Sneller werken met deze 23 Premiere Pro CC shortcuts & tips

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Bij videomontage in Premiere Pro kun je veel tijd besparen met het gebruik van keyboard shortcuts, en je zult minder snel last krijgen van een muisarm.

Het is begrijpelijk dat je geen zin hebt om alle mogelijke shortcuts uit je hoofd te leren, als je begint met dit lijstje spaar je steeds opnieuw één of of meerdere seconden uit, en na verloop van tijd zul je merken dat het montageproces steeds sneller, soepeler en leuker wordt.

Adobe heeft veel moeite gedaan een aantal shortcuts goed te verstoppen, vanaf nu weet jij ze ook te vinden!

Sneller werken met deze Premiere Pro CC shortcuts

Beste Premiere Pro CC shortcuts

Inzoomen / Uitzoomen (Zoom In / Out)

Win/Mac: = (zoom in)   (zoom out)

Als je snel een stukje in de montage wilt vinden is het handig om eerst uit te zoomen, de afspeelkop ongeveer op de juiste plek te zetten en weer snel in te zoomen, via het toetsenbord gaat dat veel beter en sneller dan met de muis.

zoom-in-zoom-out

Voeg een las toe (Add Edit)

Win: Ctrl + K     Mac: Command + K

Het is opmerkelijk dat er editors zijn die klikken op het scheermesje. Dit is een functie die je meteen op een toets moet plaatsen, scheermessen zijn voor je (baard)haar, in Premiere Pro gebruik je uiteraard een toets!

voeg-las-toe

Ga naar het volgende / vorige edit punt (Go to Next / Prev Edit Point)

Win/Mac: Omhoog / Omlaag (pijltjestoetsen)

Je kunt in de meeste editors naar het volgende of vorige edit punt gaan met het toetsenbord. Dat is handig, maar in Premiere Pro kun je ook die punten opzoeken op de actieve laag met een shortcut.

volgende-edit-punt

Selecteer de clip onder de afspeelkop (Select Clip at Playhead)

Win/Mac: D

Er zijn verschillende manieren om clips te selecteren door naar het in- of uitpunt te gaan, of wanneer je op de clip klikt met de muis. Met deze shortcut kies je direct de clip die zich onder de afspeelkop bevindt.

Filmboard Premiere Pro CC Shortcuts selecteer clip

Alles deselecteren (Deselect All)

Win: Ctrl + Shift + A     Mac: Shift + Command + A

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Dat is op zich geen ingewikkelde handeling, buiten de tijdlijn klikken, maar je moet wel schuiven met de muis. Met deze shortcut kun je direct de gehele selectie ongedaan maken.

Filmboard Premiere Pro CC Shortcuts alles deselecteren

Het Handje (Hand tool)

Win/Mac: H

Niet direct een shortcut maar wel handig als je snel in de tijdlijn een moment wilt zoeken. Schuif de tijdlijn een stukje op zonder de afspeelkop te bewegen. Zeker in combinatie met de zoomtoets kan dit erg handig zijn (HANDig…sorry…).

Filmboard Premiere Pro CC Shortcuts hand tool

Clips uitwisselen (Swapping Clips)

Win: Ctrl + Alt     Mac: Option + Command

Als je een clip op de tijdlijn wilt verslepen zonder een gat te maken op de tijdlijn gebruik je deze toetsencombinatie tijdens het slepen met de muis om de twee clips uit te wisselen.

Filmboard shortcuts Premiere Pro CC Clips wisselen

Trim Mode

Win: T     Mac: T

Als je het montagepunt kiest van een clip kun je met deze shortcuts de clip inkorten of verlengen met het toetsenbord. Je kunt kiezen voor nauwkeurig trimmen of voor een ruimere wijze van trimmen.

Filmboard shortcuts Premiere Pro CC Trim edit

Trim de vorige of volgende edit naar de afspeelkop (Trim next / previous Edit to Playhead)

Win: Ctrl + Alt + W (volgende)  –  Ctrl + Alt + Q (vorige)     Mac: Option + W (volgende)  –  Option + Q (vorige)

Als je niet de hele tijdlijn wilt beïnvloeden kun je met deze shortcut heel eenvoudig een stukje van het begin of het einde van een clip trimmen. De clips eromheen blijven dan netjes op hun plaats.

Filmboard shortcuts Premiere Pro CC trim playhead

Ripple trim de vorige of volgende edit naar de afspeelkop (Ripple Trim Previous / Next Edit to Playhead)

Win/Mac: W (volgende)  –  Q  (vorige)

Weer een manier om snel een stukje van het begin of einde van de clip te snijden, maar dit keer schuift de rest van de tijdlijn mee waardoor je geen gaten krijgt.

