Stabiliseren in After Effects met Warp stabilizer of Motion Tracker

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De beste manier om jouw opnames stabiel te houden is het gebruik van een statief.

Maar voor de situaties dat je geen statief bij de hand hebt, of het is onmogelijk deze te gebruiken, kun je achteraf het beeld stabiliseren binnen After Effects.

Hier zijn twee methodes om onrustige opnames strak te maken.

Stabiliseren in After Effects met Warp stabilizer of Motion Tracker

De Warp Stabilizer

De warp stabilizer voor After Effects kan zonder al teveel moeite een schokkerig beeld stabiliseren. De berekening vindt plaats op de achtergrond zodat je gewoon door kunt werken tijdens het stabiliseren.

Na de beeldanalyse zie je een groot aantal markers staan, dat zijn de referentiepunten die gebruikt worden om te stabiliseren.

Als er bewegende onderdelen in het beeld zijn die het proces verstoren, zoals wuivende takken van bomen of winkelende mensen, kun je die uitsluiten, zowel handmatig of als maskeer selectie.

Je kunt dan kiezen of deze markeerpunten de gehele clip niet gevolgd moeten worden, of alleen op een specifiek frame.
De markeerpunten zijn standaard niet zichtbaar en dien je via de settings te activeren.

De Warp Stabilizer is een uitstekende plugin waarmee je vaak zonder al teveel werk goede resultaten kunt bereiken.

Motion Tracker

After Effects heeft standaard een motion tracker functie. Deze tracker werkt met een referentiepunt in het beeld.

Voor het beste resultaat kies je een object dat contrasteert met de omgeving, bijvoorbeeld een grijze steen in een groen grasveld. Je geeft het middelpunt aan en de nabije omgeving om te analyseren.

Dat gebied moet net zo groot zijn als de maximale verschuiving per frame. Dan gaat de tracker het voorwerp volgen, je zult daarbij op meerdere punten in de tijdlijn de tracking bij moeten stellen.

Als alles klopt kun je de berekening doorvoeren op de clip.

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Het resultaat is eigenlijk het tegenovergestelde van het vorige beeld, het object staat nu stil en de hele clip schudt binnen het kader. Door een stukje in te zoomen op het beeld heb je een mooi strak beeld.

Als je weet dat je achteraf softwarematig moet stabiliseren zoom dan iets verder uit tijdens de opnames, of ga op een grotere afstand staan van het onderwerp, je zult namelijk wat beeld aan de randen verliezen.

Daarnaast is het belangrijk dat je per clip stabiliseert, niet op de eindmontage. Filmen op hogere framerates geeft het beste resultaat.

Uiteindelijk is softwarematige stabilisatie is een hulpmiddel maar geen wondermiddel, neem je statief mee of gebruik een gimbal.(overigens kan bij het gebruik van een gimbal postproductie stabilistatie alsnog nodig zijn)

Warp-stabilizer
          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.