Video bewerken op Chromebook | De beste opties op een rijtje

door Joost Nusselder | Geupdate op:  augustus 3, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Chromebook is een notebookmerk van Google die is ontworpen met een volledige webtoepassingsdienst gebaseerd op het Google Chrome OS-systeem.

Een Chromebook is in feite een goedkoper alternatief voor een Windows-laptop of een MacBook.

De meeste computerfabrikanten zoals Samsung, HP, Dell en Acer hebben Chromebook computers op de markt gebracht.

Op de nieuwe Chromebooks – en ook op sommige oudere modellen- kun je de Google Play Store installeren en Android-apps downloaden. Er zijn diverse, geweldige video editors beschikbaar voor het bewerken van jouw favoriete video’s.

Video bewerken op Chromebook | De beste opties op een rijtje

Videobewerking op een Chromebook kan door middel van Android apps of in de browser. Voorbeelden van gratis apps zijn PowerDirector, KineMaster, YouTube Video Editor en Magisto. Er zijn ook betaalde video editors, zoals Adobe Premiere Rush en in je browser kun je voor video editing WeVideo gebruiken.

Heb jij zo’n Chromebook en ben je op zoek naar een geschikte video editor? In dit artikel vind je alle informatie over de features van diverse top programma’s die je kan gebruiken met je Chromebook.

Is het mogelijk om video te bewerken op een Chromebook?

Hoewel een Chromebook eruit ziet als een laptop, is er geen software op geïnstalleerd en is er geen harde schijf nodig.

Het heeft alleen een efficiënte Chrome OS browser voor je e-mails, om documenten te bewerken, sociale netwerksites te bezoeken, voor video editing en om andere webgebaseerde diensten te gebruiken.

Een Chromebook is een laptop in de Cloud.

Video editing op Chromebooks is dus zeker mogelijk. Als je op zoek bent naar de beste video editors, dan kan dat via apps in De Google Play Store, of online in de browser.

iMovie is een populaire video editing app en kan helaas niet geïnstalleerd worden op een Chromebook. Gelukkig zijn er genoeg andere, krachtige apps waar je fantastische video’s mee kunt creëren.

In de Google Store op jouw Chromebook kun je dus Android apps downloaden, maar ook de beste muziek, films, e-books en tv-programma’s.

Beste video bewerkingssoftware
Beste video bewerkingssoftware

Dan is er nog de Chrome Web Store, waar je apps, extensies en thema’s kunt kopen voor de Google Chrome-browser van je Chromebook.

Wat zijn goede betaalde apps voor video bewerking op een Chromebook?

Adobe Premiere Rush

Video bewerken op Chromebook met Adobe Premiere Rush

De toepassingen van Adobe behoren tot de beste in de industrie en worden wereldwijd door gebuikers vertrouwd.

Premiere is een van de meest populaire desktop videobewerkingsprogramma’s. Ook de mobiele versie van het programma is behoorlijk geavanceerd.

Vanuit de tijdlijn kun je video’s, audio, foto’s en andere bestanden invoegen en ordenen. Deze bestanden kun je vervolgens onder andere trimmen, spiegelen en bijsnijden. Je kunt ook gebruik maken van zoomeffecten.

Dit is allemaal geheel gratis en via de mobile app mogelijk , echter als je het programma op je Chromebook wil gebruiken, dan moet je $ 9.99 per maand betalen en krijg je meer inhoud en extra functies.

Download de gratis versie van Adobe Premiere Rush en neem een kijkje bij deze tutorial:

Online video bewerken met WeVideo

Video bewerken op Chromebook met WeVideo

Wil je liever online aan de slag gaan met het bewerken van je video’s? Dan kun je, behalve met YouTube, ook met WeVideo je online video bewerken.

WeVideo heeft overigens ook een officiële Android app in de Chrome Web Store mocht je die willen downloaden.

