SmallHD Focus: 2 krachtige modellen beoordeeld | HD en OLED

door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 4, 2020

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

SmallHD heeft een geweldig verhaal wat aan hun ontstaan ten grondslag ligt. Het is waar de meeste mensen die een bedrijf opzetten van dromen.

De oprichters van SmallHD bouwden hun bedrijf af van het succes en prijzengeld van het winnen van de Doritos Super Bowl commerciële wedstrijd, niet een keer, maar twee keer in 2007 en 2009.

Nu, fast forward naar dit jaar en SmallHD is een enorm bedrijf met een product-lijn die voor elk wat biedt: van deze 5inch tot 7inch HDMI en deze nieuwe OLED display.

SmallHD-Focus-5-monitor-voor-op-je-camera

SmallHD Focus HDMI display

Ik bekijk de 5-inch 1280 x 720 touchscreen-display met micro-HDMI-ingang, maar deze 7inch is naast het formaat verder gelijk.

Zijn roep om aandacht van de gevorderde amateur tot de professional is de helderheid op 800nit. Dat is 100nit plus helderder dan een iPhone. Met het 10-bits IPS LCD-scherm werkt hij met een gewone L-serie batterij die je camera zelfs van stroom kan voorzien.

SmallHD-Focus-5-monitor-voor-op-je-camera
(bekijk meer afbeeldingen)

Het komt ook met een op maat ontworpen kantelarm die 360 ​​graden rotatie mogelijk maakt. Het heeft een SD-kaartslot voor het vastleggen van afbeeldingen, overlay, het laden van LUT’s en het laden van firmware-updates.

Ten slotte heeft het een 3,5 mm koptelefoonuitgang en hetzelfde besturingssysteem als hun geavanceerde monitoren.

Een oplossing voor veel voorkomende problemen

Het is meteen duidelijk dat SmallHD aandacht besteedde aan de functies die camerafabrikanten verwaarloosden. De FOCUS lost veel problemen op die veel camera’s hebben.

Stel dat jouw camera last heeft van een korte levensduur van de batterij vanwege de kracht die een EVF vereist, dan haal je meer leven uit de oplaadset met de ingebouwde mogelijkheid van de SmallHD.

Het volgende probleem dat is opgelost, is dat veel camera’s niet kunnen fotograferen in de “selfie” -modus – met andere woorden, je kunt jezelf niet zien als je zelf aan het fotograferen bent.

Met de kantelarm kun je een vlog opnemen en tegelijkertijd jezelf zien. Bovendien klapt het scherm automatisch om als je de richting ervan verandert.

Het laatste ding dat de FOCUS oplost is het ontbreken van een aparte koptelefoon en microfoonaansluiting. Veel camera’s onder 2000 euro bieden niets anders dan een combo-aansluiting voor je koptelefoon en microfoon. De FOCUS lost dat op via zijn koptelefoonaansluiting waarmee je de audio via HDMI controleert.

Prijs/ kwaliteit

Beste video bewerkingssoftware
Beste video bewerkingssoftware

Een grote zorg was of de prijs van invloed zou zijn op de kwaliteit van de monitor. De verwachtingen die je voor elke prijscategorie hebt zijn natuurlijk geheel anders naarmate je in de duurdere segmenten komt, maar het blijft een van mijn favoriete on-camera monitoren.

De behuizing is van hard plastic, maar voelt prettig aan en heeft een lichte gripstructuur. De locatie van de HDMI-ingang is goed, maar er is wel een eigen HDMI-kabel voor nodig, niet omdat de kabel iets technisch anders is, maar omdat hij een iets kleinere punt heeft die past in hun doelbewust ontworpen ingang.

De micro-HDMI-poort is ontworpen om de kabel beter vast te houden en doet dat goed. Het nadeel is dat je hun kabel nodig hebt, tenzij je een kabel wilt afknippen om te passen, zal een normale kabel niet werken.

Het algemene gevoel voldoet zeker aan de prijs van €600,-

De camera via de monitor opladen is een geweldige functie. De poort voor opladen bevindt zich echter aan de linkerkant en de meeste camera’s plaatsen de batterij in de handgreep, aan de rechterkant van de camera.