Filmboard shortcuts Premiere Pro CC Ripple Trim

Maak edit langer (Extend Edit)

Win/Mac: Shift + W (volgende)  –  Shift + Q (vorige)     

Als je de clip aan het begin of het einde wat langer wilt maken hoef je niet aan de uiteindes te trekken met de muis. Positioneer de afspeelkop waar je het begin of eind wilt instellen en druk op de juiste shortcut.

Filmboard shortcuts Premiere Pro CC extend edit

Verplaats de clip selectie van links naar rechts of van boven naar beneden (Nudge Clip)

Win: Alt + Links/Rechts/Omhoog/Omlaag (pijl)      Mac: Command + Links/Rechts/Omhoog/Omlaag (pijl)

Met deze shortcut pak je de clip selectie vast en je kunt deze vervolgens horizontaal en verticaal bewegen. Let er wel op dat de clip de onderliggende content zal overschrijven! Het audiospoor gaat mee dus soms is het handiger om eerst te “unlinken”.

Filmboard shortcuts Premiere Pro CC Nudge Clip

Clip selectie verschuiven van links naar rechts  (Slide Clip)

Win: Alt + , of      Mac: Option + , of .

Hiermee kun je de clipselectie van links naar rechts bewegen en de omliggende clips passen automatisch aan.

Filmboard shortcuts Premiere Pro CC Slide Clip

Slip clip selectie links of rechts (Slip Clip)

Win: Ctrl + Alt + Links/Rechts      Mac: Option + Command + Links/Rechts

Hiermee behoud je de totale lengte van de clip maar je kiest een ander moment in de clip. Je kunt het tijdsverloop aanpassen naar eerder of later in de clip zonder de tijdlijn te beïnvloeden.

Filmboard shortcuts Premiere Pro CC Slip Clip

Top 5 Nuttige tips voor Adobe Premiere CC

Adobe Premiere behoort al jarenlang tot de meest populaire video editing software paketten. Het programma heeft standaard al vele features die monteren sneller, beter en effectiever maken.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid verschillende plug-ins te gebruiken waarmee de functionaliteit nog verder wordt vergroot.

De overvloed aan mogelijkheden kan overweldigend zijn, met deze vijf tips kun je het beste uit Adobe Premiere halen, waardoor jouw montages nog beter worden.

Pas de standaard instellingen aan in Premiere

Door enkele standaard projectinstellingen aan te passen kun je sneller aan de slag. Het schalen van materiaal naar de projectinstellingen, en het instellen van de standaard lengte van stilstaande beelden sparen zeker tijd.

Ga hiervoor naar Edit – Preferences – General en zoek naar Scale Media to Project Size en Default Picture Length.

Als je veel verschillende bronnen gebruikt zoals SD en HD media door elkaar, spaar je veel tijd door Scale Media to Project Size in te schakelen.

Standaard staat een afbeelding, bijvoorbeeld een foto, op 150 frames, ofwel 5 seconden in de tijdlijn. Als dit niet jouw voorkeur heeft kun je die bij Default Picture Length aanpassen.

filmboard_preferences_premiere_pro

Een snelle voorvertoning

Je kunt de meeste effecten, beeldovergangen en titels al zien in de tijdlijn, maar complexe effecten spelen niet altijd soepel af.

Door op “Enter” te drukken worden de effecten berekend waarna je ze in het monitor venster vloeiend kunt bekijken. Dan krijg je snel een goed beeld van jouw productie.

filmboard rendering premiere

Organiseer jouw project met “Bins”

In je projectvenster zie je alle media van het project. Het is niet handig om alle losse videoclips, foto’s en audioclips in één lange lijst te zien.

Door mappen aan te maken, ofwel “Bins” kun je een goede onderverdeling maken. Bijvoorbeeld op mediatype, of afzonderlijke scènes in jouw film. Zo raak je het overzicht nooit meer kwijt.

filmboard newbin premiere pro

Maak je eigen beeldovergangen

Je kunt kiezen uit vele beeldovergangen om jouw film wat meer uitstraling te geven. Je vindt de overgangen in het tabblad “Effects”.

Het is mogelijk om de standaard instellingen van transities aan te passen via het tabblad “Effect Controls”. Denk hierbij aan de lengte van de overgang, de wijze waarop de transitie in beeld komt etc.

En als bonus tip: Gebruik niet teveel overgangen!

filmboard effecten premiere pro

Kies het juiste formaat

Als je video’s maakt voor Youtube is het niet altijd nodig om je video in de hoogste kwaliteit te exporteren. Zeker bij uploads naar een website is de beste kwaliteit niet altijd noodzakelijk.

Maak dan een lagere kwaliteit versie, bijvoorbeeld 720p in plaats van 4K video, en met mp4 compressie in plaats van studio kwaliteit, Apple ProRes of uncompressed.

