Verschil tussen een Cine lens en een fotografie lens

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Je hebt verschillende soorten lenzen voor verschillende toepassingen. In het hogere segment kun je kiezen tussen een fotografie lens en een cine lens.

Als je aan een filmproductie werkt met een behoorlijk budget bestaat de kans dat je met cine lenzen gaat werken. Wat maakt deze lenzen zo bijzonder, en waarom zijn ze zo duur?

Gelijk gewicht en formaat van de Cine lens

Bij filmproductie is consistentie van groot belang.

Je wilt niet je matte box en follow focus opnieuw instellen als je van lens wisselt. Daarom heeft een serie cine lenzen hetzelfde formaat en bijna hetzelfde gewicht, of het nou een wide of tele lens betreft.

Kleur en contrast zijn gelijk

Bij fotografie kun je met verschillende lenzen ook variëren in kleur en contrast. Bij een film is het erg onhandig als elk fragment een andere kleurtemperatuur en look heeft.

Daarom worden cine lenzen zo gemaakt dat ze hetzelfde contrast en dezelfde kleureigenschappen bieden, ongeacht het type lens.

Lens breathing, focus breathing en parfocal

Als je een zoom lens gebruikt is het bij een cine lens belangrijk dat het focus punt altijd gelijk staat. Als je na zoomen opnieuw moet scherpstellen is dat erg vervelend.

Ook zijn er lenzen waarbij de uitsnede van het beeld verandert tijdens het focussen (Lens breathing). Dat wil je niet bij een filmopname.

Vignetting en T-Stops

Een lens heeft een bolling waardoor de lens aan de zijkant minder licht krijgt dan in het midden. Bij een cine lens wordt dit verschil zoveel mogelijk beperkt.

Als het beeld beweegt kun je dat verschil in licht veel beter zien dan bij een foto. In fotografie worden F-stops gebruikt, in film T-stops.

Een F-stop geeft de theoretische hoeveelheid licht aan die door de lens gaat, de T-stop geeft aan hoeveel licht er daadwerkelijk de lichtsensor raakt en is dus een betere en constantere indicator.

Een echte cine lens is vaak een stuk duurder dan een foto lens. Omdat je soms over een periode van maanden moet filmen staat consistentie voorop.

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Daarnaast kun je superieure lens karakteristieken verwachten onder moeilijke licht omstandigheden zoals tegenlicht, hoge contrasten en overbelichting. De bouwkwaliteit en constructie van de lens is erg robuust.

Veel filmmakers huren cine lenzen omdat de aanschafprijs erg hoog ligt.

Je kunt met fotolenzen ook zeker hele mooie opnames maken, maar cine lenzen zorgen ervoor dat je precies weet wat de lens doet onder alle omstandigheden, en dat kan in de post-productie tijd besparen.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.