Dit maakt de bekabeling wel een beetje rommelig. De voedingskabel moet in de tegenovergestelde richting van de HDMI-kabel gaan. Ik zou graag hebben gezien dat de stroom naar de andere kant geklapt is, waar de hoofdtelefoonaansluiting zich nu bevindt.

De huidige locatie zorgt ervoor dat je de monitor moet kantelen als je een hoofdtelefoon zonder punt van 90 graden aansluiting gebruikt. Dat gezegd hebbende, is het veel beter dan helemaal geen hoofdtelefoon te hebben.

Hoewel de verbindingen zich op een minder dan ideale locatie bevinden, ontneemt dit hun nut niet.

Touchscreen interface

De touchscreen-interface is ook geweldig. Aanraken wordt gemakkelijk herkend en de interface is zeer intuïtief in gebruik. Met hetzelfde besturingssysteem als hun geavanceerde monitoren, veeg je om toegang te krijgen tot verschillende profielen waar je totaal verschillende instellingen kunt hebben.

Ik schoot in V-log, dus had het zo ingesteld dat een van de profielen een REC.709 LUT-toepassing had, een histogram en geluidsmeters om te volgen.

Vervolgens, in een ander profiel, dat toegankelijk was met slechts één veegbeweging, helemaal zonder LUT-toepassing en verschillende meetinstrumenten getoond.

Het is zo helder als een iPhone, hoewel niet zo helder als zijn grote broer de Oled variant. Met 800 nit is het veel gemakkelijker te zien dan op een cameramonitor.

Het heeft een pixeldichtheid van 294 PPI, beter dan de retina-displaystandaard voor Apple-producten. De kantelarm is zo eenvoudig en toch zo handig.

De FOCUS heeft een reeks ingebouwde hulpmiddelen voor het opnemen, inclusief veilige zone, zebra’s, een histogram, waveform, vectorscoop, peak-momenten en geluidsmeters.

Je kunt ook een beeldoverlay en beeldopname maken. Ten slotte heeft het anamorfische desqueeze preview en biedt een 2x zoomlens.

Bekijk hem hier bij CameraNu

SmallHD Focus OLED Display

Met een hogere resolutie en een groter aantal pixels biedt de SmallHD Focus OLED upgrades en updates voor het best verkopende product van SmallHD ooit, de originele Focus.

De nieuwe Focus OLED kost 899,- euro en heeft een touchscreen van 5,5-inch 1920 x 1080 touchscreen. De monitor maakt verbinding via SDI voor de best mogelijke kwaliteit.

De Focus OLED heeft 402 pixels per inch en krijgt een helderheid tot 350 nit, met een kijkhoek van 160 graden en een contrastverhouding van 60.000: 1.

Hij is uitgerust met een Sony L-serie batterij met de optie om de aangesloten camera van stroom te voorzien via een dummy-batterij. Bevestig de Focus OLED aan een camera zonder koptelefoonaansluiting en je krijgt de mogelijkheid om je audio te monitoren met de koptelefoon aansluiting.

De Focus OLED gaat nog verder en heeft een SD-kaartsleuf voor het vastleggen van afbeeldingen, overlay of om een ​​LUT in te voeren. Ten slotte wordt de Focus OLED geleverd met een superhandige kantelarm die kan worden bevestigd aan je camera.

De kracht van OLED

Zoals opgemerkt in de naam, heeft de Focus-OLED een organisch lichtemitterend diodepaneel versus het LCD-paneel in de oorspronkelijke Focus.

Het grote ding dat OLED anders maakt, is dat, in tegenstelling tot bij normale displays, elke pixel op een OLED zijn eigen lichtbron is.

Dit betekent dat er geen helderheid is bij het weergeven van zwart. Hoe donkerder het scherm is, hoe lager het stroomverbruik. Dit zorgt voor een breder kleurenbereik en rijkere zwarttinten.

Bovendien is de responstijd doorgaans veel korter en omdat er geen achtergrondverlichting is en kan het scherm slanker zijn dan andere paneeltypen.

In gebruik

Deze Focus OLED is zeer veelzijdig als het gaat om de camera’s waarmee je hem kunt verbinden. Zorg er alleen voor dat je de juiste aansluitkabel voor jouw camera op de kop tikt.

Als je de kabel kwijtraakt, bevind je je in de problemen en moet je een andere bestellen want standaardkabels passen niet in het aansluitpunt.