Daarmee wordt het uploaden een stuk sneller. Bewaar wel een versie in hoge kwaliteit als backup, je kunt daar altijd nog een lagere kwaliteit versie van maken.

filmboard premiere export


Met bovenstaande tips kan jouw workflow effectiever worden. Uiteindelijk wil je bezig zijn met het vertellen van jouw verhaal, en niet met de technische aspecten.

Als je een beginner bent op het gebied van montage kun je ook overwegen Premiere Elements aan te schaffen, die biedt de meeste standaard mogelijkheden tegen een scherpe prijs.

Dat maakt later overstappen ook eenvoudiger omdat de algemene werkwijze hetzelfde is.

Beter organiseren in Adobe Premiere Pro met deze 4 Tips

Video editors zijn creatieve geesten, we staan niet bekend om ons grote organisatievermogen.

Helaas moet je bij een videoproductie tientallen, honderden of zelfs duizenden clips, fragmenten, plaatjes en geluiden als een puzzel in elkaar leggen.

Bespaar jezelf ergernis en volg deze vier tips om jouw Premiere Pro projecten beter te organiseren en netjes te houden.

De Effects Bin

Je weet dat je mapjes kunt maken in de project folder. Maar wist je ook dat je “Bins” kunt maken voor effecten? Rechtsklik in je effects panel en kies “New custom bin” of klik op het folder icoon rechtsonder.

Sleep daar jouw effecten in zodat je die later snel terug kunt vinden. Simpel maar heel doeltreffend om je effecten te organiseren.

filmboard_organiseren_premiere_effectsbin

Gebruik Subclips

Soms heb je langere opnames waar verschillende bruikbare shots in zitten. Als je B-roll opnames maakt heb je veel materiaal om uit te kiezen.

Door een Subclip te maken kun je deze clip opsplitsen in meerdere virtuele clips die je snel terug kunt vinden en gebruiken in jouw project.

Je kiest eerst de lange clip, zet een IN en OUT markeerpunt en kiest vervolgens Clip – Make Subclip of gebruik de toetsencombinatie Command+U (Mac OS) of Control+U (Windows).

Dan komt dit fragment als nieuwe clip in je projectvenster. Je kunt deze Subclips ook hernoemen door de clip te kiezen en Enter te drukken.

filmboard_organiseren_premiere_make_subclip

Maak Kleurlabels (Color Labels)

Door media een kleurlabel te geven kun je ze snel vinden. Bij Premiere Pro – Preferences – Label Defaults vind je de standaard instellingen voor bijvoorbeeld audio, video en foto.

Maar je kunt nog een stap verder gaan. Ga naar Premiere Pro – Preferences – Color Labels en maak je eigen labels. Denk daarbij aan Interview (Talking head), B-Roll, Inserts, Geluidseffecten, Muziek, Foto (Stills) etc.

Daarna ga je naar het materiaal in het project, je klikt met de rechtse muistoets en kiest het type. Zo kun je razendsnel het gewenste materiaal vinden.

filmboard_organiseren_premiere_color_labels

Verwijder ongebruikt materiaal (Remove Unused)

Als jouw aandeel in de montage klaar is, kun je met “Remove Unused” al het materiaal dat niet in de tijdlijn staat in één handeling verwijderen.

Als er later iemand anders mee aan de slag gaat hoeft die persoon zich niet door een moeras van ongebruikte clips te worstelen. Ook voor jezelf is het handig om te weten welk materiaal niet meer nodig is.

Let goed op voor je deze handeling uitvoert, hoewel de bestanden niet van je schijf worden gewist kan het een hele opgaaf zijn om één clip terug te vinden als de montage toch niet af was.

Je kunt het beste jouw project onder een nieuwe naam opslaan voor je “Remove Unused” gebruikt.

filmboard_organiseren_premiere_remove_unused

Je wilt natuurlijk meteen met jouw beelden aan de slag gaan en monteren. Maar een beetje organisatie vooraf kan je uren, zelfs dagen werk besparen.

Omdat je sneller jouw gewenste materiaal kunt vinden kom je ook veel sneller in de “flow” terecht en je houdt meer zicht op het verhaal dat zich vormt in de tijdlijn.

Naast het standaard organiseren zoals Kleurlabels, Bins en Subclips kun je tussentijds af en toe naar je projectbestanden kijken.

Bestanden die in de weg staan kun je ook een label geven of in een “afval” Bin plaatsen voor je ze definitief verwijderd. Dan houd je overzicht, zeker als je samenwerkt met meerdere personen aan één project.

Video

Conclusie

Met deze shortcuts voor Premiere Pro zul je al veel tijd uitsparen tijdens de montage.

Sommige sneltoetsen gebruik je af en toe, andere zul je na vandaag constant gebruiken.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.