Waarom zou ik filmen in RAW formaat?

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Je moet als filmmaker veel keuzes maken, een groot deel daarvan is gerelateerd aan het budget.

Als je voldoende tijd en budget ter beschikking hebt voor het technische/postproductie deel van jouw productie is filmen in RAW een keuze die je kunt overwegen.

Daarmee kun je een goede film net nog even beter maken. Hier zijn drie redenen om in RAW formaat te filmen.

Waarom zou ik filmen in RAW formaat?

1.   Nagenoeg geen verlies van beeldkwaliteit

Er zijn twee soorten compressie: Lossy; een deel van de informatie raak je kwijt, lossless; het beeld wordt gecomprimeerd (compressed) zonder verlies van kwaliteit.

Er bestaan ook nog ongecomprimeerde formaten (uncompressed) alle data wordt dan opgeslagen. In principe is RAW de data die direct van de sensor komt zonder enige vorm van beeld verwerking of encoding.

RAW is dus puur data en geen video.

RAW formaten zijn er in verschillende smaken zowel compressed als uncompressed maar ze hebben allemaal één doel en dat is zo min mogelijk verlies van de beeldkwaliteit en het maximale uit de sensor te halen.

2.   Meer creatieve vrijheid in postproductie

Meer data geeft je meer mogelijkheden. Je kunt de sfeer en look van jouw productie tot in detail beïnvloeden. RAW heeft als voordeel dat je meer en makkelijker met kleurcorrectie en contrasten kan spelen in het beeld.

De beperkingen voor creatieve postproductie mensen worden dan aanzienlijk verlaagd.

3.   Werken in een professionele omgeving

Een dure camera maakt je geen goede filmer. Je kunt wel doelgericht zoeken naar een crew die ervaring heeft met specifieke merken en modellen.

Een investeerder die films in RAW formaat maakt zal een professioneel resultaat verwachten en de filmmaker in de gelegenheid stellen alle aspecten van een productie op hoog niveau te realiseren…hopelijk…

RAW filmen is niet altijd de beste keuze

Als je filmt in RAW heb je altijd de hoogste kwaliteit beeld zonder compressie, het is de enige manier om perfecte beelden te filmen…toch?

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Filmen in RAW is niet altijd de beste keuze, hier zijn vijf redenen om NIET voor RAW te kiezen.

Teveel data

Niet alle RAW formaten zijn ongecomprimeerd, de RED camera’s kunnen ook “losless” filmen, dus met compressie maar zonder kwaliteitsverlies.

RAW materiaal neemt altijd veel meer ruimte in beslag dan lossy compressie methodes, je moet dus grotere en snellere opslagmedia gebruiken, en die zijn kostbaar.

Bezuinigingen elders

De eerste RED camera was een pionier in RAW camera apparatuur. Dat leverde prachtige beelden op, zolang je maar met voldoende licht filmde.

Om de prijs van de camera betaalbaar te houden moeten er concessies worden gemaakt. De ketting is net zo sterk als de zwakste schakel.

Bewerking

In feite is RAW een onbewerkt beeld, vergelijkbaar met een foto negatief. Zonder verdere bewerking ziet dat er zelden mooi uit zonder nabewerking. Alle beelden moeten achteraf gecorrigeerd worden.

Als je een nieuwsreportage maakt, of tegen een strakke deadline zit, is dat kostbare tijd die je liever in de montage steekt.

Beperkt jouw keuzes

Veel camera’s, ongeacht het gebruiksgemak, de kwaliteit van de lens of de lichtgevoeligheid van de sensor vallen af als je voor RAW kiest.

Ook bij verdere verwerking vallen bepaalde software pakketten af, niet alle hardware kan ermee overweg etc. Zijn die offers te verantwoorden?

RAW maakt je geen professional

Er zijn producties waarbij gezocht moet worden naar personeel met kennis van een specifiek type camera. Met RAW kun je mooie beelden filmen die achteraf een ongelofelijke vrijheid van post-processing bieden.

Maar een film maken is een optelsom van licht, geluid, beeld, hardware, software, educatie en talent. Als je teveel nadruk legt op één aspect kun je elders veel verliezen.

Het kan een waardevolle toevoeging bieden voor jouw productie, maar het maakt een film niet automatisch beter. Sterker nog, het maakt jouw talent ook niet groter. Waar kies jij voor?

Dit artikel is de moeite waard om te lezen: Een director/producer heeft spijt dat ze had gekozen voor RAW.

Conclusie

Als je kunt filmen in RAW formaat, en je hebt de tijd en financiële middelen om het beste uit jouw opnames te halen, moet je dat zeker doen.

Met de extra beeldinformatie die RAW biedt heb je meer creatieve vrijheid in de post-productie fase. Vergeet niet dat RAW slechts één stukje van de gehele puzzel is, zorg dat de rest ook in orde is!

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.