Storyboard en Shotlist maken: onmisbaar voor jouw productie

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Een goed begin is het halve werk. Bij een videoproductie zal een goede voorbereiding je veel tijd, geld en ergernissen besparen wanneer je eenmaal op de set staat.

Een storyboard is een uitstekend middel om jouw productie te stroomlijnen.

Storyboard en Shotlist maken: onmisbaar voor jouw productie

Wat is een Storyboard?

In principe is het jouw verhaal als stripboek. Het gaat daarbij niet om je tekenkwaliteiten, maar om de planning van shots. Detail is minder belangrijk, wees wel duidelijk.

Je kunt een storyboard als een stripverhaal op een aantal A4-tjes tekenen, je kunt ook met kleine post-it notes werken waarmee je het verhaal als een puzzel in elkaar kunt zetten.

Met de “puzzel” methode hoef je eenvoudige standpunten ook maar één keer te tekenen, daarna kopieer je ze gewoon.

Welke standaard shots moet ik gebruiken?

Een storyboard moet duidelijkheid verschaffen, geen verwarring. Beperk je zoveel mogelijk tot standaard uitsneden tenzij er een goede reden is om daarvan af te wijken. Onder de plaatjes kun je altijd aantekeningen maken.

Extreme Long  of Extreme Wide Shot

Van ver weg geschoten om de omgeving van het karakter te laten zien. De omgeving is het belangrijkste van het shot.

Long / Wide / Full Shot

Zoals bovenstaande shot maar vaak is het karakter wat prominenter in beeld.

Medium Shot

Opname vanaf ongeveer de middel.

Close Up Shot

Opname van gezicht. Vaak gebruikt voor emoties.

Establishing Shot

Je ziet de locatie waar de scène zich afspeelt.

Master Shot

Iedereen of alles in beeld

Single Shot

Eén persoon in beeld

Over the Shoulder Shot

Eén persoon in beeld, maar de camera “kijkt” langs iemand op de voorgrond

Point of View (POV)

Vanuit het standpunt van een karakter.

Doubles / Two Shot

Twee personen in één shot. Je kunt hiervan afwijken en nuanceren, maar om mee te beginnen zijn dit de meest voorkomende uitsneden.

Zelf tekenen of digitaal?

Je kunt alle plaatjes met de hand tekenen, voor veel filmmakers geeft dat extra inzicht en inspiratie. Je kunt ook een online tool als StoryBoardThat gebruiken.

Daarbij sleep je karakter in hokjes waarmee je snel een storyboard in elkaar steekt. Je kunt uiteraard ook gaan tekenen in Photoshop of clip-art gebruiken van internet.

Video of Foto storyboard

Een techniek waar Robert Rodriguez een pionier in was; gebruik een videocamera om een visueel storyboard te maken. Maak in feite een no-budget versie van jouw film om het verloop van jouw productie te visualiseren.

Als de beweging af zou leiden kun je dit ook met een fotocamera of smartphone doen. Knip plaatjes van alle shots (bij voorkeur op locatie) en maak daar een storyboard van.

Zo kun je de cast en crew ook heel duidelijk uitleggen wat de bedoeling is. Je bent ook al goed op weg met de planning van de montage. Pro-Tip: Gebruik je LEGO of Barbie collectie!

Shotlist

In een storyboard maakt je een chronologisch verhaal met beelden. Daardoor zie je snel de manier waarop losse shots in elkaar passen en hoe het verhaal visueel verloopt.

Een shotlist is een aanvulling op het storyboard die op de set helpt met het plannen van shots, en om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke beelden mist.

Prioriteiten stellen

In een shotlist geeft je duidelijk aan wat er in beeld moet komen, wie en waarom. Je begint met de meest belangrijke beelden zoals het totaal shot. Het is ook belangrijk om de hoofdrolspelers snel te filmen, die shots zijn essentieel.

Een close-up van een hand die een sleutel vasthoudt is minder belangrijk, die kun je altijd achteraf maken op een andere locatie en zelfs met een ander persoon.

In de shotlist kun je ook afwijken van de volgorde in het script. Daarom is het van groot belang dat iemand de opgenomen shots goed bijhoudt en snel kan zien welke beelden er nog ontbreken.

Als je bij het editten merkt dat je geen close-up hebt gefilmd van die belangrijke monoloog heb je toch een probleem.

Houd in de shotlist ook rekening met de locatie. Als je maar één kans hebt om te filmen, bijvoorbeeld omdat het weer kan omslaan, of wanneer je filmt op een Caraïbisch eiland en het is helaas de laatste dag, zorg dan dat je alle beelden hebt die je kunt gebruiken in de montage.

Insert beelden als reacties van mensen en close-ups van objecten en gezichten komen meestal achteraan in de shotlist.

Dat geldt ook voor neutrale beelden van wuivende bomen of overvliegende vogels, tenzij je heel locatie specifiek filmt.

Ontwerp een duidelijke shot list, laat iemand die nauwkeurig bijhouden en deel deze met de regisseur en camera crew.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.