Werken in de filmindustrie

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juni 8, 2021

Klaar om je videoskills naar het volgende niveau te tillen?

Of je nu net begint met videobewerken of al langer bezig bent, onze nieuwsbrief staat boordevol tips om je skills te verbeteren.

We zullen je email adres alleen gebruiken voor deze nieuwsbrief en respecteren jouw privacy

Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Als je net een filmopleiding hebt afgerond moet je snel aan de bak om wat studieschuld terug te betalen.

Daarnaast zijn er veel hobbyisten die zich vanuit Youtube filmpjes hebben ontwikkeld tot filmmakers op professioneel niveau.

Je wilt van jouw passie je beroep maken, op welke manier kun je écht gaan werken in de filmindustrie?

Werken in de film industrie

Netwerken

Als je een audiovisuele opleiding volgt ben je omringd met mensen die je later in de industrie tegen gaat komen. Je kunt je niet veroorloven om als muurbloempje of grijze muis door de gangen te lopen.

Dit is de ideale periode om jouw netwerk op te zetten zonder te vissen naar een baan.

Als je goede contacten weet te leggen en jouw talenten kunt uitdragen is de kans groot dat klasgenoten later contact met je opnemen als ze iemand nodig hebben. Daarnaast is het gewoon leuk om met medestudenten te praten over het vak.

Op school kun je vast oefenen voor netwerk bijeenkomsten in het “echte” leven. Er zijn volop gelegenheden waar filmmakers en specialisten samenkomen. Om daar aansluiting te zoeken is een stuk uitdagender.

Je wilt jezelf niet tekort doen maar je wilt jouw talenten ook niet opdringen aan een vreemde. Gelukkig denkt iedereen daar zo over, niemand is echt op zijn of haar gemak in dit soort situaties.

Zoek een ingang naar een gesprek, zeg gewoon dat deze situatie eigenlijk best ongemakkelijk is, waarschijnlijk zal jouw gesprekspartner het met je eens zijn, of juist tips geven om je beter te voelen.

Bedenk vooraf enkele vragen die je iemand kunt stellen zoals “wat doe jij eigenlijk?” of “zijn die gehaktballetjes erg pittig”?

De eerste vraag maakt eigenlijk niet zoveel uit, dat is maar een ijsbreker, het is veel belangrijker dat mensen jouw karakter zien, wees open en geef anderen de kans contact te leggen met jou.

Vooral als je geen professionele opleiding of cursus hebt genoten kunnen dit soort ontmoetingen van belang zijn.

Beste video bewerkingssoftware x
Beste video bewerkingssoftware

Je kunt weliswaar zelfstandig alle technieken aanleren, je hebt toch een achterstand in jouw netwerk, en film is een kunstvorm waarbij samenwerken essentieel is.

Social Media

Naast fysiek contact is contact leggen en onderhouden via internet steeds belangrijker geworden. Presenteer jezelf via Facebook en toon jouw identiteit, en maak een profiel aan op LinkedIn voor een meer professionele manier van jezelf presenteren.

Houd er wel rekening mee dat jouw social media accounts ook door mogelijke opdrachtgevers bekeken worden, let op met persoonlijke details over je leven. Presenteer jezelf op een eerlijke manier maar voorkom “extreme” foto’s en standpunten.

Social media, en daar vallen ook forums onder, bieden een uitstekende gelegenheid om jouw kennis te delen. Als mensen vragen stellen over apparatuur waar jij ervaring mee hebt, deel dan jouw kennis.

Als jij de Guru bent op een specifiek gebied bouw je een reputatie op, en zo maak je het onderscheid tussen jou en de rest. Wees niet te arrogant in jouw reacties, tekst biedt weinig nuance.

Wees behulpzaam en blijf constructief, discussie uitlokken zal je niet populair maken.

Maak een opvallende Showreel en CV

Je bevindt je in een creatief medium. Voor sommige werkzaamheden is een studie of diploma vereist, maar er zijn ook genoeg banen en functies waar ervaring het zwaarste telt.

We weten allemaal dat een beeld meer zegt dan duizend woorden, dus maak een flitsende showreel met alle hoogtepunten van jouw werk. Zorg altijd dat je het materiaal auteursrechtelijk mag gebruiken, vraag toestemming indien nodig.

Je kunt ook (een deel van) jouw showreel specifiek voor deze presentatie maken. De werkgever wil zien wat jij kunt, en het liefst zo snel mogelijk.

Naast een showreel is een CV ook van belang, maak deze wel interessant, ook als je niet zoveel ervaring hebt. Alleen een opsomming van jouw prestaties in Word is niet voldoende.

Maak gebruik van leuke grafieken, kies een strak design en laat jouw talent en creativiteit stralen.

Besef ook dat zelfs als je niet ingehuurd wordt jouw showreel en CV jaren later tot een heel andere aanbieding kan leiden, zorg dat je in het lange termijn geheugen van mensen komt!

Werken in de filmindustrie is fantastisch, realiseer je dat deze bedrijfstak enorm breed is. Je droomt misschien dat jij de nieuwe Spielberg of Tarantino gaat worden, maar Quentin is ook ooit begonnen achter de balie van een videotheek.

Naast films kun je werken aan Reality TV producties, commercials, bedrijfsfilms, videoclips en nog veel meer. Niet al het werk wordt vertoond in de bioscoop, bekende Youtube sterren verdienen soms tonnen op jaarbasis, haal daar niet zomaar je neus voor op.

          Joost Nusselder, de oprichter van videobewerken.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe tools. Hij neemt al lang zijn eigen Youtube video's op, zowel stop motion als beeld. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij het maken van hun video's.