eraan werken, van scène wisselen en beeldmateriaal van het ene project naar het andere overbrengen.

Adobe Premiere is ook geliefd vanwege de gedetailleerde kleurcorrectie, schuifbalkpanelen voor audioverbetering en excellente basis video effecten.

Het programma heeft in de loop van de jaren talloze verbeteringen ondergaan op basis van suggesties en behoeften van de vele gebruikers.

Vandaar dat elke nieuwe release of update nieuwe functies en verbeteringen met zich meebrengt.

Zo ondersteunt de huidige Premiere Pro CS4 versie onder meer HDR-media en decodering voor Cinema RAW Light-beeldmateriaal van Canon.

Handige transities

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Het mooie van Premiere Pro is dat het de standaard in videobewerking is. Dit brengt een paar handige voordelen met zich mee.

Een daarvan is de overdaad aan tutorials op Youtube waar je gratis gebruik van kun maken, maar de ander is het voorgemaakte materiaal dat je kunt downloaden of kopen.

Voor transities bijvoorbeeld zijn er enorm veel creators die al een mooie voor je hebben gemaakt (naast de paar ingebouwde in de software), die jij vervolgens in je projecten kunt gebruiken.

Ook Final Cut Pro (de software die ik hiervoor gebruikte) heeft aardig wat makers van effecten die je zo kunt importeren, maar een stuk minder dan voor Premiere, en daar liep ik dus op een gegeven moment tegenaan.

Je kunt je overgang toepassen aan het begin van een clip, tussen twee clips, of aan het eind van je video. Je weet wanneer je hem gevonden hebt doordat er aan beide kanten een X naast staat.

Om overgangen als deze toe te voegen sleep je voorwerpen uit dit gebied en laat je ze vallen op de plaats waar je dat effect wilt gebruiken (bijvoorbeeld: sleep er een over een ander).

Zo kun je de bijgeleverde transities gebruiken, maar dus ook super vette professionele die je zo koopt, bijvoorbeeld van Storyblocks.

Slow motion effects in Premiere Pro

Ook Slow Motion effecten (een van mijn favoriete dingen!) kun je gemakkelijk toepassen.

Zo maak je slow-motion effecten: open het dialoogvenster Snelheid/Duur, zet snelheid op 50%, en kies Tijdinterpolatie > Optische stroom.

Voor een beter resultaat klik je op Effect Controls > Time Remapping and Add Keyframes (optioneel). Stel de gewenste snelheid in voor een cool effect dat elk publiek zal verbazen!

Reverse video

Nog een leuk effect wat voor extra dynamiek in je video’s kan zorgen is reverse video, en met Premiere is het gemakkelijk te doen.

Het omkeren van een video in Premiere Pro is zo eenvoudig als een, twee, drie. Klik op de Speed knop op je tijdlijn en dan op Duration om de tijd om te keren.

Video’s krijgen automatisch ook omgekeerd geluid mee – je kunt het “omgekeerde” effect dus gemakkelijk opheffen door het te vervangen door een ander geluidsfragment of een voice-over!

Naadloze integratie met Adobe After Effects en andere Adobe apps

Premiere Pro werkt perfect samen met Adobe After Effects, een professioneel programma voor speciale effecten.

After Effects maakt gebruik van een layer-systeem (lagen) in combinatie met een tijdlijn. Zo heb je maximale controle over het instellen, coördineren, testen en uitvoeren van effecten.

Je kunt projecten snel en onbeperkt heen en weer sturen tussen de twee applicaties en eventuele veranderingen die je in Premiere Pro doorvoert, bijvoorbeeld kleurcorrecties, werken automatisch door in je After Effects project.

Gratis download Adobe Premiere Pro

Premiere Pro integreert ook perfect met een aantal andere apps van Adobe.

Onder meer met Adobe Audtion (audiobewerking), Adobe Character Animator (teken animatie), Adobe Photoshop (fotobewerking) en Adobe Stock (foto’s en video’s op voorraad).

Hoe gebruiksvriendelijk is Premiere Pro?

Voor beginnende editors is Premiere Pro zeker niet de eenvoudigste software. Het programma vereist een zekere vorm van structuur en consistentie in je manier van werken.

Gelukkig zijn er tegenwoordig legio online-tutorials beschikbaar die je op weg kunnen helpen.

Voordat je besluit om Premiere Pro aan te schaffen is het ook goed om na te gaan als je pc of laptop de juiste technische vereisten heeft om het programma optimaal te gebruiken.

Onder meer je processor, videokaart, werkgeheugen (RAM) en besturingssysteem moeten aan enkele specificaties voldoen.

Is het goed voor beginners?

Adobe Premiere Pro is een populaire keuze voor videobewerking, en met goede reden. De software bevat alle hulpmiddelen die fundamenteel zijn voor basisbewerkingen, maar ook voor het mixen van geluid, effecten overgangen bewegende beelden en meer.

Heel eerlijk, heeft het best wel een steile leercurve. Niet de steilste van alle tools, maar ook zeker niet de gemakkelijkste.

Het is er wel eentje die heel veel mogelijkheden biedt dus zeker de moeite waard om het te leren, en er zijn zoveel Youtube tutorials van over werkelijk elk onderdeeltje, juist omdat het zo’n beetje de standaard is voor elke videocreator.

Adobe Premiere Elements

Adobe biedt een veereenvoudigde versie van zijn videobewerkingssoftware onder de naam Adobe Premiere Elements.

