Sneller video monteren – Pancake methode en een Wacom

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

In video montage is sneller altijd beter. Als je werkt met collega’s aan een project moet je snel werken zodat andere mensen ook weer verder kunnen gaan met hun werkzaamheden.

Het is een ketting waarin je als editor niet de zwakste schakel kunt zijn. Of je nu monteert voor een nieuwsreportage, videoclip of een speelfilm, elke montage moet gisteren voltooid zijn.

Daarom gebruik je zoveel mogelijk sneltoetsen op je toetsenbord en je organiseert jouw project met alle clips netjes ingedeeld in bins. Om nog meer tijd af te schaven van het montageproces moet je snel deze twee tips lezen!

Sneller video monteren

1. De Pancake methode

Een pannenkoek komt zelden alleen.

Vaak is het een stapel van heerlijke dunne flensjes die je stuk voor stuk wilt oppeuzelen. Vashi Nedomansky was de eerste die deze term verzon voor video montage, maar er zijn diverse beroemde video editors die dezelfde techniek gebruiken.

De uitdaging

Bij “The Social Network” was er 324 uur aan ruwe beelden, daarvan was 281 uur bruikbaar en ingedeeld in “selects”.

Dat zijn alle clips en fragmenten met mogelijk bruikbaar materiaal. Voor de film “The Girl with the Dragon Tattoo” werd er 483 uur gefilmd met maar liefst 443 uur aan “selects”. Het is moeilijk daar overzicht op te houden.

Je kunt alle beelden in bins plaatsen, dat is al een goede manier om jouw project netjes te organiseren. Het nadeel is dat je een stukje overzicht mist, het is minder visueel.

Je kunt alles in één tijdlijn gooien en aan het begin de edit plaatsen en verderop al je footage en dan op en neer schuiven maar dat zal geen succes worden.

Met de Pancake methode houd je wel het overzicht en je spaart veel tijd uit.

Hoe werkt de pancake methode voor videobewerken?

Je hebt twee tijdlijnen. De primaire tijdlijn waar jouw montage in staat, daarnaast heb je een tijdlijn met de bruikbare beelden.

Door die tweede tijdlijn deels over de eerste tijdlijn te slepen kun je deze twee tijdlijnen koppelen. Boven zie je de ruwe beelden, onder zie je de montage.

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Nu heb je overzicht. Je kunt de tijdlijn met ruw materiaal inzoomen en uitzoomen, je kunt eenvoudig materiaal opzoeken, splitsen en bekijken.

En als je een bruikbare clip hebt voeg je die direct toe aan de onderste tijdlijn. De lijn met fragmenten blijft ongewijzigd. Je kunt de clips slepen, maar met sneltoetsen kun je nog sneller werken.

Pancake Edits met Macro

We hebben nu een goed overzicht op de montage en op de beelden, het kost alleen nog veel tijd om de beelden van de ene tijdlijn naar de andere te slepen of kopiëren.

Door een macro samen te stellen kun je dit proces automatiseren. Laten we als uitgangspunt nemen dat je fragmenten die je boven op maat hebt gesneden naar beneden wilt kopiëren.

Normaal gesproken zou je het gewenste fragment selecteren, die kopiëren (CMD+C), dan schakel je naar de andere tijdlijn (SHIFT+3) en je plakt het fragment (CMD+V).

Vervolgens moet je weer naar de eerste tijdlijn terugschakelen (SHIFT+3) om verder te gaan. Dat zijn vijf handelingen die je steeds opnieuw moet uitvoeren.

Door een macro aan te maken kun je deze handelingen met één druk op de knop uitvoeren. Met deze macro keer je weer terug naar de selectie tijdlijn en kun je meteen verder werken.

Dat spaart uiteraard behoorlijk wat tijd uit. Met macro’s kun je heel veel herhalende handelingen automatiseren.

Dit zijn allemaal processen waar geen creativiteit en inzicht voor vereist is, daarom ga je die uitbesteden aan jouw hulp editor, ofwel de macro functie.

Er zijn speciale toetsenborden voor videomontage, je kunt ook gebruik maken van een gaming muis. Die hebben namelijk veel meer knoppen die je acties kunt geven zoals de voorgenoemde macro’s.

Er is nog een andere manier om video te monteren, en dat is met een tekentablet.

Pancake edit methode

2. Video monteren met een Wacom tekentablet

Normaal gesproken worden Wacom tekentablets gebruikt door tekenaars, schilders en andere grafische artiesten.

Een tekentablet simuleert de handeling van tekenen op papier met een pen, maar dan met alle voordelen die software kan bieden.

De drukgevoeligheid maakt het mogelijk om zowel dunne als dikke lijnen te maken door meer druk op de pen te zetten. Maar waarom zou je een Wacom tablet gebruiken voor videomontage?

Carpal Tunnel Syndroom

Vroeger noemden we dit meestal een “tennisarm”, nu wordt het vaak een “muisarm” genoemd. Als je continue kleine bewegingen maakt vanuit je pols kun je hier last van krijgen.

Met al dat schakelen van vensters, draggen en droppen etc. zijn video editors een risicogroep voor deze aandoening. En daar kom je niet snel vanaf!

Het wordt overigens ook wel RSI of Repetitive Strain Injury genoemd. We zijn geen artsen, voor ons komt het op hetzelfde neer…

Met een tekentablet (we noemen Wacom omdat het net als Adobe een standaard is, maar er zijn ook andere tablets die ongetwijfeld helemaal top zijn) voorkom je RSI klachten vanwege de natuurlijke houding.

Maar er zijn nog meer redenen om voor een Wacom tekentablet te kiezen:

Absolute positie

Een muis werkt met een relatieve positie. Wanneer je de muis optilt en verplaats blijft de pijl op dezelfde positie. Een tekentablet volgt exact jouw beweging, 1-op-1 en je kunt zelf instellen op welke schaal.

Als je een tijdje oefent wordt dat tweede natuur en dat zal tijd besparen. Misschien slechts seconden op een dag, maar het maakt verschil.

Functies voor knoppen

De Wacom pen heeft ook twee knoppen. Je kunt die bijvoorbeeld gebruiken als muisklik, maar je kunt de knoppen ook configureren met veel gebruikte handelingen.

Bijvoorbeeld die Pancake Edit Macro van hierboven. Je kunt in de instellingen van een Wacom tablet precies aangeven waar je de pen voor gebruikt, en welke toetsencombinaties op één knop van de pen worden geplaatst.

Als je dus een Pancake Edit uitvoert met een pen, en je drukt op de knop, dan kun je meteen weer verder gaan zonder je hand te bewegen. Dat spaart absoluut tijd uit.

Geen batterijen en stoffige tafels

Dit zijn twee voordelen die toch even genoemd mogen worden. Een tekentablet heeft geen batterijen nodig en wordt gevoed door de computer, dat geldt ook voor de draadloze pen.

Omdat je op het oppervlak van het tablet werkt heb je ook geen last van slechte muismatten, reflecterende ondergrond en stoffige tafels zoals je dat bij computermuizen vaak zult tegenkomen.

Conclusie

Met Pancake Editing op de tijdlijn en met macro’s in combinatie met een Wacom tekentablet als vervanging van een muis kun je sneller video monteren. En in film- en videoproductie is elke seconde er één teveel.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.