Het programma is zeer gemakkelijk in gebruik, en zelfs beginners kunnen er mooie filmprojecten mee maken.

Je hebt toegang tot een enorme bibliotheek met overgangen, video-effecten en geluidseffecten. Je kunt met video’s werken tot 5 GB groot. De video kun je heel gemakkelijk uploaden naar de app of Dropbox en Google Drive.

Een nadeel van de gratis versie is dat je video’s altijd een watermerk zullen hebben en dat je alleen video’s van minder dan 5 minuten kunt bewerken.

Wil je meer professionele toepassingen, dan is het misschien beter om te kiezen voor de betaalde versie van $ 4,99 per maand.

Houd er rekening mee dat als je WeVideo in je browser gebruikt, je altijd een internetverbinding nodig hebt om het programma te gebruiken.

Ben jij een fan van iMovie en zoek je de perfecte vervanger, dan is WeVideo een top keuze.

Check deze gratis online video editor hier

Wat zijn goede gratis apps voor videobewerking op een Chromebook?

Veel mensen gaan logischerwijs altijd eerst op zoek naar een gratis app voor videobewerking.

Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van de beste gratis apps voor jouw Chromebook waarmee videobewerking een eenvoudige en leuke bezigheid wordt.

Deze apps hebben allemaal een gratis versie, en sommige hebben ook nog betaalde varianten zodat je toegang hebt tot meer editing tools.

Er zijn gebruikers die genoeg hebben aan de tools uit de gratis versie, maar er zijn ook professionals die liever een wat geavanceerder video editor programma gebruiken.

In zo’n geval is een betaalde pakket vaak de beste oplossing.

PowerDirector 365

Video bewerken op Chromebook met PowerDirector 365

PowerDirector heeft een aantal professionele video editing features en is er zowel als mobile app (Android) als een desktop app.

Wees je ervan bewust dat de desktop app iets meer functies heeft, en dus misschien geschikter is voor de professional.

De app maakt gebruik van een tijdlijneditor die het mogelijk maakt om verbluffende effecten toe te voegen, geluid, animaties, en slow-motion sequenties.

Daarnaast kun je gebruik maken van een blauw of groen scherm en van andere algemene videobewerkingstools. De video’s kun je editen en exporteren in 4K UHD-resolutie.

Daarna kun je deze uploaden op je social media kanaal, of op je website.

Het programma is gratis, echter als je gebruik wil kunnen maken van alle functies, dan kost dat je $ 4,99 per maand.

Hier kun je de app downloaden, en ook kun je gebruik maken van deze handige tutorial voor beginners:

KineMaster

Video bewerken op Chromebook met KineMaster

KineMaster is een professionele app die meerlaagse video’s ondersteunt. In de Google Play Store is de app bovendien verkozen als een Editor’s Choice app.

De app biedt frame-voor-frame trimmen, snelheidskalibratie, slowmotion, je kunt de helderheid en verzadiging aanpassen, audiofilters toevoegen, royalty-vrije audio kiezen, gebruik maken van kleurenfilters en 3D-overgangen en nog veel meer.

Ook ondersteunt de app filmpjes in 4K kwaliteit en heeft het een prachtig ontworpen interface.

De gratis uitvoering is er voor iedereen, echter wordt er een watermerk toegevoegd aan je video. Om dit te voorkomen, kun je voor de pro-versie gaan.

Hierbij krijg je ook toegang tot de KineMaster Asset Store, waar je kan kiezen uit een uitgebreide database met visuele effecten, overlays, music en meer.

Download de app gratis en bekijk deze tutorial voor extra hulp en tips:

YouTube Studio

Video bewerken op Chromebook met YouTube Studio Editor

De Youtube Studio video editor is een ontzettend krachtige video editor waarbij je jouw video rechtstreeks vanuit YouTube kunt bewerken.

Hierbij hoef je dus geen app op je Chromebook te installeren. De videobewerking doe je rechtstreeks vanuit je browser.