In gebruik met de Canon M50 is het een geweldige combinatie voor deze monitor, hoewel de camera en het beeldscherm ongeveer dezelfde prijs hebben.

Omdat de M50 geen hoofdtelefoonaansluiting heeft, breidt de combinatie met de Focus OLED de mogelijkheden van de camera nog verder uit naast de externe monitor.

Focus OLED was ook leuk om te gebruiken met de GH4 omdat we meestal met die camera in v-log willen opnemen. Binnen SmallHD OS 3 was het eenvoudig om een ​​v-log toe te voegen aan REC709 preview LUT. Dit was zeer nuttig bij het verkrijgen van de juiste belichting, omdat log opnemen moeilijk te beoordelen kan zijn.

Bij gebruik met de Canon 1DX Mark II was de Focus-OLED een leuke toevoeging omdat de monitor op de camera is gefixeerd en zeer reflecterend is.

Hoewel de Focus-OLED ook behoorlijk reflecterend is, heeft de meegeleverde scharnierarm dit probleem vrijwel geheel geëlimineerd.

Inclusief scharnierende houder

Ongeacht welke camera je gebruikt, de Focus OLED heeft alle hulpgereedschappen die je nodig hebt. Het heeft false colors, zebra’s, LUT-preview, een histogram, een waveform monitor en een vectorscoop. Het biedt ook overlayframes voor verschillende toepassingen voor verschillende beeldverhoudingen.

Het kan ook een voorbeeld bekijken van veilige gebiedslijnen, cross hairs en cross hatch guides. Het heeft een kleurenkiezer en de focus hulp zoals peaking.

Bovendien kun je een LUT of geluidsmeters over het beeld heen op het scherm weergeven. Voor camera’s die moeten worden geschaald voor een afbeelding op volledig scherm, doet het dat ook.

Het beste deel van alle toegevoegde tools is dat ze eenvoudig kunnen worden toegepast, toegankelijk zijn en in profielen kunnen worden opgeslagen.

Met het touchscreen kun je met een veeg van een vinger heen en weer schakelen naar verschillende aangepaste profielen met elke combinatie van functies voor elke toepassing die je nodig hebt.

Aan de andere kant heeft het scherm behoorlijk veel glans. SmallHD levert een UltraClear Screen Protector die meer matte afwerking heeft dan het scherm, maar die gemakkelijk krassen vertoont.

Ik geef er echter de voorkeur aan om het zonder te gebruiken, maar maak me wel zorgen over de duurzaamheid van het scherm. Bovendien is bij het toevoegen van de schermbeschermer de meestal superieure aanraakfunctie-respons aanzienlijk verminderd, en dat was juist zo’n groot pluspunt.

Wat zit erbij?

De Focus OLED wordt geleverd met de 180 graden opstaande armsteun, screenprotector, vier kabelklemmen en een microfiber schoonmaakdoekje. Je krijgt ook een 8-inch micro-HDMI male naar HDMI type-A vrouwelijke adapterkabel, een micro-HDMI mannelijke naar micro-HDMI mannelijke kabel en een lange micro-USB mannelijke kabel.

Het grote ding dat ontbreekt is een batterij. De batterij uit de L-serie is een veel gebruikte batterij en kan bij tal van fabrikanten worden gekocht. Als je bent zoals ik, heb je misschien al een overvloed aan deze batterijen dus zal het niet direct een probleem zijn.

Koop de Focus OLED hier bij CameraNu

Focus HD vs Focus OLED

Omdat de Focus-OLED slechts een paar honderd euro meer is dan de oorspronkelijke Focus 5 inch en nog geen 100 euro scheelt met de 7 inch en de meeste van dezelfde functies biedt, dacht ik dat je ook wel zou willen kijken naar de verschillen tussen de twee modellen.

Conclusie van de Focus OLED

De Focus OLED is echt een goede monitor, helemaal voor het geld wanneer je bedenkt dat andere OLED monitoren vaak pas bij 1500,- euro beginnen.

Het besturingssysteem heeft alle toeters en bellen die je nodig hebt om jouw opnamen te verbeteren, en afhankelijk van waarmee je fotografeert, kan het ook de mogelijkheden van je camera uitbreiden.

