Teradek Vidiu Pro vs LiveU Solo

door Joost Nusselder | Geupdate op:  oktober 6, 2020

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Ik ben al een tijdje een grote fan van Open Broadcast Software om live te streamen.

Aan het begin van mijn streamingactiviteiten gaf OBS mij vrijwel alles wat ik nodig had: de mogelijkheid om tussen twee camera’s te schakelen en mijn stream aan te passen met grafische overlays, enzovoort, en natuurlijk mijn video te coderen voor webstreaming.

Best cool voor een freebie, toch? Uiteindelijk, toen mijn streamingactiviteiten steeds veeleisender werden, begon ik over te gaan op hardware-oplossingen; eerst naar een hardware switcher, in de vorm van een BMD ATEM TV Studio HD, en uiteindelijk begon ik te kijken naar hardware-encoders.

Teradek Vidiu Pro

Hier een handige video over hoe je hem opzet:

Ik heb enige tijd onderzoek gedaan naar mogelijke oplossingen, gevolgd door een aanzienlijke hoeveelheid heen en weer geslingerd tussen de Teradek VidiU Pro en zijn naaste rivaal de LiveU Solo.

Hoewel er aan beide kanten nogal wat plus- en minpunten zijn, ben ik niet van plan deze recensie tot een vergelijking tussen de twee apparaten te maken. Het volstaat om te zeggen dat ik zelf meer een fan ben geworden van deze LiveU Solo. Mede dankzij omdat hij geschikter is voor Twitch, Youtube en Facebook en vanwege zijn langere batterijduur:

Maar vandaag maak ik een review over de Teradek Vidiu Pro.

Opstelling

Mijn eerste installatie en tests werden allemaal uitgevoerd via Ethernet.

Eenmaal verbonden met een schakelaar op mijn thuisnetwerk, startte de VidiU zijn opstartvolgorde en vestigde hij een IP-adres via DHCP. De volgende stap, zoals bij elk nieuw apparaat, was om de firmware te controleren en, indien nodig, bij te werken naar de nieuwste versie (3.0.7 in dit geval), wat een eenvoudige taak was.

Vanaf dat moment hoefde ik alleen nog maar verbinding te maken met een livestream-evenement dat ik op YouTube had ingesteld en op start te drukken.

Over het algemeen vond ik dat het opzetten van de VidiU Pro voor het streamen erg eenvoudig was. Sterker nog, de enige keer dat ik echt naar de handleiding moest grijpen, was om te leren hoe ik een wachtwoord kon instellen, dat ik nodig heb om toegang te krijgen tot de VidiU via de webserver op het apparaat of vanuit de gratis iOS VidiU-app.

VidiU voorpaneel

Beste video bewerkingssoftware
Beste video bewerkingssoftware

Werken vanuit de webserver van de VidiU is eenvoudig genoeg: maak gewoon verbinding met hetzelfde netwerk, typ het IP-adres van de VidiU in, die je kunt vinden in het apparaatmenu onder Netwerk en druk op Enter.

Vervolgens wordt je gevraagd om in te loggen met het wachtwoord van het apparaat en voila! Hierna is het volledige apparaatmenu voor je beschikbaar.

Als de iOS-app eenmaal wordt gebruikt, zoekt deze naar VidiU-apparaten op hetzelfde netwerk en kun je je vervolgens aanmelden bij het door jou gekozen apparaat.

Je kunt ook een apparaat handmatig toevoegen door het IP-adres in te voeren. Eenmaal ingebed in de app of de ingebouwde webserverinterface, het instellen van streamresolutie, is het heel eenvoudig om je YouTube-stream URL en sleutel handmatig in te voeren.

Als je dat wilt, zijn er echter vooraf ingestelde patches voor een aantal ingebouwde CDN’s. De webinterface en app zijn redelijk duidelijk en functioneerden in de meeste opzichten goed tijdens mijn tests.

Naast het instellen van de VidiU, stellen ze je in staat zowel streaming als opname te starten en te stoppen in plaats van de fysieke knoppen van de VidiU te gebruiken.

Opnemen en streamen kan gelijktijdig of apart van elkaar worden gestart.

De app biedt ook een post-encoder-voorbeeld van het programma dat wordt gestreamd, samen met real-time gegevens over de status van de stream. Ik heb wel een paar bugs met de iOS-app:

Sorry, maar dit heeft wel wat werk nodig.

VidiU-achterpaneel met HDMI, Ethernet PSU en audiopoorten

In de loop van een week heb ik de VidiU op 8 afzonderlijke streams getest. Twee van de streams zijn op een andere locatie gerund, en die heeft nog veel meer complexe netwerkarchitectuur dan mijn bescheiden thuisnetwerk.

Ik heb ook twee van de streams via WiFi en twee van de streams via het 3G-netwerk van 3G uitgevoerd met behulp van een USB-modem.

Ik was in eerste instantie op zoek naar frequente onverklaarde drop-outs, zoals deze werden gemeld door verschillende anderen in eerdere tests.

Mijn ergste angsten bleken te worden bevestigd tijdens het eerste gebruik, toen de stroom onverklaarbaar stopte, 40 minuten nadat het apparaat zichzelf opnieuw had ingesteld en de stroom handmatig moest worden herstart.

Tot op de dag van vandaag weet ik niet zeker wat er tijdens die eerste test is gebeurd, omdat ik het probleem niet opnieuw heb kunnen maken in de zeven tests die ik sindsdien heb uitgevoerd.

Tijdens één test heb ik met opzet de voeding van het apparaat losgekoppeld, omdat Teradek glitches heeft gemeld toen de PSU opnieuw werd aangesloten, maar ik heb opnieuw geen probleem ondervonden.

