Tips om de juiste lens voor video of film te kiezen

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Je kunt filmen met de standaard lens op jouw videocamera of DSLR, maar als je behoefte hebt aan meer controle, kwaliteit of specifieke beelden wilt vastleggen wordt het misschien tijd om van de standaard “kit” lens af te stappen en je arsenaal uit te breiden.

Hier zijn wat praktische tips voor het kiezen van een lens voor video.

Tips om de juiste Lens voor Video of Film te kiezen

Heb je echt een nieuwe lens nodig?

Filmers kunnen geobsedeerd raken door camera apparatuur en allerlei prullaria verzamelen die ze eigenlijk niet gebruiken. Een goede lens maakt je niet een betere filmer.

Kijk goed naar wat je hebt, en wat je mist. Welke opnames heb je nodig die je nu nog niet kunt maken? Is de kwaliteit van je huidige lens echt te matig of onvoldoende?

Ga je voor Prime of Zoom?

Een Prime lens is beperkt tot één brandpuntsafstand/focal lenght, bijvoorbeeld Tele of Wide, maar niet beide.

Dat heeft verschillende voordelen bij gelijkwaardige lenzen; de prijs is relatief laag, de scherpte en kwaliteit is optimaal, het gewicht is vaak lager en de lichtgevoeligheid is vaak beter dan bij een Zoom lens.

Met een Zoom lens kun je de mate van zoomen afstellen zonder van lens te wisselen. Het werkt een stuk praktischer om je compositie te maken en je hebt ook minder ruimte nodig in je cameratas.

Heb je een speciale lens nodig?

Voor speciale shots of een specifieke visuele stijl kun je kiezen voor een extra lens:

Stabilisatie

Wanneer je een camera hebt zonder stabilisatie kun je kiezen voor een lens met stabilisatie. Die kun je inschakelen of uitschakelen naar gelang de behoefte.

Voor het filmen met een rig, uit de hand of schouder camera is dit eigenlijk een must-have als er geen beeldstabilisatie (IBIS) op de camera zit.

Autofocus

Als je filmt in gecontroleerde omstandigheden zul je waarschijnlijk handmatig scherpstellen.

Als je reportages filmt, of snel moet inspelen op de situatie, of met een gimbal werkt, is het handig om een lens met autofocus te gebruiken.

Cine lens

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Veel DSLR en (instap) cinema camera filmers gebruiken een “normale” foto lens. De Cine lens is speciaal ontworpen voor het filmen en heeft de volgende eigenschappen:

Je kunt heel nauwkeurig en soepel de focus handmatig instellen,  het veranderen van de aperture/diafragma gaat traploos, geen last van lens “breathing” (link) en de bouwkwaliteit is altijd zeer goed. Een nadeel is dat de lens vaak duur en zwaar is.

Het verschil tussen een Cine lens en een fotografie lens.

F-Stop of T-Stop?

De F-Stop is bekend voor de meeste filmers, daarmee wordt aangeduid hoeveel licht er doorgelaten wordt.

Maar een lens is opgebouwd uit verschillende glazen componenten die licht weerkaatsen, en daarmee ook licht tegenhouden.

De T-Stop wordt veel gebruikt bij Cinema (Cine) lenzen en geeft aan hoeveel licht er daadwerkelijk wordt doorgelaten, en dat kan een stuk minder zijn.

Op de website van http://www.dxomark.com/ worden beide waardes aangegeven. Ook kun je op de website van dxomark reviews en metingen vinden.

Conclusie

Er zijn veel overwegingen te maken bij de aanschaf van een nieuwe lens. Uiteindelijk is de belangrijkste keuze; heb ik een nieuwe lens nodig? Bedenk eerst wat je wilt filmen en zoek daar de juiste lens bij, niet andersom.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.