Sneller werken in After Effects met deze keyboard shortcuts

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Er zijn twee effectieve manieren om jouw workflow in NLE te versnellen; als eerste een snellere computer en als tweede het gebruik van shortcuts.

Als je enkele veelgebruikte toetsen en toetsencombinaties uit je hoofd leert spaar je tijd, geld en frustratie. Hier zijn vijf shortcuts waarmee je de productiviteit in After Effects een enorme boost kunt geven:

Begin- en eindpunten markeren / Set Start Point or End Point

Win/Mac: [ of

Je kunt razendsnel het begin- of eindpunt van de tijdlijn instellen met de toetsen [ of ]. Dan wordt het begin of einde ingesteld op de huidige positie van de afspeelkop.

Zo kun je de timing van je clip snel en effectief bewerken en testen.

filmboard after effects shortcuts in_out

Vervangen / Replace

Win: Ctrl + Alt + /    Mac: Command + Option + /

Als je een asset in je tijdlijn hebt staan die je wilt vervangen kun je die met Option en Slepen in één handeling vervangen. Zo hoef je niet eerst de oude clip te verwijderen en daarna de nieuwe clip weer in de tijdlijn te slepen.

filmboard after effects shortcuts vervang replace

Slepen voor Retiming / Drag to Retime

Win: Geslecteerde keyframes + Alt    Mac: Selected Keyframes + Option

Als je de Option toets indrukt en tegelijkertijd met een Keyframe sleept zul je zien dat de andere Keyframes proportioneel meeschalen. Zo hoef je niet alle keyframes individueel te slepen, en de relatieve afstand blijft gelijk.

Schalen naar het Canvas / Scale to canvas

Win: Ctrl + Alt + F    Mac: Command + Option + F

Hiermee wordt de asset geschaald om het canvas volledig op te vullen. Met deze combinatie worden zowel de horizontale als de verticale afmetingen aangepast, de verhoudingen kunnen daardoor veranderen.

filmboard after effects shortcuts scale canvas

Alle Lagen ontgrendelen / Unlock all layers

Win: Ctrl + Shift + L    Mac: Command + Shift + L

Beste video bewerkingssoftware

Fortnite - How To Fix Sound Delay &... x
Fortnite - How To Fix Sound Delay & Improve Audio
Als je aan het werken bent met een template, of een extern project, is het mogelijk dat er bepaalde lagen in het project vergrendeld zijn.

Je kunt per laag op het slotje klikken of je gebruikt deze combinatie om alle lagen in één keer te ontgrendelen.

filmboard after effects shortcuts locked

Frame naar voren & achteren / Foward & Backward 1 frame

Win: CtrlRechtse Pijl of Linkse Pijl    Mac: Command + Rechtse Pijl of Linkse Pijl

Bij de meeste videomontageprogramma’s gebruik je pijltje links en pijltje rechts om de afspeelkop een frame terug of verder te plaatsen, in After Effects beweeg je dan de positie van het object in je compositie.

Druk samen met de pijltjestoetsen ook Command/Ctrl in en je beweegt wel de afspeelkop.

filmboard_after_effects_frames_skip

Panel naar Volledig Beeld / Full screen panel

Win/Mac: ` (accent grave)

Er zweven heel wat panels rond op het beeldscherm, soms wil je de aandacht richten op één panel. Ga met de muis over het gewenste panel en druk de – in waarmee dit panel schermvullend wordt weergegeven.

Je kunt deze shortcut ook gebruiken in Premiere Pro.

filmboard_after_effects_frames_skip

Ga naar het begin- of eindpunt van een laag / Go to Layer In-Point or Out-Point

Win/Mac: I of O

Als je snel het begin- of eindpunt wilt vinden van een laag kun je deze selecteren en vervolgens op I of O drukken. De afspeelkop gaat dan direct naar het begin- of eindpunt en bespaart je tijd met scrollen en zoeken.

filmboard_after_effects_begin_eindpunt

Time Remapping

Win: Ctrl + Alt + T    Mac: Command + Option + T

Time Remapping is een functie die je vaak zult gebruiken, het is niet zo handig als je steeds het juiste panel moet openen.

Met Command, samen met Option en T verschijnt Time Remapping meteen in beeld, met de keyframes al ingesteld waarna je ze naar wens verder in kunt regelen.

filmboard after effects shortcuts timeremapping

Add to Composition vanuit Project Panel

Win: Ctrl + /     Mac: Command + / 

Als je een object toe wilt voegen aan de huidige compositie hoef je die alleen maar te kiezen in het Project Panel en vervolgens de toetsencombinatie Command/Ctrl met /  in te drukken.

Het object zal boven in de actieve compositie geplaatst worden.

filmboard after effects shortcuts add_composition

Weet je zelf nog een handige shortcuts die je vaak gebruikt in After Effects? Deel het dan in de reacties! Of zijn er misschien functies die je zoekt maar niet kunt vinden?

Stel dan jouw vraag! After Effects is, net als Premiere Pro, Final Cut Pro of Avid, een programma die met het toetsenbord veel sneller te bedienen is, probeer het zelf eens uit.

Bekijk en download hier de After Effects Cheat Sheet

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.