Ik heb ook geprobeerd de video-ingang midden in de stream tijdelijk te ontkoppelen, gewoon om te proberen, zonder nadelige resultaten. Het apparaat is door en door rotsvast gebleven, dus het lijkt waarschijnlijk dat Teradek vorige stabiliteitsproblemen heeft opgelost en mijn eerste probleempje was meer een anomalie.

De USB-poort voor gebruik met een 4G-modem

Ik wilde zien hoe de VidiU ophield bij het streamen over een meer uitdagende netwerkomgeving, met meerdere netwerkswitches, een bizarre dubbele proxyserver-firewall en meer dan 400 actieve clients op elk willekeurig moment.

Zoals verwacht, varieerde de YouTube-stream in de loop van de teststreams die ik instelde enorm in sterkte. Ik vermoedde dat dit de stabiliteit van de VidiU zou kunnen beïnvloeden en mogelijk een andere reset zou kunnen veroorzaken.

Het volstaat om te zeggen dat er niets ongewoons gebeurde tijdens deze twee teststreams, waarvan er één 6 uur actief bleef. WiFi-tests waren ook goed, hoewel deze werden uitgevoerd via een vrij laag verkeersnetwerk.

Mijn laatste tests werden uitgevoerd over 4G, met behulp van een Huawei 8372 USB-modem op het 3G-netwerk van 3 en beide liepen elk meer dan twee uur, zonder probleem.

Stream kwaliteit

De VidiU Pro produceert een zeer respectabele stream, op voorwaarde natuurlijk dat je de bandbreedte hebt om het te ondersteunen. Het codeert naar H.264 en gaat uit op maximaal 1080p / 30 met een 5Mb / s max bitrate.

Voor mijn doeleinden biedt dit tenminste voldoende ruimte voor het streamen van webinars, conferenties, enz., Samen met een zekere mate van proofing in de toekomst, aangezien de meeste van mijn streams momenteel worden uitgevoerd op 720p / 25 op 2,1Mb / s.

Als ik sport uitzenden zou streamen zou ik waarschijnlijk iets willen dat 60 fps-codering kan bieden, maar de meeste van mijn onderwerpen komen niet eens in de buurt van zulke snelle bewegingen om dit nodig te hebben.

Opname

Ik was een beetje teleurgesteld toen ik las dat de maximale SD-kaart die door de VidiU wordt ondersteund, 32 GB is. Totdat ik me realiseerde dat de gegevens die het vastlegt post-encoder zijn (ongeveer 1 GB / uur bij 720p), wat overeenkomt met vele uren beeldmateriaal.

Kaarten moeten FAT32 of bij voorkeur ExFAT worden geformatteerd.

Kaarten die groter zijn dan 32 GB worden simpelweg niet herkend, ongeacht het formaat.

De opnamekwaliteit was precies zoals verwacht.

Batterijduur

Een van de meest voor de hand liggende tekortkomingen van de VidiU Pro is de jammerlijk korte levensduur van de batterij, in aanmerking genomen dat het in alle andere opzichten zo’n prachtig draagbare eenheid is.

Fysiek, met slechts 190 gram, zou de VidiU de hele dag graag op een camerakooi kunnen zitten, wat fantastisch zou zijn voor het streamen van evenementen op beurzen en dergelijke.

Helaas duurt het ongeveer een uur voordat de batterij volledig leeg is nadat de batterij volledig is opgeladen. Er is een externe batterij uit de L-serie beschikbaar voor aanschaf maar geen mogelijkheid om het apparaat vanaf een USB-powerbank te gebruiken.

Dus, zonder een extra investering, plus de kosten van een batterij uit de L-serie, te gebruiken, hebben VidiU Pro-gebruikers een zeer beperkte streamtijd zonder de nabijheid van een stopcontact.

Als ik van plan was om een ​​groot deel van de camera top streaming te doen, zou dit zeker een deal breaker zijn geweest. Zoals het nu is, zal de overgrote meerderheid van mijn werk met de VidiU worden uitgevoerd binnen handbereik van een stopcontact, dus het is niet iets dat me overdreven bekommert.

Dat gezegd hebbende, als er een VidiU Pro II in de pijplijn zit, hoop ik dat dit iets is waar Teradek serieus aandacht aan besteedde.

Conclusie

Er zijn ongetwijfeld meer capabele en veelzijdige streaming-encoders beschikbaar, maar tegen aanzienlijk hogere kosten. Voor mijn behoeften zijn de features van de VidiU Pro meer dan het prijskaartje waard, en eerste indrukken inspireren vertrouwen dat het mij zeer goed zal dienen.

Ik heb nu een klein, licht apparaat dat precies past in een rugzak met al mijn andere converters, kabels en gadgets en dat maakt mijn laptop vrij voor tal van andere doeleinden, waaronder lekker thuis laten.

Ik heb de flexibiliteit om via 4G te streamen als ik in een omgeving kom waar de interne internetverbinding niet echt aan de slag is. Of ik kan de verbindingsfaciliteiten van Teradek gebruiken om ervoor te zorgen dat ik altijd voldoende bandbreedte heb voor een stabiele stream, samen met wat redundantie.

Als ik ooit rechtstreeks uit mijn camera wil streamen, terwijl ik me verplaats, heb ik die optie ook, alhoewel enigszins beperkt door zo’n korte interne levensduur van de batterij.

Ik heb hem dus ook getest en hij beviel mij prima, maar vrienden die wel veel buiten opnemen missen een hoop ondersteuning. Bekijk ook eens deze LiveU Solo hier om die ook te overwegen.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.