Adobe Premiere Pro

adobe-premiere-pro

Adobe Premiere Pro

Tegenwoordig worden zelfs veel Hollywood films in de zogenoemde ‘pre-cut fase’ met Premiere Pro gemonteerd. De software kan zowel op pc- als Mac-machines worden geïnstalleerd.

Gratis download Adobe Premiere Pro

Wat zijn de sterke punten van Adobe Premiere Pro

De editing software van Adobe blinkt uit in nauwkeurigheid en krachtige mogelijkheden ter ondersteuning van nagenoeg alle platforms, camera’s en formaten (RAW, HD, 4K, 8K etc.). Hiernaast biedt Premiere Pro een soepele workflow en een meegaande interface. Het programma beschikt ook over uitgebreide hulpmiddelen om je bij je project te assisteren, ongeacht als het een korte clip van 30 seconden of een lange speelfilm is. Je kunt tegelijkertijd meerdere projecten openen en eraan werken, van scène wisselen en beeldmateriaal van het ene project naar het andere overbrengen. Adobe Premiere is ook geliefd vanwege de gedetailleerde kleurcorrectie, schuifbalkpanelen voor audioverbetering en excellente basis video effecten. Het programma heeft in de loop van de jaren talloze verbeteringen ondergaan op basis van suggesties en behoeften van de vele gebruikers. Vandaar dat elke nieuwe release of update nieuwe functies en verbeteringen met zich meebrengt. Zo ondersteunt de huidige Premiere Pro CS4 versie onder meer HDR-media en decodering voor Cinema RAW Light-beeldmateriaal van Canon.

Naadloze integratie met Adobe After Effects en andere Adobe apps

Premiere Pro werkt perfect samen met Adobe After Effects, een professioneel programma voor speciale effecten. After Effects maakt gebruik van een layer-systeem (lagen) in combinatie met een tijdlijn. Zo heb je maximale controle over het instellen, coördineren, testen en uitvoeren van effecten. Je kunt projecten snel en onbeperkt heen en weer sturen tussen de twee applicaties en eventuele veranderingen die je in Premiere Pro doorvoert, bijvoorbeeld kleurcorrecties, werken automatisch door in je After Effects project.

Gratis download Adobe Premiere Pro

Premiere Pro integreert ook perfect met een aantal andere apps van Adobe. Onder meer met Adobe Audtion (audiobewerking), Adobe Character Animator (teken animatie), Adobe Photoshop (fotobewerking) en Adobe Stock (foto’s en video’s op voorraad).

Hoe gebruiksvriendelijk is Premiere Pro

Voor beginnende editors is Premiere Pro zeker niet de eenvoudigste software. Het programma vereist een zekere vorm van structuur en consistentie in je manier van werken. Gelukkig zijn er tegenwoordig legio online-tutorials beschikbaar die je op weg kunnen helpen. Voordat je besluit om Premiere Pro aan te schaffen is het ook goed om na te gaan als je pc of laptop de juiste technische vereisten heeft om het programma optimaal te gebruiken. Onder meer je processor, videokaart, werkgeheugen (RAM) en besturingssysteem moeten aan enkele specificaties voldoen.

Adobe Premiere Elements

Adobe biedt een veereenvoudigde versie van zijn videobewerkingssoftware onder de naam Adobe Premiere Elements. Bij Premiere Elements is bijvoorbeeld het invoerscherm voor het organiseren van clips een stuk eenvoudiger en kun je diverse handelingen automatisch laten uitvoeren. Elements stelt ook minder technische eisen aan je computer. Het is daarom een zeer geschikt instapprogramma voor videobewerking. Houd er wel rekening mee dat projectbestanden van Elements niet compatibel zijn met projectbestanden van Premiere Pro. Indien je in de toekomst besluit om naar de professionelere versie over te stappen, zul je je bestaande Elements projecten niet kunnen meenemen.

Tips voor de video editor

Wat zijn de kosten voor Adobe Premiere Pro

Premiere Pro legt de lat hoog als het gaat om professionele editing software. Je kunt je voorstellen dat hier een prijskaartje aan hangt. Sinds 2013 wordt Adobe Premiere niet meer verkocht als een zelfstandig programma welke je op je computer kunt installeren en oneindig kunt gebruiken. Je kunt de videobewerkingssoftware nu alleen downloaden en gebruiken via het Creative Cloud platform van Adobe. Individuele gebruikers betalen € 24,- per maand of € 290,- per jaar. Voor zakelijke gebruikers, studenten, docenten en scholen zijn er andere prijsopties met een maand- of jaarabonnement.

Gratis download Adobe Premiere Pro