Je kunt een tijdlijn toevoegen, overgangen maken, effecten toevoegen en de video knippen waar nodig. Handig is ook de sleep- en plakfunctie, en dat je jouw bewerkte video direct kunt uploaden.

Je kunt verder meerdere (copyright-vrije) muziek bestanden toevoegen en zelfs gezichten of namen een waas geven, zodat bepaalde informatie of beelden privé blijven.

Een nadeel is dat muziek bestanden niet kunnen overlappen, wat problemen in de audio van je online kan opleveren.

En je hebt natuurlijk een YouTube account nodig om gebruik te maken van de editor.

YouTube Studio kun je hier gratis gebruiken. Tutorial nodig? Bekijk de tutorial met handige tips hier:

Magisto

Video bewerken op Chromebook met Magisto

Een top app die, net als KineMaster, al meerdere malen uitgeroepen is als de Google Play Editor’s Choice.

De app is voornamelijk gericht op social media gebruikers, die hun video’s willen kunnen delen op de verschillende platformen, en die niet perse pro zijn in video editing.

Desondanks kan Magisto ervoor zorgen dat al jouw video’s er erg professioneel uit komen te zien.

Je kunt teksten en effecten toevoegen, en je kunt jouw video’s rechtstreeks vanuit de app delen op onder andere Instagram, Facebook, Youtube, Whatsapp, Twitter, Vimeo en Google+.

Video editing in deze app kost je amper tijd, maar zal je toch goede video’s opleveren.

Het enige wat je te doen staat, is het volgende: upload je video en kies een passend thema, de rest doet Magisto voor je.

Het bewerken van je video is eenvoudig te begrijpen. Bekijk deze tutorial zodat je meteen kan beginnen:

Een ander voordeel van de app is dat het uploaden nooit zal worden onderbroken door een slechte internetverbinding.

Met de gratis versie kun je video’s creëren tot 1 minuut lang, heb je 720p HD ongelimiteerde downloads (met watermerk) en kun je 10 afbeeldingen en 10 video’s gebruiken voor iedere video die je maakt.

Als je voor een van de betaalde opties gaat, krijg je uiteraard meer functies.

Download deze app voor Chromebook hier.

Bekijk ook mijn beoordeling van de Palette Gear videobewerking tool, compatible met Chromebrowsers

Tips voor het bewerken van video’s

Nu je weet welke video editors geschikt zijn voor het bewerken van video’s – en je wellicht al een keuze voor jezelf hebt gemaakt – is het tijd om te leren hoe je video’s bewerkt als een ware professional.

Knip de video op

Knip de video in kleine clips, verwijder de ongewenste delen en trim ook het begin en het einde van de video.

Het knippen van video’s wordt aangeraden omdat lange films bewerken vaak ook langer duurt.

Organiseer je clips

De volgende stap is het organiseren van je clips.

Bij het organiseren van je clips, zet je alle inhoud die je wil gebruiken voor je Chromebook video in een afzonderlijke map. Dat werkt overzichtelijk.

Check de regels

Lees de regels voor het publiceren van video’s op de verschillende kanalen.

Houd er rekening mee dat de diverse social media kanalen hun eigen regels hebben wat betreft lengte, format, bestandsgrootte, etc. van de video’s die je wil uploaden.

Pas effecten toe

Het is nu het moment om met de tools van de video editor iedere clip de gewenste effecten te geven.

Video editing werkt anders dan het aanpassen van foto’s. Je kunt diverse aspecten van een video wijzigen, zoals de resolutie, het standpunt van de camera, de snelheid en andere parameters.

Maak eventueel gebruik van annotaties. Hiermee kunnen gebruikers links toevoegen aan hun video.

Wanneer er op de link wordt geklikt, wordt er een andere webpagina geopend zonder dat de huidige video stopt met afspelen.

Lees ook mijn tips voor het kopen van de beste videocamera

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.