Bij Premiere Elements is bijvoorbeeld het invoerscherm voor het organiseren van clips een stuk eenvoudiger en kun je diverse handelingen automatisch laten uitvoeren.

Elements stelt ook minder technische eisen aan je computer. Het is daarom een zeer geschikt instapprogramma voor videobewerking.

Houd er wel rekening mee dat projectbestanden van Elements niet compatibel zijn met projectbestanden van Premiere Pro.

Indien je in de toekomst besluit om naar de professionelere versie over te stappen, zul je je bestaande Elements projecten niet kunnen meenemen.

Adobe premiere Pro systeemvereisten

Vereisten voor Windows

Minimale specificaties: Intel® 6th Gen of nieuwere CPU – of AMD Ryzen™ 1000 serie of nieuwere CPU. Aanbevolen specificaties: Intel 7e generatie of nieuwe duurdere CPU’s, zoals de Core i9 9900K en 9997 met een high-end grafische kaart.

Vereisten voor Mac

Minimale specificaties: Intel® 6thGen of nieuwere CPU. Aanbevolen specificaties: Intel® 6thGen of nieuwere CPU, 16 GB RAM voor HD media en 32 GB RAM voor 4K videobewerking op Mac OS 10.15 (Catalina) ̶of later.; 8 GB harde schijfruimte nodig; extra snelle schijf aanbevolen als je in de toekomst veel met multimediabestanden gaat werken.

Is 4GB RAM genoeg voor Premiere Pro?

In het verleden is 4GB RAM voldoende geweest om video te kunnen editen, maar tegenwoordig heb je minimaal 8GB RAM nodig om Premiere Pro te kunnen draaien.

Kan ik het draaien zonder grafische kaart?

Ik zou het niet aanraden.

Ok, om te beginnen is Adobe Premiere Pro een project- of videobewerkingsprogramma, niet een video-spel. Dat gezegd hebbende, zal ik eerlijk tegen je zijn: je zult een soort grafische kaart nodig hebben als je ook maar iets wilt dat op fatsoenlijke prestaties lijkt.

Zelfs de beste CPU’s ter wereld hebben moeite om frames samen te stellen zonder ze eerst aan je GPU te geven, want ze zijn gewoon niet gemaakt voor dat soort werk. Dus ja… doe het niet, tenzij je je op z’n minst een nieuw moederbord en videokaart kunt veroorloven.

Wat zijn de kosten voor Adobe Premiere Pro?

Premiere Pro legt de lat hoog als het gaat om professionele editing software. Je kunt je voorstellen dat hier een prijskaartje aan hangt.

Sinds 2013 wordt Adobe Premiere niet meer verkocht als een zelfstandig programma welke je op je computer kunt installeren en oneindig kunt gebruiken.

Je kunt de videobewerkingssoftware nu alleen downloaden en gebruiken via het Creative Cloud platform van Adobe. Individuele gebruikers betalen € 24,- per maand of € 290,- per jaar.

(bekijk de tarieven)

Voor zakelijke gebruikers, studenten, docenten en scholen zijn er andere prijsopties met een maand- of jaarabonnement.

Is Premiere Pro een eenmalige uitgave?

Nee, Adobe komt als abonnement die je per maand betaalt.

Adobe’s Creative Cloud model biedt je toegang tot al de nieuwste en beste Adobe programma’s voor gebruik op maandbasis, maar zonder langetermijnverplichting dus je kunt het ook weer opzeggen als je een kortlopend filmproject hebt.

Dus als je aan het begin van een bepaalde maand niet tevreden bent met wat Adobe aanbiedt, maakt dat niet uit want je kunt de volgende maand op elk moment opzeggen zonder boete.

Is Adobe Premiere Pro voor Windows, Mac of Android (Chromebook)?

Adobe Premiere Pro is een programma dat je moet installeren op je computer, en is beschikbaar voor Windows en Mac. Voor videobewerken op Android heb je bijna altijd het meeste aan online videobewerkingstools (waarbij je dus niets hoeft te installeren), of apps voor Chromebook uit de Android Play Store, hoewel die een stuk minder krachtig zijn.

Probeer de gratis download van Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro vs Final Cut Pro

Toen Final Cut Pro X in 2011 uitkwam, ontbrak het aan enkele gereedschappen die professionals nodig hadden. Dit veroorzaakte een verschuiving van het marktaandeel naar Premiere, dat er al was sinds de release 20 jaar geleden.

Maar al die ontbrekende elementen kwamen later weer tevoorschijn en verbeterden vaak wat ervoor kwam met nieuwe functies zoals 360-graden videobewerking en HDR ondersteuning e.a.

De toepassing is goed geschikt voor elke film of TV productie omdat ze beide uitgebreide plug-in ecosystemen hebben samen met hardware ondersteuning

Veelgestelde vragen over Premiere Pro

Kan Premiere Pro je scherm opnemen met screen capture?

Er zijn veel gratis en premium videorecorders, maar de in-app schermopnamefunctie is nog niet beschikbaar in Adobe Premiere Pro. Je kunt wel je video’s opnemen met Camtasia of Screenflow en ze vervolgens te kunnen bewerken in Premiere Pro.

Kan Premiere Pro ook foto’s bewerken?

Nee, foto’s bewerken kan niet, maar je kunt wel de gemakkelijke interface gebruiken waarmee je foto’s, titels en grafische elementen kunt werken om je video project tot leven te laten komen. Ook kun je Premiere aanschaffen samen met de hele Creative Cloud zodat je ook Photoshop erbij krijgt.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.