Het scherm is nogal reflecterend, maar omdat het kan worden verplaatst, is dit geen groot probleem. Ten slotte is de prijs ervan goed voor een OLED met touchscreen.

Als je op zoek bent naar een eenvoudig te gebruiken monitor, moet u rekening houden met de SmallHD Focus OLED.

Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van alle SmallHD Focus modellen

Concurrentie van de SmallHD

Er is geen eerlijke vergelijking te maken tussen concurrenten en de FOCUS. Vanwege de helderheid, grootte en prijs is dit de enige optie als je een heldere 5-inch monitor nodig hebt voor 600 euro of minder.

Echter, met dat gezegd, zijn er enkele producten die in de buurt komen.

Laten we daar eens naar kijken. Beginnen met de minst dure, de Blackmagic Design 5-inch Video Assist en Recorder is 470. Het heeft een 1920 x 1080 Touchscreen LCD, lager dan de 720 op de FOCUS. Het heeft geen nit rating, dus we kunnen niet zeker zeggen of het helderder of donkerder is; we zouden echter aannemen dat als het een helder scherm had, ze erover zouden opscheppen en de specificaties zouden publiceren.

De Video Assist is ook een recorder en registreert tot 1080 bij 60 fps in 10-bits, 4: 2: 2 ProRes of DNxHD. Het biedt zowel HDMI- als 6G-SDI-ingangen, waarbij de FOCUS alleen HDMI heeft.

Het biedt ook een histogram, focus peaking, audio-niveaus en zebra’s.

De volgende is de Atomos Ninja Blade 5 inch op 500 euro. Het is het dichtst in maat en prijs. Het is echter slechts half zo helder bij 400 nit. Het heeft een 5-inch IPS 325 DPI touchscreen display en biedt dezelfde resolutie als de FOCUS, maar het is ook een recorder.

Het registreert tot volle HD met 30 fps in 10-bit 4: 2: 2 ProRes of DNxHD. Het biedt ook een golfvorm, een vectorscoop, een focus-piek en heeft een HDMI-ingang en -lusuitgang.

De laatste is het verste van de FOCUS verwijderd, de Atomos Ninja Flame 7-inch 4K. Het is een touchscreen van 1920 x 1200 met touchscreen en recorder. Het is 1500 nit en heeft HDMI in- en uitvoer. Het registreert tot UHD 4K tot 30fps en 1080 tot 120 fps. Het registreert in 10-bit 4: 2: 2 ProRes of DNxHR.

We hebben ook gekeken naar verschillende andere 5-plus-inch OLED-monitoren met een resolutie van ten minste 1080 die ondersteuning bieden voor shot-assistentie. Sommige van de opties zijn ook recorders.

De TVLogic VFM-055A 5,5-inch OLED High Contrast 3G-SDI & HDMI-monitor kost 1500 euro. Het heeft een 5,5-inch 1080-monitor met 3G-SDI- en HDMI-ingangen.

Deze monitor beschikt over een waveform, vectorscoop en audiosystemen en heeft een kijkhoek van 160 graden en een contrastverhouding van 17.000: 1.

Het biedt meerdere veiligheidsgebieden en markeringsfuncties en ondersteunt populaire LUT’s van camera’s. Het wordt geleverd met een 3,5 millimeter stereo audio-aansluiting en krijgt USB-gebaseerde firmware-updates.

De Convergent Design Odyssey7Q + OLED Monitor en 4K Recorder kost 1.495 euro. Het is een 7,7-inch 1280 x 800 OLED-touchscreenmonitor met DCI- en UHD 4K-opnamen via HDMI of SDI.

Het legt vast op ProRes 4444 12-bits RGB, ProRes 422 en ongecomprimeerde DPX 10-bits en 12-bits. Het bevat hulpmiddelen voor beeldanalyse en heeft ingebouwde LUT’s en aangepaste 3D LUT-ondersteuning.

De laatste is de Transvideo StarliteHD 5-inch monitor en recorder voor 1.600 euro. Het is een 5-inch SDI-monitor met waveform, histogram en vectorscoop. Het neemt op in H.264 en heeft een 1-op-1 pixelzoom en heeft HFLIP en VFLIP met 3G-SDI-ingang met opnieuw vergrendelde 3G-SDI uit.

Ten slotte ondersteunt het Sony Metadata via HD-SDI.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.